Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Připlácíte si za balík do ruky a stejně nedorazí? Tipy, jak ušetřit na poště

  • Autor: bud - 
    17. 12. 2016
    06:00

    Česká pošta musí ze zákona poskytovat takzvané základní poštovní služby, které se kvalitou příliš neliší od těch komerčních, ale jsou výrazně levnější. Už tím, že se za ně nemusí platit DPH. Při odeslání obyčejného doporučeného balíčku můžete ušetřit i několik desítek korun. Podívejte se na několik rad, jak při podávání zásilek ušetřit.

  • 1.Základní versus ostatní služby

    Česká pošta musí podle zákona poskytovat určité základní poštovní služby, které zahrnují jak doručování běžných zásilek a peněz prostřednictvím poštovní poukázky, tak i běžných balíků do 10 kilogramů. Vedle toho ale může volně nabízet i rozšířené služby komerčního charakteru, do kterých patří i služby Balík Do ruky nebo třeba Balík Nadrozměr, v rámci které přepravuje i zboží do hmotnosti 850 kilogramů.


    Podstatným rozdílem je to, že základní služby nepodléhají DPH, která v současné době činí 21 procent. Při odeslání běžného balíku tak můžete ušetřit i několik desítek korun. DPH se přitom promítá do všeho doplňkového – třeba i do ceny dobírky nebo třeba dodejky.

    Na poště lze ušetřit. Na poště lze ušetřit. | Shutterstock.com

  • 2.Běžný balíček – příklad

    Pro ilustraci: představte si, že chcete odeslat dvě knihy jako běžný balík. Pokud využijete standardní službu Doporučený balík (do 2 kg), zaplatíte 73 korun. Pokud využijete službu Balík Do ruky (do 2 kg), zaplatíte 117 korun. Rozdíl tedy činí celých 44 korun.

     

    A rozdíl bude narůstat i dalšími doplňky: dobírka u běžného balíku stojí 12 korun, u balíku Do ruky 15 korun. Oznámení o dodání přes SMS stojí 3, respektive 4 koruny v druhém případě. Dodání do vlastních rukou stojí 8 korun u běžného balíku a 10 korun u balíku Do ruky.

     

    Pokud máte těžší zásilku, je možné ji posílat prostřednictvím služby Cenný balík. V tomto případě za balík do 10 kg zaplatíte 122 korun, u balíku Do ruky je to 159 korun. Rozdíl činí 37 korun.

    Česká pošta Česká pošta | Profimedia

  • 3.Rozdíly u základních a komerčních služeb

    Za co si vlastně v případě balíku Do ruky připlácíme? Česká pošta inzeruje hlavně to, že garantuje doručení do druhého dne. Jak ovšem ukazují poslední týdny, pošťáci nestíhají, takže balíky stejně přichází i s několikadenním zpožděním. Navíc se stává, že doručovatelé se ani nepokoušejí balíky doručit a rovnou je vozí na pobočku. V takovém případě se na výzvě k vyzvednutí objeví vysvětlení, že „nebyl výjimečně vykonán pokus o dodání“. Ve smluvních podmínkách služby navíc stojí, že stačí, když pošta vyzve k vyzvednutí zásilky na pobočce nebo tam balík alespoň k vydání připraví.

     

    Základní služby přitom garantují jak doručení až domů, tak i delší úložní dobu na pobočce pro případy, kdy není adresát zastižen doma. Zatímco u balíku Do ruky je standardní doba uložení na pobočce 7 dnů a lze bezplatně prodloužit na 15 dnů, v případě základní služby je 15 dnů uložena standardně a prodloužit dobu je možné na celý měsíc.

     

    Pokud jde o povinnosti pošty doručit zásilku, ta je ve všech případech stejná. Totéž platí v případě reklamací či stížností, které je možné podat, pokud nejste se službami spokojeni. Taktéž je samozřejmostí u všech zásilek možnost sledování doručování přes internet.

    Balík do ruky čeká na poště. Balík do ruky čeká na poště. | Archiv CNC

  • 4.Obyčejná zásilka v obálce

    Chcete poslat drobnou věc, která neváží více než 2 kilogramy a zároveň se vejde do bublinkové obálky? Pak na přepážce nahlaste, že chcete poslat Doporučené psaní. Pokud zásilka váží do 500 gramů, zaplatíte pouhých 48 korun, v případě hmotnosti do 2 kg je to 60 korun.

    Česká pošta Česká pošta | profimedia.cz

  • 5.Posílání hodnotných zásilek

    U každé doporučené zásilky (balík i psaní) ručí Česká pošta až do výše 760 korun. Pokud se tedy při přepravě zboží poškodí nebo úplně ztratí, dostanete odpovídající částku až do této ceny. Nemá-li zboží vyšší hodnotu, nemusíte udávat cenu zboží, protože vám pošta automaticky naúčtuje položku navíc.

     

    V případě služby Balík Do ruky ručí pošta do výše 50 tisíc korun nebo do výše 100 tisíc korun za příplatek 15 korun. U služby Cenný balík si určujete hodnotu zboží přímo – do 5000 tisíc je to za 5 korun, do 30 tisíc za 12 korun a stejně stojí i každých dalších započatých 10 tisíc.

     

    Zároveň je potřeba si uvědomit, že Česká pošta vyplatí jen skutečně takovou částku, která odpovídá způsobené škodě. Nevyplatí se tedy připlácet na vyšší hodnotu zásilky, když tyto peníze reálně nedostanete.


    Pamatujte také, že reklamaci na poškození zásilky je nutné uplatit buď ihned při převzetí, nebo do dvou dnů od převzetí. Později už na to pošta nemusí brát ohled.

    Česká pošta Česká pošta | profimedia.cz

  • 6.Hlídejte si ceny

    U přepážek na poštách se stává, že pracovníci nabízejí primárně komerční služby. Vždy si proto pohlídejte, jakou službu využijete, a zkontrolujte si cenu. Stačí přitom uvést konkrétní název služby, kterou chcete využít. Kvalita doručení by měla být srovnatelná, u těch základních pouze nemáte garanci rychlejšího doručení.

    Česká pošta Česká pošta | Jakub Poláček

kerloss ( 17. prosince 2016 10:48 )

Kdyz jsem se rozciloval na poste ze jsem nedostal balik do ruky tak mi postacka jasne rekla ze balik jsem dostal i na poste do ruky tak co si stezuju. neni udany kde vam ho maji dat do ruky a tim padem vam ho daji i na poste do te ruky a tim to konci. pry mi ho nedali na nohy.

montevideo ( 17. prosince 2016 10:36 )

Hlavně se vyhni společnosti Intime. Ti mně doručují zásilku už 2 týdny. Jako obvykle.

Postman ( 17. prosince 2016 09:58 )

Nic proti.. jen upřesnění. Žádný pracovník ČP není placen z daní. Až stát zaplatí, co si objednal, pak vůbec bude možno se bavit o tom, že nějaké peníze z daní jdou do pošty. Stát si objednal dostupnost poštovních služeb na celém území republiky a každý pracovní den. To žádný subjekt není s to ufinancovat z vlastního v konkurenčním prostředí. Na druhou stranu je právem státu se zajímat o financování a další záležitosti ve státním podniku, jehož je majitel. Zaměstnanci státního podniku a to i včetně manažerů a generálního ředitele nejsou jako policisté, tudíž jejich platy nejsou položkou státního rozpočtu. Musí si na ně vydělat sami.

axmax ( 17. prosince 2016 09:13 )

 Velka O tak ty jsi uplne mimo!Mame volit estebaka Babiše?ten který se všemi tuneláři obchoduje od 70 let?jen co je ano a Babis u moci,tak si nakradl 4 miliardy ze státních zakazek!a jeho podnikání?tunelovani,podvody,obchody s chemii a zbraněmi!tuhle luzu mame volit?at táhne

kapturek ( 17. prosince 2016 08:36 )

na smejdy z ceske posty je treba tvrde , pokud byl balicek do ruky a nedorazil - nechali ho na poste tak sla hned poradne ostra stiznost na centralu do prahy, prazaci to vzdycky hodi na mistni depo a ti jsou posrani aby neprisli o premie, po dvou stiznostech vyhodili 2 "pracovniky" posty a ted nejdriv prijde balik a az potom mi chodi emaily a sms o tom ze mi budou neco dorucovat ZAMESTNANCUM CESKE POSTY JE TREBA PRIDAT ALE PRACE

Zobrazit celou diskusi