Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Podnikatel Tomáš nemocenské pojištění ignoruje: Vím, že si zahrávám, přiznává

Autor: ula - 
5. listopadu 2016
19:58

Tomáš se už 15 let živí jako osoba výdělečně činná. Přiznává, že dobrovolné nemocenské pojištění si neplatí, nevyužil nikdy ani komerční nabídku pojišťoven. Co dělá v případě, že onemocní? A dělá dobře, že si dobrovolné pojištění neplatí?

Nemocný v práci

Tomáš se začal živit jako podnikatel hned po vysoké škole. Momentálně má tři práce, jednu hlavní a dvě vedlejší. Zaměstnanec nikdy nebyl, podle jeho slov mu vyhovuje, že si může sám uspořádat pracovní dobu. Jenže také ví, že pokud onemocní, tak přichází o výdělek.

„Pokud onemocním, snažím se co nejrychleji uzdravit, nebo chodím do práce i během nemoci, ale to je moje výhoda, že si můžu služby přeskládat a ulehčit si léčbu,“ popisuje mladý podnikatel.

Nepracuješ – nevyděláváš

„Pokud se někdo rozhodne podnikat, měl by si uvědomit, že tato forma výdělečné činnosti má svá pozitiva, ale také negativa. Stát se k nim chová trochu macešsky,“ říká Lukáš Urbánek, finanční poradce společnosti Partners  a dodává: „V případě nemoci je na tom podnikatel hůře než zaměstnanec, i když si platí pojištění. Nemá nárok na náhradu výdělku v prvních 14 dnech nemoci.“ Zkrátka pokud OSVČ nepracuje, tak nevydělává. 

Hráč s rizikem

Tomáš patří do drtivé většiny podnikatelů, kteří si nemocenskou neplatí. „Jsem si vědom, že jsem hráč s rizikem. Pokud se něco přihodí, tak budu bez příjmu,“ říká mladý muž, co se živí jako písař. Kdyby tedy měl úraz rukou, nemohl by pracovat. „Jezdím rád na motorce, snažím se dávat si pozor, omezil jsem i rizikové sporty,“ přiznává Tomáš. O možnosti pojistit se u pojišťovny ví, ale zatím to neplánuje. 

Komerční pojištění?

Pokud se nechcete dohadovat se státem nebo chcete mít pojistnou ochranu ušitou na míru, můžete uzavřít pojištění u pojišťovny. Jenže ani pojišťovna, stejně jako stát, vám nezačne nemocenskou proplácet od prvního dne, čekací doba je 15 dnů. „Komerční pojištění lze doporučit hlavně pro případ trvalé invalidity,“ radí Urbánek.

 

 

latinka ( 5. listopadu 2016 21:51 )

Zdravotní a NEMOCENSKÉ pojištění je velký rodíl....

levandulova ( 5. listopadu 2016 20:52 )

 Platit zdravotni pojisteni je v tomto state POVINNOST

Zobrazit celou diskusi