Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Chytrý a vzdělaný potomek vás může vyjít draho. Dětem začněte spořit záhy

  • Autor: ula - 
    15. 10. 2016
    06:40

    Máte doma malé miminko a zatím neuvažujete, že byste mu začali spořit už teď? Nebo nad tím přemýšlíte, ale nevíte, jak a kolik byste měli odkládat stranou? Většina české populace volí stavební spoření, které už ale vyšlo z finanční módy. Poradíme vám, jak a proč byste měli svým potomkům spořit už od útlého věku.

  • 1.Češi a význam spoření

    Podle odborníků si mnoho lidí v České republice stále neuvědomuje důležitost otázky bydlení a spoření. Zde máme obrovské rezervy a se západním světem se prozatím nemůžeme v těchto otázkách srovnávat. Bydlet ve svém a dostatečně se zabezpečit na stáří, případně naspořit pro děti, to jsou pro většinu české populace stále nepochopené oblasti. Z pohledu zajištění finančních prostředků do budoucna je proto nutné pravidelně odkládat. 

    Kdy začít spořit dítěti? Kdy začít spořit dítěti? | Profimedia


  • 2.Proč spořit dítěti

    Pokud chcete mít úspěšné a vzdělané potomky, bez finanční podpory vás, rodičů, je to téměř nemožné. Zároveň je nutné si uvědomit, že drtivá většina z nás není schopna vydat jednorázově částku v řádu statisíců. Měli byste tedy co nejdříve začít přemýšlet o tom, jak získat prostředky pro svého potomka.

     

    Podle odborníků si stačí vypočítat, co vás to bude stát – například na podporu prvního samostatného bydlení vynaložíte zhruba milion korun, na pokrytí prvních měsíců nájemného přibližně 100 tisíc. Samozřejmě v závislosti na místu bydliště.

     

    Pokud budete vypomáhat s vybavením bytu, připravte si cca 300 tisíc. Pokud hodláte své dítě poslat na neveřejnou soukromou vysokou školu, vyjde vás to v průměru na 20 tisíc za semestr. Pokud byste pomýšleli na to, že by vaše dítě jelo studovat do zahraničí, ročně by vás to vyšlo na 200 tisíc korun. Do toho si připočítejte jazykové kurzy a možná i to, že jednou bude váš potomek potřebovat startovací kapitál pro vlastní podnikání.

    Kdy začít spořit dítěti? Kdy začít spořit dítěti? | Profimedia

  • 3.Kdy se spořením u dítěte začít

    Ideální je začít co nejdříve, pokud to rodinná situace dovolí. Pro stabilní vyšší míru výnosu a ochranu naspořených peněz před inflací je nejlepší pravidelná investice v časovém horizontu cca patnáct, osmnáct až dvacet let.

     

    „Rodičům či dalším členům rodiny však doporučujeme, aby spořicí produkty neuzavírali přímo na dítě, ale raději na sebe. Může se totiž stát, že potomek nebude sdílet přání rodičů, aby šel například studovat do zahraničí, a pracně uspořené peníze se rozhodne utratit třeba za luxusní dovolenou. Rodiče pak v takovém případě nic nezmůžou. Pokud je smlouva psaná na ně, stále mají využití peněz pod kontrolou,“ upozorňuje ředitel komunikace Broker Consulting Jan Lener.

    Kdy začít spořit dítěti? Kdy začít spořit dítěti? | Profimedia

  • 4.V jaké formě spořit

    První volbou českých rodičů bylo a stále je stavební spoření. Stavební spoření však není dlouhodobě efektivní. Je vhodné ho doplnit, případně nahradit dlouhodobou pravidelnou investicí se zhodnocením v rozmezí 5 až 6 procent ročně. „Se správným výběrem investičního programu je lepší obrátit se na finančního poradce, který zohlední situaci rodiny, možnosti rodičů a hlavně s nimi vyhodnotí otázky investičního rizika,“ připomíná Lener.

     

    Investiční program je možné nastavit ze začátku spoření na dynamičtější strategii (vyšší výnos, ale i riziko) a ke konci spoření předchozí zisky „zamknout” a přejít do konzervativní strategie s minimálním rizikem. Důležité je vědět, že neexistuje ideální finanční produkt. Důležité je umět tyto produkty výhodně zkombinovat.

    Kdy začít spořit dítěti? Kdy začít spořit dítěti? | Profimedia

  • 5.Jak se dobrat k milionu

    Hodně záleží na tom, na co a kolik chtějí rodiče dítěti naspořit. A jakou kombinaci produktů či investic zvolí. Obecně ale platí následující: pokud budete spořit částku 2500 korun měsíčně po dobu 18 let při průměrném šestiprocentním zhodnocení, dosáhnete částky jednoho milionu korun.

     

    Pro srovnání, kdybyste zvolili pouze stavební spoření, pak s úložkou 2500 Kč měsíčně po dobu 18 let, kdy počítáme s jednoprocentním ročním úrokem od stavební spořitelny a státní podporou, získáme konečnou sumu 701 000 korun. V obou případech jsou zakalkulovány i vstupní poplatky.

    Kdy začít spořit dítěti? Kdy začít spořit dítěti? | Profimedia

Zobrazit celou diskusi