Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Angína, úraz a postižení. Kdy se živnostníkům vyplatí komerční pojištění?

Autor: ula - 
21. listopadu 2016
06:25

Podnikáte a patříte mezi živnostníky, kteří neplatí dobrovolné nemocenské pojištění státu? Máte ještě jednu alternativu, můžete uzavřit komerční pojištění s pojišťovnou. Pokud se nechcete dohadovat se státem a chcete se pojistit na míru, je to pro vás jednoznačná volba. Jenže i taková má svoje nevýhody.

Jako podnikatel si můžete platit dobrovolnou složku zdravotního pojištění. V tom případě máte nárok na dávky, pokud onemocníte, ale není to tak snadné. V případě nemoci jste na tom jako podnikatel hůř než zaměstnanec.

Osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ) nemá nárok na náhradu výdělku v prvních 14 dnech nemoci a nemá ani žádnou dovolenou. Pokud podnikatel nepracuje, tak zkrátka nevydělává.

Když se nechcete dohadovat se státem, a přesto se chcete pro případ nemoci pojistit, může být pro vás alternativou komerční pojištění, které můžete uzavřít v jakékoliv pojištovně. Jenže i to má svoje výhody a nevýhody.

Pojištění proti úrazu

„V rámci komerčního pojištění je možné volit z celé řady pojistných rizik, jako je pracovní neschopnost, úmrtí, trvalá invadlidita, trvalé následky úrazu, vážné nemoci, denní odškodné za léčení úrazu, hospitalizace apod.,“ vyjmenovává Lukáš Urbánek, finanční poradce společnosti Partners.

Pokud jste tedy truhlář, který vyrábí nábytek, můžete se pojistit formou denní dávky za léčení úrazu. V případě úrazu budete za každý den dostávat smluvenou částku a klidně můžete v dílně pomáhat.

Komerční pojištění se vám nevyplatí, pokud budete mít angínu. Nicméně pokud jste živnostník mající rodinu, která je na něm finančně závislá, a máte např. hypotéku, tak má pro vás toto pojištění smysl.

Výhody komerčního pojištění:

  • individuálně nastavená pojistná ochrana (můžete se pojistit na více rizik)
  • flexibilita
  • možnost cenového srovnání
  • pro pojištění pracovní neschopnosti lze zvolit čekací dobu 15, 29 nebo 60 dní; cena pojištění je nejvyšší u 15 dnů a nejnižší u 60 dnů

A nevýhody?

  • pojišťovna bude zkoumat váš zdravotní stav
  • pokud budete pojišťovat pracovní neschopnost, bude záležet na vašem příjmu
  • určitá omezení, jako např. riziková povolání, která ovlivňují cenu

U invalidity komerční pojištění pomůže

„Komerční pojištění lze také doporučit pro případ trvalé invalidity,“ radí Urbánek a pokračuje: „Invalidní důchod je také závislý na výši odvodů do státní pokladny, a u OSVČ je to tedy zase méně než u zaměstnance. Komerční pojištění tedy může výrazně pomoci.“

Pojišťovna poskytuje pojistné plnění na základě předem stanovených podmínek. Zpravidla se jedná o jednorázové plnění v podobě celkového obnosu náležejícího k pojistné události. Pokud se jedná o riziko pracovní neschopnosti s dlouhodobým výhledem, je možné pojišťovnu požádat i o zálohové plnění.

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi