Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Supermarkety zvyšují platy: Nejsou zaměstnanci, lidem se za pokladnu už nechce

Autor: ČTK, ula - 
4. srpna 2016
21:29

Diskonty Penny Market zvýší plošně základní mzdy u pokladních o 2300 korun. Všechna mzdová pásma u vedoucích prodejen a jejich zástupců budou navýšena o 1000 Kč. Ostatní obchodní řetězce už platy zvedly během tohoto roku. Obchody totiž bojují s nezájmem lidí o práci.

Růst platů se týká všech pracovních pozic na prodejnách u stávajících i nově příchozích zaměstnanců. Firma o tom dnes informovala ČTK, výši platů ale neuvedla. Průměrná mzda pokladních v Česku se podle odborářů pohybuje mezi 13 000 až 14 000 Kč hrubého měsíčně při plném pracovním úvazku.

„Z naší strany to znamená poskytnout zaměstnancům takové podmínky, které jsou férové, motivující a mzdově velmi konkurenceschopné s jinými nabídkami,“ uvedl ředitel společnosti Penny Market Espen Berge Larsen.

Nedostatek zaměstnanců

Tuzemské obchodní řetězce se v poslední době potýkají s nezájmem lidí o práci v obchodech. Mzdy zaměstnanců v maloobchodu se letos podle Odborového svazu pracovníků obchodu zvýší v průměru o zhruba čtyři procenta.

Zaměstnancům obchodního řetězce Tesco v ČR vzrostly tarifní mzdy od července až o šest procent. Supermarkety Billa letos zvýšily mzdy v průměru o čtyři procenta. Obchodní řetězec Albert se na začátku roku dohodl s odbory na zvýšení platů všem zaměstnancům o tři procenta.

Diskont Lidl nedávno uvedl, že všichni noví zaměstnanci v logistických centrech a v prodejnách na pozici prodavač a skladník dostanou od června vyšší nástupní mzdu o 25 procent. Jak vysoký je nástupní plat, ale společnost nezveřejnila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

desperado ( 27. září 2016 11:32 )

velice spravně a vystižne

rita20 ( 19. srpna 2016 08:10 )

Je to tak, dřina za pár kaček, a vím,že vás někdy nutí mít přestávku jen 10 min. Je to hnus Večer přijde prodavačka téměř "mrtvá", a to má ještě na starosti domácnost a děti. A černí se jen smějí..

11karel11 ( 4. srpna 2016 22:39 )

V této republice se zachází se zaměstnanci jako s otroky. Co vše musí dělat - v pokladně, vybalovat zboží do regálů, uklízet v prodejně a kolem prodejny to za směšné peníze. Než by zvýšili plat, tak raději propustí a vezmou nového zaměstnance. To supermarkety jsou tak chudé, že nemohou platit uklízeče? Snad se to půjde k lepšímu. Jedna skupina lidí nepracuje a dostávají od státu víc než ti, co pracují. Ale stát se chová, že je vše v pořádku. A to chce přijímat další skupiny lidí nefachčenka.

amaliana ( 4. srpna 2016 22:31 )

hmotná nouze pokryje 80% nájemného a služeb, takže pokud žije někdo sám, nemá co jíst, protože mu ještě chybí aby nájem vůbec doplatili, ale za tu buzeraci to někdy fakt stojí, takový Kaufland z vlastní zkušenosti - raději ž°rát hlínu než v kaufu dělat otroka, stejně tak v Globusu a Tescu, řetězce co nezaplatí ani hodinu přesčasu a musíte jim darovat měsíčně cca 20 hodin jinak vyhazov za jakozlodějnu

lug70 ( 4. srpna 2016 22:11 )

Aby firmy nemusely Čechům zvyšovat platy, tak tlačí na vládu aby sem pustila ve velkém Ukrajince a Balkánce. Původně firmy volaly i po migrantech z arabských zemí a Afriky, ale příklady ze západní Evropy, které ukazují naprostou nepoužitelnost této tmavé verbeže v ekonomice firmy od toho odradily. Zatím není zbytí a firmy zvyšují platy sice velmi neochotně, ale musí. Je to ale jen dočasně, protože firmy si přísun levné pracovní síly ze zahraničí určitě prosadí. Tahle naše vláda totiž vůbec nepracuje pro občany ČR , ale pro firmy a korporace, hlavně pro ty zahraniční.

Zobrazit celou diskusi