Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stali jste se ručiteli a teď čelíte exekuci? Víme, jak z toho ven

Autor: ula - 
4. srpna 2016
06:22

Požádal vás někdo, abyste se stali ručitelem při půjčce? Dobře si to rozmyslete. Jedná se o velice vážný krok, který může mít za následky finanční problémy. V podstatě to znamená totéž, jako kdybyste byli vy sami dlužníkem. Pokud ten, komu jste ručili, úvěr řádně nesplácí, musíte dluhy platit vy. Dá se z takové situace nějak utéci?

Ať už vás o ručení požádá příbuzný nebo dlouholetý kamarád, měli byste odmítnout. Jedná se totiž o velmi závažný krok, ne o formalitu nebo přátelské gesto, jak se mnozí domnívají. Pokud někomu ručíte při úvěru a daná osoba řádně nesplácí, musíte za něj jako ručitel splatit dluhy vy.

Stejně tak se vyhněte úvěrovým společnostem, které podmiňují poskytnutí úvěru ručitelem. Na trhu existuje celá řada bank i finančních institucí, které vám poskytnou úvěr bez ručitele nebo jištění.

Exekutor za dveřmi

Pokud nebudete jako ručitel za neplatícího dlužníka úvěr splácet, můžete se ocitnout i v exekuci. Samozřejmě k tomu nedojde ze dne na den. „Věřitel se nejdříve musí obrátit na soud, aby získal exekuční titul, neboli rozsudek,“ říká Martin Šváb, právník ze společnosti Provident Financial. Pokud i tak dluh neuhradíte, může se věřitel obrátit na exekutora, aby po vás dluh vymáhal.

Obraťte se na soud

Pokud jste ručitel a dlužník nesplácí svoje závazky, měli byste nejdříve zkusit přimět dlužníka, aby začal splácet. To se ovšem málokdy podaří. Pak se můžete zkusit domluvit s bankou na vhodném splátkovém kalendáři, abyste byli schopni dluh splácet. Vše, co pak zaplatíte, byste měli po dlužníkovi vymáhat.

Nejdříve můžete dlužníka vyzvat, nejlépe písemně a pod hrozbou žaloby, aby zaplacené splátky uhradil. Pokud tak neučiní, nezbude vám nic jiného než podat žalobu k soudu.

„Jako ručitel máte v takovém případě velkou šanci, že se vám soudně podaří peníze vymoci zpět,“ říká Šváb, ale dodává: „Záleží ale na celkové dlužné částce – při nižších částkách je vhodné zvážit, jestli se vyplatí soudní řízení vzhledem k jeho nákladnosti, časové náročnosti a nezaručení úspěšnosti riskovat.“

Při vymáhání dlužné částky by ručitel také neměl zbytečně otálet, protože jednotlivé splátky se od jejich splacení promlčují v tříleté promlčecí lhůtě. V případě, že by dlužník skončil např. v insolvenci, měl by ručitel do tohoto řízení přihlásit i tuto pohledávku.

escobar2011 ( 19. srpna 2016 12:23 )

Takže rada v podstatě žádná ... obraťte se na soud, zaplaťte poplatky ... a čekejte jestli exekutor něco vymůže (obvykle nic) a mezitím plaťte jak mourci. Holt za blbost se platí a každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán :-/

Zobrazit celou diskusi