Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

S ručením opatrně: Jakub pomohl bratrovi dostat půjčku, teď splácí jeho dluhy

Autor: ula - 
5. srpna 2016
06:21

Jakubův bratr chtěl podnikat jako taxikář, ale neměl dostatek peněz na vlastní auto. Rozhodl se vzít si úvěr a potřeboval ručitele. Jakub bratrovi věřil a zaručil se za něj. Jenže teď je v exekuci a splácí jeho dluhy. Co se vlastně stalo, řekl Domácí ekonomce.

Jakubův bratr si vzal úvěr na 320 tisíc, aby si mohl koupit auto, a Jakub se stal jeho ručitelem. Ze začátku bylo všechno v pořádku. Jakubův bratr vydělával a řádně svoje závazky splácel. Jenže pak měl vážnou autonehodu a skončil v nemocnici. Po půl roce přišel Jakubovi dopis, že dluží 120 tisíc korun a je v exekuci.

„Vůbec mi nedošlo, že bych měl něco splácet,“ připouští mladý muž. V té době navíc přišel o práci a na dluh neměl peníze. „Teď chodím na brigády, splácím 6 tisíc měsíčně, přítelkyně mi pomáhá a snažíme se nějak vyžít,“ říká Jakub. Jeho bratr je na tom zdravotně špatně a nemůže nijak se splácením pomoci.

Ručitel = dlužník

Ručení při půjčce lidé podceňují a považují ho za formalitu. „Ručit někomu při půjčce, ať už příbuznému nebo kamarádovi, je velice vážný krok s velice vážnými následky,“ varuje právník Provident Financial Martin Šváb. Znamená to v podstatě totéž, kdybyste byli dlužníky vy. V případě, že ručíte při úvěru a daná osoba nesplácí, musíte dluh platit vy. „Věděl jsem, že budu muset splácet, pokud by se něco stalo, ale nepřipouštěl jsem si to,“ přiznává Jakub a dodává: „Znovu už bych nikdy neručil. Lidi by si měli uvědomit, že se skutečně může stát cokoliv a vy pak ocitnete v pořádné bryndě.“

Odborníci: Úvěr s ručitelem neberte

Pokud banka nebo úvěrová společnost podmiňuje poskytnutí úvěru ručitelem, je lepší se takové finanční instituci vyhnout. Na trhu existuje řada značkových finančních institucí, které vám poskytnou bezpečný úvěr bez ručitele nebo jiného jištění (např. zástavy nemovitosti). „Vhodné je si zjistit aktuální nabídku úvěrů na trhu, ty mezi sebou porovnat a vybrat takový, který se vám bude zdát nejvýhodnější a zároveň nejbezpečnější, tedy bez skrytých sankcí, přemrštěných poplatků, které úvěr zbytečně prodražují,“ upozorňuje Šváb.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině