Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Využijte podzimní potraviny v jídelníčku: Je to levné a zároveň zdravé

  • Autor: ula - 
    1. 10. 2016
    11:25

    Jídelníček je vždy levnější tehdy, pokud použijete sezonní potraviny. Je tu podzim, kdy můžete pracovat s potravinami, jako je dýně, topinambury nebo kapusta. Navíc každá potravina má své zdravotní výhody. Máme pro vás recepty právě z těchto sezonních potravin.

  • 1.Dýně na prostatu

    Existuje mnoho druhů dýní, ale asi nejpopulárnější je dýně hokkaido. Tato dýně roste na japonském ostrově Hokkaido na sopečné půdě. Je mnohem menší než dýně, které se u nás obvykle pěstují. Váží běžně 0,7-2,5 kg. Má velmi dobrou sladkou chuť podobnou chuti brambor či pečených kaštanů.

     

     

    Dýně se doporučuje při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Jelikož má vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku, dělá to z dýňové dužiny skvělý lék na srdeční poruchy a poruchy ledvin. Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje je z těla. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky, což je také velmi ocenitelné. „A pánové, dýňová semínka pozitivně ovlivňují potíže s prostatou“, říká nutriční specialistka Iva Rychnovská (býv. Veselá) z Food Life.

    Uvařte si levně a chutně z podzimních potravin. Uvařte si levně a chutně z podzimních potravin. | Profimedia

     

  • 2.Plněná dýně

     

    • 1 středně velká BIO dýně hokkaido (1,25-1,5 kg)
    • 500 g libového masa (pro vegetariány tofu)
    • 250 g hub
    • 2 PL BIO piniových oříšků
    • 1 PL BIO pistácií
    • hrst vařených kaštanů
    • tymián, oregano, muškátový oříšek, nové koření
    • grilovací koření bez glutamátů
    • sůl, pepř
    • olivový olej

     

     

     

    Dýni umyjeme, odřízneme vršek jako pokličku a lžící vydlabeme semínka. Vnitřek posypeme solí, pepřem, oreganem, špetkou muškátového oříšku, mletým novým kořením, olejem a odložíme stranou.

     

    Houby a kaštany nakrájíme na drobné kousky. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme okořeněné kousky masa a opékáme. Po chvíli přidáme houby, oříšky a kaštany. Podle potřeby přilijeme vodu a dusíme do změknutí masa.

     

    Hotovou směsí naplníme dýni až po okraj, párátkem připíchneme víčko a vložíme ji do pečící formy a pečeme v troubě na 200 °C do změknutí cca 30 minut. Dýni nakrájíme na čtvrtiny a servírujeme se zeleným salátem.

     

    Uvařte si levně a chutně z podzimních potravin. Uvařte si levně a chutně z podzimních potravin. | Profimedia

  • 3.Topinambury pro diabetiky

     Topinambur je nazýván jeruzalémským artyčokem. Nepochází z Jeruzaléma, ani nemá nic společného s artyčokem. Slovo Jeruzalém je zkomolenina z italského slova „slunečnice“ a artyčok proto, že hlíza připomíná chuť artyčoku svou ořechovou chutí. Topinambur je statná a vytrvalá rostlina, která pochází ze Severní Ameriky.

     

    „Topinambury jsou nízkokalorickou přílohou podobně jako brambory (např. na rozdíl od těstovin, které mají 1600 kJ/100 g mají topinambury 320 kJ/100 g) a dobře se hodí do redukčního jídelníčku. Topinamburové hlízy obsahují inulin (prospěšný diabetikům) ale i vitamíny A, skupiny B a C“, říká Iva Rychnovská.

    Čerstvé hlízy jsou chutné, ale když je necháme nějakou dobu ležet uskladněné, jsou stravitelnější. Hlízy při přípravě nemusíte namáhavě loupat – tedy jestli nechcete vařit jemnou smetanově bílou kaši. Topinambur můžeme také smažit, péci, grilovat nebo dusit.

     

    Uvařte si levně a chutně z podzimních potravin. Uvařte si levně a chutně z podzimních potravin. | Profimedia

     

  • 4.Topinamburové placky

     

    • 500 g topinamburů
    • 2 vejce
    • 3 lžíce mouky
    • kousek cibule nebo pórku
    • sůl, pepř
    • ghí nebo sádlo na smažení (není třeba – viz. TIP k receptu).

