Jídelníček je vždy levnější tehdy, pokud použijete sezonní potraviny. Je tu podzim, kdy můžete pracovat s potravinami, jako je dýně, topinambury nebo kapusta. Navíc každá potravina má své zdravotní výhody. Máme pro vás recepty právě z těchto sezonních potravin.
Využijte podzimní potraviny v jídelníčku: Je to levné a zároveň zdravé
1.Dýně na prostatu
Existuje mnoho druhů dýní, ale asi nejpopulárnější je dýně hokkaido. Tato dýně roste na japonském ostrově Hokkaido na sopečné půdě. Je mnohem menší než dýně, které se u nás obvykle pěstují. Váží běžně 0,7-2,5 kg. Má velmi dobrou sladkou chuť podobnou chuti brambor či pečených kaštanů.
Dýně se doporučuje při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Jelikož má vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, dělá to z dýňové dužiny skvělý lék na srdeční poruchy a poruchy ledvin. Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje je z těla. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky, což je také velmi ocenitelné. „A pánové, dýňová semínka pozitivně ovlivňují potíže s prostatou“, říká nutriční specialistka Iva Rychnovská (býv. Veselá) z Food Life.
2.Plněná dýně
- 1 středně velká BIO dýně hokkaido (1,25-1,5 kg)
- 500 g libového masa (pro vegetariány tofu)
- 250 g hub
- 2 PL BIO piniových oříšků
- 1 PL BIO pistácií
- hrst vařených kaštanů
- tymián, oregano, muškátový oříšek, nové koření
- grilovací koření bez glutamátů
- sůl, pepř
- olivový olej
Dýni umyjeme, odřízneme vršek jako pokličku a lžící vydlabeme semínka. Vnitřek posypeme solí, pepřem, oreganem, špetkou muškátového oříšku, mletým novým kořením, olejem a odložíme stranou.
Houby a kaštany nakrájíme na drobné kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme okořeněné kousky masa a opékáme. Po chvíli přidáme houby, oříšky a kaštany. Podle potřeby přilijeme vodu a dusíme do změknutí masa.
Hotovou směsí naplníme dýni až po okraj, párátkem připíchneme víčko a vložíme ji do pečící formy a pečeme v troubě na 200 °C do změknutí cca 30 minut. Dýni nakrájíme na čtvrtiny a servírujeme se zeleným salátem.
3.Topinambury pro diabetiky
Topinambur je nazýván jeruzalémským artyčokem. Nepochází z Jeruzaléma, ani nemá nic společného s artyčokem. Slovo Jeruzalém je zkomolenina z italského slova „slunečnice“ a artyčok proto, že hlíza připomíná chuť artyčoku svou ořechovou chutí. Topinambur je statná a vytrvalá rostlina, která pochází ze Severní Ameriky.
„Topinambury jsou nízkokalorickou přílohou podobně jako brambory (např. na rozdíl od těstovin, které mají 1600 kJ/100 g mají topinambury 320 kJ/100 g) a dobře se hodí do redukčního jídelníčku. Topinamburové hlízy obsahují inulin (prospěšný diabetikům) ale i vitamíny A, skupiny B a C“, říká Iva Rychnovská.
Čerstvé hlízy jsou chutné, ale když je necháme nějakou dobu ležet uskladněné, jsou stravitelnější. Hlízy při přípravě nemusíte namáhavě loupat – tedy jestli nechcete vařit jemnou smetanově bílou kaši. Topinambur můžeme také smažit, péci, grilovat nebo dusit.
4.Topinamburové placky
- 500 g topinamburů
- 2 vejce
- 3 lžíce mouky
- kousek cibule nebo pórku
- sůl, pepř
- ghí nebo sádlo na smažení (není třeba – viz. TIP k receptu).
Očištěné topinambury nastrouháme, přidáme vejce, mouku, nadrobno nakrájenou cibulku nebo pórek a dobře promícháme. Na pánvi rozehřejeme ghí nebo trochu sádla, rozlijeme na ni těsto a opečeme do růžova na obou stranách. Placky můžeme podávat polité zakysanou smetanou nebo s osmahnutou šunkou a cibulkou.
TIP - Výživová poradkyně radí: „Placky můžete péct stejně jako já – v troubě. Jsou dietní a nemusíte se vzdávat oblíbených bramboráků. V našem případě „topinamburáků.“
5.Topinamburový salát s jablky
- 1 jablko
- 250 g topinamburu
- ½ ks červené cibule
- 100 g jogurtu
- 1 lžíce zakysané smetany (majonézy nebo sojanézy)
- trocha strouhaného celeru a mrkve podle chuti
- vlašské ořechy
- sůl, pepř, šťáva z citrónu, agávový sirup
Jablka a topinambury nakrájíme na tenké plátky, nebo nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, sekané ořechy. Vše promícháme s jogurtem a lžičkou majonézy a ochutíme solí, pepřem, trochou citrónové šťávy a pár kapkami agávového sirupu.
6.Kapusta proti stárnutí
Tato zelenina bývá často přehlížená a v kuchyni nejsme příliš zvyklí ji používat. Přitom se připravujeme o velmi zdravou a chutnou zeleninu. Málokdo totiž ví, že kapusta je jednou z nejbohatších zdrojů živin v rostlinné říši potravin.
„Kapusta obsahuje vysoké množství silných antioxidantů jako je kvercetin, beta-karoten, vitamin C a bioflavonoidy. Mezi další důležité látky v kapustě patří draslík a vitamin K. Tyto látky zabraňují procesům stárnutí, působí proti rakovinnému bujení, pomáhá snižovat cholesterol a vitamin C se podílí na tvorbě důležitého kolagenu v těle“, říká Rychnovská.
Víte, že….?
Hrneček kapusty obsahuje vyšší množství vitaminu C než pomeranč?
7.Bramborové nočky s kapustou a pancettou
- 500 g bramborových nočků (brambory nebo topinambury, vejce, mouka, sůl)
- ¼ středně velké kapusty
- 100 g pancetty nebo prosciutta
- 3 šalotky
- 2 PL olivového oleje
- 40 g parmazánu
- sůl, pepř
- snítky tymiánu
Připravíme si bramborové noky (buď doma anebo koupíme již připravené domácí noky). Na pánvi rozpálíme olej, přidáme nakrájenou šalotku, pancettu a asi po 4 minutách nadrobno narájenou kapustu. Ochutíme solí, pepřem a počkáme, až kapusta změkne. Do směsi vmícháme připravené noky a vše promícháme. Na talíři směs posypeme strouhaným parmazánem, podle potřeby dokořeníme a posypeme čerstvým tymiánem.
Na pánvi rozpalte olivový olej a dejte na něj opékat šalotky nakrájené na kolečka. Když zesklovatí, přidejte k nim prosicutto, promíchejte a společně opékejte asi 5 minut. Nakonec přisypte kapustu nakrájenou na malé kostky. Promíchejte a opékejte alespoň 15 minut, dokud kapusta úplně nezměkne a nezesládne. Nakonec ke směsi přidejte uvařené noky a parmezán, vše promíchejte. Osolte a opepřete, přidejte lístky tymiánu a podávejte.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.