Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kupujete byt nebo dům? Pozor, od listopadu už budete platit daň

Autor: ula - 
18. října 2016
06:09

Kupujete právě teď byt nebo dům a ještě nemáte zhotovenou smlouvu? Tak zpozorněte, protože už od 1. listopadu začíná platit novela zákona o dani z nabytí nemovitosti.

Podle starého zákona při prodeji nemovitosti se kupující a prodávající mohli dohodnout, kdo z nich zaplatí daň z nabytí bytu či domu, a z 99 % daň zaplatil prodávající. Od 1. listopadu 2016 přijde pro všechny, kteří kupují nemovitost, zásadní změna, která se samozřejmě projeví v další finanční zátěži při pořízení nemovitosti.

Půjčka s hypotékou?

„Kupující bude muset mít peníze na daň buď v hotovosti navíc, nebo si na daň půjčit společně s hypotékou. Většina bank již dnes umí daň z nabytí nemovitosti zahrnout do hypotéky – podmínkou ovšem je, aby bylo vše řádně popsáno v kupní smlouvě a také aby byla dostatečná hodnota zastavované nemovitosti. Výše daně zůstává stejná – v zásadě 4 % z kupní ceny,“ uvedl vedoucí právního oddělení Partners Stanislav Holeš.

Pozor na datum vkladu do katastru

Všichni, kteří plánují ještě v těchto posledních říjnových dnech prodat nebo koupit nemovitost, by tedy na tuto změnu měli myslet při přípravě smlouvy o převodu nemovitosti. Daň se bude totiž platit podle toho, kdy byl podán návrh s podepsanou smlouvou o převodu nemovitosti na katastr nemovitostí.

„Pokud návrh na vklad dorazí na katastr do konce října 2016, platí se daň z nabytí nemovitosti podle dosavadního zákona, tzn. „postaru“. Pokud však bude návrh podán až 1. 11. 2016, platí daň z nabytí nemovitosti vždy kupující,“ vysvětluje Holeš. 

Proto je nutné dohodnout si vypořádání kupní ceny za nemovitost a zaplacení daně podle toho, kdy ji pravděpodobně ponesete na katastr. Když to bude až po 1. listopadu 2016, měla by už smlouva a způsob vypořádání kupní ceny odpovídat nové právní úpravě – kupující musí počítat s tím, že daň bude platit jen on sám, jinak mu hrozí nebezpečí, že se daň zaplatí dvakrát a bude se muset s prodávajícím složitě a zřejmě i bezúspěšně dohadovat o vrácení části kupní ceny.

Jeden luxusní byt je na prodej v Praze na Žižkově, za 85 milionů. Podívejte se:

Další články na Blesk.cz:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi