Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Berenika chtěla zvýšit plat, šéf to odmítl. Kdy a jak si říct o víc peněz?

Autor: ula - 
10. listopadu 2016
06:31

Berenika pracuje v bankovním sektoru. Před dvěma lety postoupila na odbornější pozici a řekla si, že je vhodný čas požádat nadřízeného o zvýšení platu. Ten ale její žádost zamítl. Se svou neúspěšnou snahou se mladá žena svěřila Domácí ekonomce. Pokud hodláte požádat o zvýšení platu, nezapomeňte dodržet určité zásady.

Berenika (28) pracovala v bankovním sektoru. O větší peníze si zpočátku neřekla. „Měla jsem pocit, že zvýšení platu by mělo být samozřejmé ohodnocení zaměstnance za jeho dobrou práci, takže jsem stále čekala, ale ničeho jsem se nedočkala,“ vypráví Berenika. Po zaučení na svou pracovní pozici se nic nedělo, když přestoupila na vyšší, odbornější pozici, také jí šéf plat nezvedl. „A to byl právě moment, kdy jsem se rozhodla ozvat. Chtěla jsem, aby mi přidali dva tisíce korun,“ říká mladá žena.

Vyšší plat za více práce

Berenika měla schůzku s nadřízeným ohledně přechodu na odbornější pozici. V té chvíli řekla, že by ráda vyšší plat. „Přecházela jsem na novou pozici, kde jsem měla mít větší zodpovědnost, měla jsem více využívat cizí jazyky a současně jsem měla ještě dělat část předchozí práce – takže jsem měla naráz vykonávat dvě pozice,“ vyjmenovává Berenika důvody své žádosti. 

Jenže nadřízený jí nevyhověl. „Řekl, že to nejde a že počítá s tím, že mi bude plat zvýšen, až postoupím na další, odbornější pozici v rámci jednoho roku,“ říká smutně Berenika a dodává: „Prošla jsem tři pozice během pěti let, během toho mi byl plat zvýšen pouze jednou a víckrát ne.“

Zároveň přiznala, že byla tak zaskočená, že se ani šéfa nezeptala, proč to nejde. Sama říká, že ji dodnes mrzí, že se bála a nevěřila si, a proto možná byla odbyta tak rychle.

Vhodná doba na zvýšení platu?

Aktuální situace na pracovním trhu hraje podle odborníků zaměstnancům i uchazečům o práci do karet. Řada zaměstnavatelů totiž v důsledku rekordně nízké nezaměstnanosti trpí nedostatkem pracovníků, a je tak ochotná vynaložit více úsilí i peněz, aby získala nové zaměstnance a udržela si ty stávající. Proto toto období považují mnozí za příležitost říci si o vyšší plat. Nicméně musíte podložit svou žádost pádnými argumenty.

Správné důvody

Než se odhodláte požádat svého šéfa o zvýšení platu, dobře si promyslete především dvě věci jak mu svůj požadavek zdůvodníte a jak ho načasujete.Zaměstnanec by svou žádost měl vždy odůvodňovat pozitivně. Vyplatí se poukázat zejména na to, jakým jste pro firmu přínosem a jakých skvělých výsledků či úspěchů se vám podařilo dosáhnout,“ doporučuje Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR. Pokud ve firmě působíte již více let, můžete zmínit také loajalitu, kterou tím svému zaměstnavateli projevujete.

Pozor na nesouvisející argumenty

Naopak raději zapomeňte na negativní argumenty nebo důvody, které s prací, kterou pro zaměstnavatele vykonáváte, nijak nesouvisí. „Skutečnost, že vám zvedli nájem nebo máte na část platu vedenou exekuci, sice může být skutečným důvodem, proč o zvýšení platu žádáte, zaměstnavatele tím ale pravděpodobně nepřesvědčíte,“ upozorňuje Wysoglad. V žádném případě se pak zaměstnavatele nesnažte vydírat a stavět svou argumentaci na tom, že pokud vám nepřidá, odejdete ke konkurenci. Zaměstnavatel takové neloajální chování rozhodně neocení, a vám tak s velkou pravděpodobností skutečně nezbude nic jiného než jít o dům dál.

Načasování žádosti

Důležité je i správné načasování vaší žádosti. Ideální je samozřejmě chvíle, kdy jste dosáhli nějakého úspěchu, splnili obtížný úkol nebo třeba přijali od zaměstnavatele větší objem práce či novou zodpovědnost. Skvělou příležitostí pak může být i závěr kalendářního roku, kdy v řadě firem probíhají pravidelná roční hodnocení. Pokud jste se v posledních 12 měsících činili a šéf na vaše pracovní výkony a úspěchy pěje chválu, neváhejte toho využít. Jestliže ale s vaší prací není tak úplně spokojen a mluví spíše o vašich přešlapech, raději na svou žádost zapomeňte a vyčkejte na vhodnější situaci.

Zvažte situaci ve firmě

Kromě své osobní role ve firmě nezapomeňte zvážit také další faktory, které mohou ovlivnit úspěšnost vaší žádosti o zvýšení mzdy. Mnoha firmám v Česku se v současnosti daří, a mohou si tak dovolit odměnit své zaměstnance vyššími platy. Jestliže u vás ale nevládne zrovna optimistická atmosféra a spíš než o růstu se mluví o propouštění, nebude šéf ochoten a schopen vaši žádost vyslyšet, ani pokud si jinak vašich pracovních výkonů cení.

Nevzdávejte to

I když jste všechno udělali dobře a firmě se daří a šéf vám zvýšení platu stejně odmítl, zkuste se zeptat na důvody, proč nedostanete přidáno a kdy si můžete jednání o zvýšení platu zopakovat. Případně si zkuste místo platu dohodnout nějaké jiné výhody – dovolená navíc apod. „Ze zkušenosti vím, že je potřeba, aby si člověk byl vědom svojí hodnoty, věřil si a nenechal se tak snadno odbýt. Ta jistota z něj pak vyzařuje a lidé v okolí jej víc respektují,“ uzavírá Berenika.