Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přehledně: Výběr z bankomatu v cizině se může prodražit. Kolik kde zaplatíte?

Autor: ula - 
23. července 2016
06:10

Jet na dovolenou s penězi v hotovosti, nebo vybírat z bankomatu až na místě? Záleží, u jaké banky máte účet. Někde vás totiž může výběr stát až stovky korun. Než vyrazíte s kartou do zahraničí, ověřte si, kolik vás bude výběr stát a jaký je směnný kurz vaší banky. Přinášíme vám přehled poplatků u tuzemských bank.

Češi velmi pomalu mění svoje zvyky a často cestují s hotovostí, v poslední době si ale začínají zvykat, že svoji platební kartu mohou použít i v zahraničí.  A to jak k placení, tak k výběrům z bankomatů. „Určitě to souvisí s celkovým trendem bezhotovostních plateb. Zčásti na tom ale mají podíl právě i klesající poplatky za výběry v zahraničí, které jsou u některých bank dokonce zcela zdarma,“ vysvětluje Pavla Rýznarová, finanční specialistka portálu Ušetřeno.cz.

Například v loňském roce Češi uskutečnili z bankomatů v zahraničí celkem 2 761 886 výběrů debetními kartami, zatímco v roce 2013 to bylo jen 2 330 467. Celkový objem zahraničních transakcí pak mezi lety 2014 a 2015 stoupl z necelých 50 na více než 80 miliard, jak ukazují statistiky Sdružení pro bankovní karty.

Zadarmo nebo i procenta z výběru

K poplatkům za výběr v zahraničí přistupují české banky různě. Výběry zcela zdarma najdeme u některých produktů Raiffeisenbank, UniCredit, ZUNO, AirBank a Sberbank. Většinou jde ale o účty s určitými podmínkami či poplatkem. Nezapomeňte si proto vždy zjistit přesná pravidla svého účtu. Například u UniCredit bank jsou výběry zdarma podmíněny celkovým splněním požadavků na účet zdarma. U AirBank zase platí výběry zdarma jen pro země EU. mBank pak poskytuje výběr zdarma pouze při částce 2500 Kč a více.

Jiné banky zase účtují za každý výběr pevně daný poplatek. Ten může být zanedbatelný – u Equa bank je ve výši 9 Kč. Ale může být i vyšší. Například ČSOB, ERA a Oberbank účtují za výběr 100 Kč. Tam je pak dobré výběry promyslet a nedělat jich příliš.

Třetím přístupem, který zvolila například Fio banka, Sberbank či MONETA, je potom účtování pevného poplatku společně s určitým procentem z vybírané částky.

Pozor na kurz

Zjistěte si před odjezdem do ciziny také směnný kurz, za který vám bude vaše banka transakce provedené v zahraničí převádět na české koruny. Například pokud vaše banka převádí měnu nejprve na eura a až pak na koruny, může to pro vás být značně nevýhodné. Aktuální kurzy zjistíte na stránkách banky.

Přehled poplatků za výběry v zahraničí u českých bank

Přehled poplatků za výběry z bankomatu v zahraničí Přehled poplatků za výběry z bankomatu v zahraničí | Ušetřeno.cz

Než vyrazíte do zahraničí s kartou, zapamatujte si pár rad:

  • Denní limit - nastavte si rozumný denní limit. Takový, který vám na běžné nákupy postačí, ale ochrání vás v případě odcizení karty.
  • Doba platnosti karty - před odjezdem ji zkontrolujte a případně si v bance vyzvedněte novou kartu.
  • Záloha - nespoléhejte se na jednu kartu a mějte s sebou jednu rezervní. Ideální by bylo mít různé typy karet - Visa a MasterCard.
  • Místní poplatek - může se stát, že i když máte od své české banky výběry z bankomatu zdarma, bude vám poplatek účtovat přímo bankomat v zahraničí. Většinou jde jen o to, najít bankomat společnosti, která vám peníze vydá bez poplatku. I to se dá předem najít na internetu.
  • Nevybírejte kreditkou - na výběry používejte zásadně debetní kartu. Nikdy nevybírejte z kreditní karty. Je to zpravidla velmi nevýhodné. 
  • Hotovost nezavrhujte - i když budete platit primárně kartou, nějakou hotovost u sebe přeci jen mějte. Drobné na autobus, na zmrzlinu, na spropitné apod. se vždycky hodí.
  • Informujte se - před odjezdem si zjistěte, jak kartu v případě odcizení zablokujete, a číslo na banku si uložte. Stejně tak si zjistěte, jak rychle navýšit limit na kartě apod.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi