Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jak nepřibrat ani nezruinovat peněženku? Známe tipy na levné a zdravé svačiny

Autor: ula - 
20. srpna 2016
07:40

Pokud chcete žít zdravě, měli byste jíst pravidelně a nezapomínat na svačiny. Základem jsou dvě – dopolední a odpolední. Zdravá svačina navíc nemusí být o drahých surovinách. Stačí obyčejné potraviny, ze kterých vykouzlíte levnou a chutnou pochoutku.

 Jak má vypadat dopolední svačina

„Kromě toho, že se v tomto seriálu snažíme o levné alternativy jídel, z nutričního hlediska je velmi důležité, jaké živiny svačinu tvoří. V opačném případě může být jídlo nevyvážené a budete mít brzy hlad,“ říká specialistka na výživu Iva Rychnovská Veselá z poradny Food Life.

Dopoledne je zapotřebí organismu podat sacharidy jako zdroj paliva. Mezi sacharidy řadíme obilné výrobky (např. vločky, pečivo) a ovoce, které je zdrojem jednoduchých sacharidů.

Častými chybami je právě vynechávání sacharidů, které způsobí pokles hladiny cukru v krvi a následně pokles energie, únavu nebo neschopnost se soustředit. Toto v dopoledních hodinách rozhodně nepotřebujeme, proto dbejte na to, aby sacharid byl pokaždé součástí dopolední svačiny.

 

Příklady nevhodných svačin

  • Samotné ovoce – obsahuje fruktózu, která má vysoký glykemický index a nezasytí na dlouhou dobu. Proto ovoce doplňte o jogurt, ořechy nebo ovesné vločky (nebo vše dohromady).
  • Káva a malá sušenka – velmi nízká energetická hodnota; vede ke zpomalení spalování.
  • Sladký tvaroh – jedná se o bílkovinu, která je vhodnější na odpoledne; chybí škrob z obilného výrobku a nedodá vám tolik energie jako např. kousek pečiva.
  • Sladkost/koláček – potravina s vysokým glykemickým indexem, vede k nabírání.
  • Hrstka ořechů – nevhodné, chybí obilný výrobek.

Příklady vhodných svačin

Banánovo-kakaový koktej

  • 200 ml polotučeného mléka (kravské, rostlinné)
  • 1 ks banánu
  • 1 lžička kakaa
  • 1 lžička medu
  • Voda dle potřeby

Švestkový pudink

  • 20 g vanilkového pudinku v prášku (nejlépe značka Dr. Oetker)
  • 250 ml polotučného jihočeského mléka
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu či stévie
  • 100 g švestek
  • 1 lžíce máku

Postup: V části mléka rozmícháme pudink a zbytek mléka přivedeme k varu. Do vařeného mléka přidáme sladidlo, směs s pudinkem a vaříme do zhoustnutí (podle chuti přidáme stévii). Pudink vylijeme do misky s vyloupanými švestkami posypanými mákem a necháme vychladnout.

 Jogurt s jablkem, skořicí a vlašskými ořechy

  • 150 g bílého jogurtu (3 %)
  • půl jablka
  • 20 g ovesných vloček
  • 1 lžíce sekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička javorového/datlového sirupu

 Salát z mrkve a jablek

  • 200 g mrkve
  • 130 g jablek
  • 5 g olivového oleje
  • citronová šťáva

Postup: Jablka a mrkev nakrouháme, zakapeme citronovou šťávou a přidáme lžičku olivového oleje.

 Ovocný salát

  • 100 g ovoce (jablka, švestky, pomeranče)
  • 75 g bílého jogurtu
  • 15 g pohankových vloček
  • skořice

Celozrnný rohlík s lučinou a zeleninou

  • celozrnné pečivo (1ks)
  • 30 g Lučiny
  • 1 paprika a rajče
  • slunečnicová semínka na posypání

Chléb s vajíčkem

  • hrubozrnný žitný chléb
  • máslo na potření
  • 1 vařené vajíčko
  • rajče, cibulka podle chuti

Chléb se šunkou

  • 1 plátek žitného chleba
  • rostlinná pomazánka (např. z tofu nebo hummus)
  • 1 pátek šunky
  • ledový salát

ivoadler ( 20. srpna 2016 14:19 )

Jó, já na svačiny věřím, ale ta navržená skladba je drahá, pracná a náročná na čas. Nestačila by žemle se sýrem nebo šunkou?

Zobrazit celou diskusi