Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Studentský život se může rychle prodražit. Poradíme vám, jak ušetřit

  • Autor: ula - 
    4. 9. 2016
    06:30

    Na základních a středních školách školní rok už začal, ale vysokoškoláci si zatím ještě užívají volna. Řada z nich nastupuje do prvního ročníku daleko od svého domova, navíc ve velkých městech, kde jsou náklady vyšší, než byli dosud zvyklí. Pokud se i vy chystáte na studia, máme pro vás tipy, jak při nich ušetřit.

  • 1.Sdíleným bydlením ušetříte

    Bydlení je největší problém, který řeší snad každý student, pokud nebydlí v místě studia. Pokud dojíždíte, zjistěte si, jaké máte možnosti slev u dopravců. Pokud si budete hledat ubytování v místě studií, dobře zvažte svoje možnosti.

     

    Nejlevnější variantou jsou samozřejmě koleje, ale tam se každý nedostane, navíc ne vždy narazíte na klidné prostředí a dostatek soukromí. V případě pronájmu se domluvte s přáteli, kteří se s vámi o náklady na bydlení podělí.

    Na kolejích může být občas pěkně rušno. Na kolejích může být občas pěkně rušno. | Facebook Týdeníku policie

  • 2.Nakupujte se seznamem

    Studujete mimo domov, je konec teplých večeří od maminky. „Abyste se vyhnuli drahým nákupům, pište si seznamy a v obchodě se jimi řiďte. Ušetřit na jídle můžete i tehdy, budete-li si vařit se spolubydlícími a o náklady na jídlo se rozdělíte,“ radí odborníci z portálu Ušetřeno.cz.

     

    Velkou část peněz vám pomůže ušetřit i menza, dávejte jí přednost před rychlým občerstvením či drahými obědy v restauracích.

    Pozor na drahé nákupy. Pozor na drahé nákupy. | Profimedia

  • 3.Pište si příjmy a výdaje

    Existuje řada bezplatných mobilních aplikací na správu financí. Jedním klikem si můžete zapsat své příjmy či výdaje a zařadit si je do správné kategorie. Aplikace automaticky propočítají vaše měsíční útraty a zobrazí je i v grafech.

     

    V případě, že platíte především kartou, přehled vám poskytne internetové bankovnictví, které navíc umí platby kategorizovat a automaticky vytvářet statistiky výdajů.

    Sledujte svoje studentské příjmy a výdaje. Sledujte svoje studentské příjmy a výdaje. | Profimedia

  • 4.Využijte studentské slevy

    Malou výhrou pro studenty je ISIC karta. Díky ní mají zajištěno mnoho slev – ať už na různých kulturních akcích, v obchodech nebo třeba na dopravě. Ulovit můžete díky svému statusu studenta třeba i levnější lístky na festivaly, permanentky do fitness centra nebo třeba cestovní pojištění.

    Využívejte studentské slevy. Využívejte studentské slevy. | Shutterstock

     

  • 5.Brigádničte

    Kapesné od rodičů je sice dobrá věc, ale ne každému musí vystačit. Většina studentů po brigádě sahá v období prázdnin, pár hodin či dokonce dní v týdnu k dobru si možná vyšetříte i během semestru.

     

    Nejlepší je samozřejmě stálá brigáda, ale k duhu přijdou i jednorázové pracovní příležitosti. Při výběru se zkuste zaměřit na obor, který studujete. Reference vám v budoucnu pomohou najít dobrou práci.

    Brigádničte. Brigádničte. | profimedia.cz

  • 6.Stipendium může pomoci

    Vylepšit váš rozpočet může i vysokoškolské stipendium. Rozlišují se tři základní typy – ubytovací, prospěchové a sociální. Ubytovací stipendium dostávají většinou ti, kteří mají trvalé bydliště mimo město studia. Prospěchové samozřejmě čeká na ty nejpilnější. A sociální pomůže těm, kteří si díky rodinným poměrům nemohou moc vyskakovat. Zjistěte, jestli na některé z nich máte nárok a nezapomeňte o ně včas zažádat.

    Zažádejte si o stipendium.(Ilustrační foto) Zažádejte si o stipendium.(Ilustrační foto) | ČTK/Krumphanzl Michal

  • 7.Volejte levně

    Bez mobilu se nikdo neobejde. Pokud potřebujete telefonovat často, navíc surfovat v mobilu, zjistěte si, jaké speciální studentské tarify nabízejí operátoři. Neberte bezhlavě ten první, nabídky porovnejte. Ušetřit navíc můžete díky volání zdarma přes internet. Wi-Fi připojení najdete snad v každé škole, v kavárně či knihovně. A pokud se náhodou ocitnete mimo dosah, můžete využít mobilních dat, která bývají standardní součástí výhodných tarifů.

    Šetřete na volání. Šetřete na volání. | Profimedia

  • 8.I na zábavě se dá ušetřit

    Vysokoškolský život – to jsou i večírky se spolužáky. Nemusíte se jich úplně vzdávat, ušetřit pár korun můžete i tak. Je dobré brát si menší obnos peněz a pro jistotu nechat platební kartu doma.

     

    Ušetříte i tím, že budete chodit na akce se vstupem zdarma či vyhmátnete tzv. „happy hours“, díky kterým můžete získat například dva koktejly za cenu jednoho.

    Na mejdanech to nepřehánějte. Na mejdanech to nepřehánějte. | Profimedia

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi