Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z rodičovské bychom nevyžili, říká Monika. Jak se naučila šetřit?

Autor: ula - 
11. září 2016
05:39

Monika (30) se rozhodla zůstat se synem Danielem na rodičovské dovolené. Podle odborníků si státní příspěvek 220 tisíc korun rozložila nejlépe, jak to šlo. Přesto musela výrazně šetřit. 

„Původně jsem plánovala být na rodičovské dva roky, nakonec jsem si ji rozložila do tří let, uvedla Monika. „Vždycky doporučuji právě tříletou variantu, kdy rodič pobírá měsíčně 7 600 Kč. Z praxe už mám ověřeno, že být s dítětem dva roky je málo,“ říká Jiří Kubík, finanční poradce firmy Partners.

O rodičovskou si Monika zažádala na úřadu práce. Vyplnila formulář, kde zažádala o rodičovský příspěvek, doložit musela občanský průkaz, rodný list dítěte a potvrzení o nároku na peněžitou pomoc v mateřství, kterou pobírala předtím.

Podmínkou bylo samozřejmě to, že bude o své dítě pečovat celý den.

Přivýdělek na rodičovské

Monika vystudovala právo a při rodičovské si čas od času přivydělala poradenstvím nebo pomohla sepsat smlouvu.To je při rodičovské možné.

Při rodičovském příspěvku si můžete vydělávat jakkoliv. Můžete dokonce vykonávat stejnou práci jako před porodem. Jenom musíte zajistit péči o dítě. To může být například babička. Můžete využít i jesle či školku, ale nesmíte do dvou let věku dítěte překročit 46 hodin za měsíc,“ vysvětluje Kubík.

Oblečení z bazaru

Monika rodičovskou finančně zvládala hlavně díky tomu, že otec dítěte pracoval a pomohli i její rodiče, u kterých během rodičovské dovolené bydlela.

Stejně jsem si musela udělat plán, jak ušetřit. Musela jsem promyslet, co opravdu potřebuji, oblečení pro dítě jsem nakupovala v bazarech,“ vypočítává Monika.  S manželem si odpustili i dovolenou a co zbylo, investovali do rekonstrukce vlastního bytu.  

„Měla jsem štěstí, že nám pomáhali rodiče. Pokud má člověk třeba hypotéku, více dětí brzy po sobě nebo je samoživitelem, tak je příspěvek nízký,“ soudí mladá maminka. Pokud totiž máte více dětí po sobě, nárok na příspěvek zaniká, pobírat ho totiž můžete jen na to nejmladší.