     

    Očištěné topinambury nastrouháme, přidáme vejce, mouku, nadrobno nakrájenou cibulku nebo pórek a dobře promícháme. Na pánvi rozehřejeme ghí nebo trochu sádla, rozlijeme na ni těsto a opečeme do růžova na obou stranách. Placky můžeme podávat polité zakysanou smetanou nebo s osmahnutou šunkou a cibulkou.


    TIP - Výživová poradkyně radí: „Placky můžete péct stejně jako já – v troubě. Jsou dietní a nemusíte se vzdávat oblíbených bramboráků. V našem případě „topinamburáků.“

     

     

    Uvařte si levně a chutně z podzimních potravin. Uvařte si levně a chutně z podzimních potravin. | Profimedia

     

  • 5.Topinamburový salát s jablky

     

    • 1 jablko
    • 250 g topinamburu
    • ½ ks červené cibule
    • 100 g jogurtu
    • 1 lžíce zakysané smetany (majonézy nebo sojanézy)
    • trocha strouhaného celeru a mrkve podle chuti
    • vlašské ořechy
    • sůl, pepř, šťáva z citrónu, agávový sirup

     

    Jablka a topinambury nakrájíme na tenké plátky, nebo nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, sekané ořechy. Vše promícháme s jogurtem a lžičkou majonézy a ochutíme solí, pepřem, trochou citrónové šťávy a pár kapkami agávového sirupu.

    Topinambura Topinambura | profimedia.cz

     

  • 6.Kapusta proti stárnutí

    Tato zelenina bývá často přehlížená a v kuchyni nejsme příliš zvyklí ji používat. Přitom se připravujeme o velmi zdravou a chutnou zeleninu. Málokdo totiž ví, že kapusta je jednou z nejbohatších zdrojů živin v rostlinné říši potravin.

     

    „Kapusta obsahuje vysoké množství silných antioxidantů jako je kvercetin, beta-karoten, vitamin C a bioflavonoidy. Mezi další důležité látky v kapustě patří draslík a vitamin K. Tyto látky zabraňují procesům stárnutí, působí proti rakovinnému bujení, pomáhá snižovat cholesterol a vitamin C se podílí na tvorbě důležitého kolagenu v těle“, říká Rychnovská.


    Víte, že….?

    Hrneček kapusty obsahuje vyšší množství vitaminu C než pomeranč?

     

    Uvařte si levně a chutně z podzimních potravin. Uvařte si levně a chutně z podzimních potravin. | Profimedia

     

  • 7.Bramborové nočky s kapustou a pancettou

     

    • 500 g bramborových nočků (brambory nebo topinambury, vejce, mouka, sůl)
    • ¼ středně velké kapusty
    • 100 g pancetty nebo prosciutta
    • 3 šalotky
    • 2 PL olivového oleje
    • 40 g parmazánu
    • sůl, pepř
    • snítky tymiánu

     

    Připravíme si bramborové noky (buď doma anebo koupíme již připravené domácí noky). Na pánvi rozpálíme olej, přidáme nakrájenou šalotku, pancettu a asi po 4 minutách nadrobno narájenou kapustu. Ochutíme solí, pepřem a počkáme, až kapusta změkne. Do směsi vmícháme připravené noky a vše promícháme. Na talíři směs posypeme strouhaným parmazánem, podle potřeby dokořeníme a posypeme čerstvým tymiánem.


    Na pánvi rozpalte olivový olej a dejte na něj opékat šalotky nakrájené na kolečka. Když zesklovatí, přidejte k nim prosicutto, promíchejte a společně opékejte asi 5 minut. Nakonec přisypte kapustu nakrájenou na malé kostky. Promíchejte a opékejte alespoň 15 minut, dokud kapusta úplně nezměkne a nezesládne. Nakonec ke směsi přidejte uvařené noky a parmezán, vše promíchejte. Osolte a opepřete, přidejte lístky tymiánu a podávejte.

    Uvařte si levně a chutně z podzimních potravin. Uvařte si levně a chutně z podzimních potravin. | Profimedia

     

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi