Sluneční vitamin bývá nazýván vitamin D. Je to proto, že si ho organismus dokáže vytvořit právě vlivem slunečního záření. Tento vitamin můžete získat zadarmo ze sluníčka anebo si ho můžete koupit jako doplněk stravy v lékárně. Nicméně v podzimním a zimním období je mnohem efektivnější doplňovat ho stravou. Poradíme vám, jak na to.
Jak levně ochránit kosti a zuby během zimy? Doplňte vitamin D
1.Vitamin D zadarmo
Vlastní tělesná produkce vitaminu D funguje jen tehdy, pokud pokožkou přijímáme dostatek světla. Stačí se jednoduše vystavit na 30 minut denně slunečnímu záření. „Pokud nemáte možnost být 30 minut denně venku, je potřeba ho doplnit pomocí potravin“, říká výživová poradkyně Iva Rychnovská Veselá z poradny Food Life.
2.Proč doplňovat vitamin D
Nedostatek vitaminu D s sebou nese vyšší lomivost kostí, vypadávání zubů, nervové poruchy, poruchy spánku a celkové podráždění. Často se nervové potíže přisuzují nedostatku hořčíku a na tento vitamin se bohužel zapomíná. U dospělých nedostatek vitaminu D způsobuje v pozdějším věku osteoporózu, svalovou slabost, nervozitu a průjmy.
Vitamin D je důležitý proto, že:
- ovládá resorpci a ukládání vápníku a fosforu v kostech a zubech, tím zvyšuje jejich pevnost – působí proti osteoporóze
- díky němu se tvoří mnoho důležitých hormonů
- pomáhá vstřebávat vitamin A
- zvyšuje obranyschopnost organismu
- pomáhá v léčení zánětu spojivek
3.Doporučená denní dávka
Doporučená hodnota u dospělých je 5 µg, těhotné a kojící ženy 10 µg. Osobám starším 55 let se doporučuje vyšší dávka, aby se zabránilo demineralizaci kostí.
4.Vitamin D v potravinách
Vitamin D najdeme v potravinách rostlinného původu (olejniny, cereálie, některá zelenina jako špenát nebo zelí) a živočišného původu (játra ryb – treska, halibut, makrela, treska; losos, sleď, sardinky, tuňák nebo žloutek).
5.Vitamin D levně
Konzervované ryby – účinnou variantou jsou konzervy tuňáka, sardinek, šprotů či nakládané sledě. Navíc se dobře skladují. 100 g takové potraviny obsahuje mezi 5–15 µg vitaminu D.
Houby – stejně jako člověk, tak i houby dokážou produkovat vitamin D, pokud jsou vystaveny dostatečnému UV záření. Bohužel houby často rostou ve tmě, ale přesto jsou dostatečným zdrojem vitaminu D, zvláště pokud jsou specificky pěstovány pod UV světlem, které vyvolá zvýšenou produkci vitaminu D. Žampiony pěstované tak, aby 100 g splnilo denní doporučenou dávku vitaminu D, jsou nabízeny i na českém trhu.
Vaječný žloutek
Oproti výše zmíněným zdrojům je zde obsah vitaminu D menší. Jeden žloutek obsahuje přibližně 1 µg.
Nevýhodou je, že pokud bychom chtěli získat doporučenou denní dávku vitaminu D zvýšenou konzumací vajec, výrazně bychom překročili doporučenou týdenní dávku cholesterolu.
6.Kokosové mléko
Ergokalciferol je rostlinná „verze“ vitaminu D a jeho dalším zdrojem může být kokosové mléko. „Musím vás ale odradit od časté konzumace kokosového mléka, které obsahuje logicky také i kokosový tuk. Kokosový tuk obsahuje kratší nasycené mastné kyseliny (například kyselina myristová či laurová), které jsou tzv. aterogenní a mohou přispívat k rozvoji kardiovaskulárních chorob,“ říká Rychnovská.
V tropických pásmech, kde se často kokosové mléko konzumuje, se tento příjem kokosového tuku vyvažuje i zvýšeným příjmem ryb, čerstvého ovoce, zeleniny atd. V našich klimatických podmínkách je konzumace kokosového mléka, potažmo oleje, bezvýznamná a při neregulovatelném příjmu může být v dlouhodobém časovém měřítku i nebezpečná.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.