Jak nepřibrat ani nezruinovat peněženku? Známe tipy na levné a zdravé svačiny
Pokud chcete žít zdravě, měli byste jíst pravidelně a nezapomínat na svačiny. Základem jsou dvě – dopolední a odpolední. Zdravá svačina navíc nemusí být o drahých surovinách. Stačí obyčejné potraviny, ze kterých vykouzlíte levnou a chutnou pochoutku.
Jak má vypadat dopolední svačina
„Kromě toho, že se v tomto seriálu snažíme o levné alternativy jídel, z nutričního hlediska je velmi důležité, jaké živiny svačinu tvoří. V opačném případě může být jídlo nevyvážené a budete mít brzy hlad,“ říká specialistka na výživu Iva Rychnovská Veselá z poradny Food Life.
Dopoledne je zapotřebí organismu podat sacharidy jako zdroj paliva. Mezi sacharidy řadíme obilné výrobky (např. vločky, pečivo) a ovoce, které je zdrojem jednoduchých sacharidů.
Častými chybami je právě vynechávání sacharidů, které způsobí pokles hladiny cukru v krvi a následně pokles energie, únavu nebo neschopnost se soustředit. Toto v dopoledních hodinách rozhodně nepotřebujeme, proto dbejte na to, aby sacharid byl pokaždé součástí dopolední svačiny.
Příklady nevhodných svačin
- Samotné ovoce – obsahuje fruktózu, která má vysoký glykemický index a nezasytí na dlouhou dobu. Proto ovoce doplňte o jogurt, ořechy nebo ovesné vločky (nebo vše dohromady).
- Káva a malá sušenka – velmi nízká energetická hodnota; vede ke zpomalení spalování.
- Sladký tvaroh – jedná se o bílkovinu, která je vhodnější na odpoledne; chybí škrob z obilného výrobku a nedodá vám tolik energie jako např. kousek pečiva.
- Sladkost/koláček – potravina s vysokým glykemickým indexem, vede k nabírání.
- Hrstka ořechů – nevhodné, chybí obilný výrobek.
Příklady vhodných svačin
Banánovo-kakaový koktej
- 200 ml polotučeného mléka (kravské, rostlinné)
- 1 ks banánu
- 1 lžička kakaa
- 1 lžička medu
- Voda dle potřeby
Švestkový pudink
- 20 g vanilkového pudinku v prášku (nejlépe značka Dr. Oetker)
- 250 ml polotučného jihočeského mléka
- 1 lžíce javorového sirupu nebo medu či stévie
- 100 g švestek
- 1 lžíce máku
Postup: V části mléka rozmícháme pudink a zbytek mléka přivedeme k varu. Do vařeného mléka přidáme sladidlo, směs s pudinkem a vaříme do zhoustnutí (podle chuti přidáme stévii). Pudink vylijeme do misky s vyloupanými švestkami posypanými mákem a necháme vychladnout.
Jogurt s jablkem, skořicí a vlašskými ořechy
- 150 g bílého jogurtu (3 %)
- půl jablka
- 20 g ovesných vloček
- 1 lžíce sekaných vlašských ořechů
- 1 lžička javorového/datlového sirupu
Salát z mrkve a jablek
- 200 g mrkve
- 130 g jablek
- 5 g olivového oleje
- citronová šťáva
Postup: Jablka a mrkev nakrouháme, zakapeme citronovou šťávou a přidáme lžičku olivového oleje.
Ovocný salát
- 100 g ovoce (jablka, švestky, pomeranče)
- 75 g bílého jogurtu
- 15 g pohankových vloček
- skořice
Celozrnný rohlík s lučinou a zeleninou
- celozrnné pečivo (1ks)
- 30 g Lučiny
- 1 paprika a rajče
- slunečnicová semínka na posypání
Chléb s vajíčkem
- hrubozrnný žitný chléb
- máslo na potření
- 1 vařené vajíčko
- rajče, cibulka podle chuti
Chléb se šunkou
- 1 plátek žitného chleba
- rostlinná pomazánka (např. z tofu nebo hummus)
- 1 pátek šunky
- ledový salát
Jó, já na svačiny věřím, ale ta navržená skladba je drahá, pracná a náročná na čas. Nestačila by žemle se sýrem nebo šunkou?