Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Kdo nesplácí, není Čech.“ Boom hypoték nezastaví zřejmě ani nový zákon

Autor: ula - 
6. září 2016
22:55

Dříve měli Češi problém se zadlužit a slovo hypotéka je děsilo. Jenže jak šel čas, začali si půjčovat stále víc, mnohdy bez toho, aniž by přemýšleli o následcích. Přítrž by tomu měl učinit nový úvěrový zákon. Novinka bude sice poskytovat větší ochranu spotřebitelům, ale také se bude více posuzovat jejich schopnost splácet.

Češi dříve nechtěli zastavovat své nemovitosti a hypoték se balí. Měli k tomu důvod, banky nebyly v minulosti příliš ochotné a při sebemenším problému nemovitost zabavily. Situace se během let razantně změnila.

„V roce 2009 banky půjčily lidem na bydlení 74,4 miliardy korun. V 1. čtvrtletí roku 2014 to bylo už 71 miliard za pouhé tři měsíce,“ uvedl Ondřej Hatlapatka, finanční poradce Partners.

Hypotéka i pro lidi se základní mzdou

S hypotékami se ale objevila celá řada problémů. „Lidé si začali půjčovat bez přemýšlení. Člověk, který vydělávat 14 tisíc korun měl pak splátku sedm tisíc korun,“ popisuje poradce. Jistou vinu na tom všem nesly i banky. Ty totiž byly schopné dát hypotéku i klientovi se základní mzdou. Stejně tak se lidé nezajímali o různé doplňkové služby (pojistky, kreditní karty, apod.), které jim banky k hypotéce vnutily a oni si tak připlatili několik stovek měsíčně navíc. Dost toho ale zřejmě změní nový úvěrový zákon.

Přísnější pravidla a předčasné splácení

Banky dostanou za úkol přísněji posuzovat schopnost žadatelů splácet svoje závazky. Bude to i v jejich zájmu, protože pokud by banka poskytla úvěr někomu, u koho by se ukázalo, že není schopen splácet, smlouva o úvěru by byla neplatná. „Klient by tak sice musel peníze vrátit, ale rozhodně ne hned, ale podle svých možností,“ řekl Jiří Beran z Ministerstva financí.

Zákon učiní přítrž i různým sankcím a poplatkům za předčasné splácení a pokud bude klient nezaplatí včas.

„Klient může bance splatit 25 procent půjčené částky, a to jednou za rok před výročím uzavření smlouvy,“ vysvětlil Beran. Pokud by chtěl hypotéku předčasně splatit kvůli prodeji nemovitosti, zaplatí sice poplatek, ale ten nesmí překročit jedno procento částky, kterou splácí.

Zdarma budete moci zaplatit pokud vás přepadne náhlá události, jako je invalidita, nebo smrt vašeho partnera. Ten, kdo má hypotéku už delší dobu, může počítat s tím, že nová pravidla pro něj začnou platit při výročí fixace.

Jak reagují banky?

Banky už se začaly na změnu zákona v tichosti připravost už v červnu. Některé přestaly poskytovat úvěry nebo hypotéky bez dokládání příjmu a postupně budou zřejmě poskytovat hypotéky méně než dosud.

„Banky budou potřebovat čas na důkladnou přípravu, budou sledovat konkurenci a vývoj, proto je třeba počítat s tím, že v následujících měsícím banky výrazně omezí vydávání hypoték,“ upozorňuje Hatlapatka.

Velký nárůst zájmu o hypotéky nový zákon ale podle finančního poradce nezastaví. Dá se ale očekávat, že banky mírně zvýší už tak nízké úrokové sazby, aby si dorovnaly případné ztráty.

panAlfred ( 8. září 2016 14:32 )

Víteco? Jaký si to uděláš takový to máš. Já sem koupil byt pro ségru. Já platím hypoétku ona mě nájem. Všichni jsme spokojeni. Teďka jsem si vazli sot litrů na novou koupelnu https://www.modrapyramida.cz/produkty/financovani-bydleni/male-a-stredni-uvery/rychlouver-na-lepsi-b ydleni a pohoda

Zobrazit celou diskusi