Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Seniorovi (71) zkazily dluhy důchod: Už ani neví, proč si půjčoval

Autor: Radka Růžičková, ula - 
9. listopadu 2016
20:27

Dluhy českých domácností rostou. Dosáhly už téměř nepředstavitelné sumy vyšší než 1,3 bilionu korun. Nějakou tu splátku tak v současnosti splácí téměř každý druhý Čech. Problém s nezvládnutými splátkami měl i jednasedmdesátiletý pan P. z Prahy. Klidný důchod mu totiž zkazila nepromyšlená půjčka, kterou navíc nesplácel. Pokud máte dluhy, můžete se přijít poradit v týdnu od 14. do 16. listopadu v rámci Dne bez dluhů. 

Dluh mu zkazil klidný důchod

„Potřeboval jsem peníze, a tak jsem si vzal půjčku,“ vzpomíná trpce senior pan P. Půjčené peníze pro něj ale nejspíš nebyly životně důležité, protože dnes si už ani pořádně nevzpomíná, proč si vlastně půjčku bral. Stejně tak si dokonce už ani nevybaví částku, kterou si půjčil. „Bylo to něco mezi dvaceti a třiceti tisíci korun. Milion to určitě nebyl,“ usmívá se smutně. Stejně jako tisíce dalších dlužníků si ale neuvědomil, že půjčky si žijí vlastním životem. „Vykašlal jsem se na to,“ říká sebekriticky. „Splácení půjčky jsem odkládal a neplatil jsem. Jenže nakonec jsem místo původní částky dlužil padesát tisíc korun,“ vypráví. Neuvědomil si totiž, že tím, že nesplácí, mu u půjčky narůstají úroky. „Pak už jsem nebyl schopen splácet,“ říká smutně. Podle něj pro něj bylo doslova záchranou to, že jeho dluh přebrala společnost Kruk. „Společně s jejich poradcem jsme probrali mé finanční možnosti. Odpustili mi některé pokuty a nakonec jsme se dohodli, že budu měsíčně splácet tisícovku. Dostal jsem splátkový kalendář na tři roky. Teď konečně jsem všechno doplatil a jsem konečně bez dluhů,“ uzavírá pan P.

Splácí každý druhý Čech

Dluhy českých domácnosti rostou. Dosáhly už téměř nepředstavitelné sumy vyšší než 1,3 bilionu korun! Nějakou tu splátku tak v současnosti splácí téměř každý druhý Čech. 

Jenže právě pravidelné splátky jsou pro řadu lidí noční můrou. Podle nejnovějšího průzkumu dělá pravidelné splácení problém 45 % Čechů! Málokdo si totiž uvědomí, že půjčka žije dlouho. „Televize, šperk nebo kabelka, motorka nebo auto, vše se může ukázat jako zastaralé nebo se rozbít. Splátky ale zůstávají, žijí vlastním životem. Dobrá půjčka se splatí, ale zboží by mělo vydržet i dlouho po splacení,“ říká David Šmejkal, ředitel neziskové Poradny při finanční tísni.

 

Přijďte se poradit

Máte problém s dluhy? Nebo „jen“ nezvládáte kočírovat své příjmy a výdaje? Přijďte se zdarma poradit, jak své problémy zvládnout. Od 14. do 16. listopadu probíhá akce s názvem Den bez dluhů. Během ní budou na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR ve třiceti českých a moravských městech stánky, ve kterých vám odborníci zdarma poradí. Kromě toho je možné využít i bezplatné infolinky na čísle 800 800 123.

V těchto městech vám v týdnu od 14. do 16. listopadu poradí, co s dluhy. V těchto městech vám v týdnu od 14. do 16. listopadu poradí, co s dluhy. | KRUK

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karlos107 ( 10. listopadu 2016 14:14 )

Je s podivem, jak vzrůstá v česku finanční negramotnost !! Kuurwa jestli si pujčuju (pokud musím) tak si prostuduju jaké jsou úroky, RPSN a další. Nemám zase tolik důchodu, abych musel mít dovolenou nebo Vánoce na pujčku. Když na to nemám tak pojedu do ***e a ne k moři kuurwa už. Držím se slov mojí babičky ... tlačím, na co stačím !! Já bych toho chtěl ... každému doporučuju aby než si vezme pujčku, nechal si projít pořádně hlavou, jak moc tu věc potřebuje vzít na pujčku, nebo se jí raděj zříct. Já měl JEDINOU pujčku před 40 rokama a to byla novomanželská 20 000,- Kčs. Pořízení do nové domácnosti .. obyvák, ložnice, kuchyně atd. Řádně splatil a od té doby nekupuju NIC na pujčku. Ono se dá žít bez pujčky na dovolenou, na drahý telefon, na finanční pomoc mladým atd. Mnozí mladí tlačí na rodiče aby jim pomohli a sami se dostanou do platební neschopnosti. Lidi už se proberte !!!!!!

djaba ( 10. listopadu 2016 07:09 )

 Půjčka je od slova vrátit .Co si strejka myslel , nesplácet a že to bude dobrý ?

Zobrazit celou diskusi