Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Na dovolenou s kreditní nebo debetní kartou? Pozor na „vybílený“ účet

Autor: ula - 
2. července 2016
07:22

Během dovolené chceme mít co nejméně starostí. Ať už berete kartu, hotovost, nebo obojí, měli byste dbát na to, abyste se vyhnuli případné krádeži či zneužití kreditky nebo peněz. Finanční příprava na dovolenou už by měla začít před odjezdem. Víme, co byste si měli hlídat a zda je lepší platit debetní nebo kreditní kartou.

Platit kreditní nebo debetní kartou?

Lepší je si vzít obojí, pak už je to na vás. „Může se stát, že u některých poskytovatelů služeb nebudete moci použít klasickou debetní kartu. Některé půjčovny aut či hotely požadují při rezervaci nebo platbě kreditní kartu,“ radí Juraj Karabínoš, produktový manažer banky Zuno.

Pokud byste ztratili jednu kartu, máte i druhou. Proto je nikdy nenoste u sebe najednou.

„Někdo se navíc může cítit bezpečněji, když platí kreditní kartou v zahraničí, protože to nemá přímý dopad na jeho účet, je to karta kreditní, ale je to o komfortu a volbě,“ říká František Jungr, manažer regionálního rozvoje Visa Europe. 


Před odjezdem:

  • Zkontrolujte si platnost vaší karty. Pozor na blížící se expiraci.
  •  Zkontrolujte stav svého účtu. Ani platební karta nedokáže zázraky. Před odjezdem se přesvědčte, že na účtu máte dostatek peněz.
  • Zkontrolujte nastavení limitů pro platby a výběry. Pokud jsou příliš nízké, ještě před odjezdem limity ve své bance navyšte. Po návratu z dovolené si je můžete opět jednoduše upravit.
  • Ověřte si dostupné výhody. Nabízí vaše platební karta například cestovní pojištění? Veškeré informace o doplňkových službách zjistíte ze smlouvy nebo ve své bance.
  • Uložte si číslo na asistenční službu banky nebo společnosti, která kartu vydává. Kdo je připraven, není překvapen. V případě ztráty karty ušetříte čas a budete ji moci zablokovat hned. Číslo, na které volat, najdete jednoduše na webových stránkách své banky.
  • Zapamatujte si svůj PIN a nikomu ho nesdělujte. 4místné číslo byste si ideálně neměli nikam psát ani ho nikomu sdělovat. Dokonce ani rodinným příslušníkům, zaměstnancům banky nebo policii. Pokud už si ho poznamenáte, pak určitě ne na kartu nebo do její blízkosti.
  •  Stáhněte si chytrou aplikaci na cesty. Například Visa Travel Tools vám v mobilu najde nejbližší bankomat, přepočítá měnu a pomůže i při ztrátě karty.
  • Pokud si berete pouze hotovost, ověřte si, zda jsou v místě destinace směnárny a jaký mají kurz. Případně si vyměňte ještě v Česku.


V průběhu dovolené:

  • Platební karta funguje v zahraničí stejně  jako v České republice. Platební terminály se ničím neliší, není tedy třeba obávat se neznámého. Přesto pokud se někde necítíte bezpečně, kartou tam neplaťte.
  • Platební karty přijímají obchodníci po celém světě – snadno to poznáte podle loga na dveřích. Pokud toto logo nevidíte, zeptejte se obchodníka ještě před placením, zda karty přijímá.
  • Plaťte v lokální měně. Některé platební terminály vám dají na výběr, zda chcete útratu zaplatit v domácí, nebo lokální měně. Platby v lokální měně, kterou používá obchodník, jsou výhodnější, vyhnete se doplňujícím poplatkům.
  • Platební kartu uchovávejte jinde než hotovost. Snížíte tak riziko hromadné ztráty.
  • Kontrolujte účtenky. Před potvrzením platby se vždy přesvědčte, že obchodník zadal správnou částku. Veškeré platby můžete kdykoli zkontrolovat také prostřednictvím mobilního nebo elektronického bankovnictví. Je dobré uchovávat si účtenky z bankomatů a po návratu je porovnat s bankovním výpisem.
  • Nespouštějte svou kartu z očí. Při platbách nikomu nedovolte odnést vaši kartu mimo váš dohled. U bankomatu si hlídejte diskrétní zónu a PIN zadávejte vždy tak, aby jej nikdo neviděl.

Po návratu:

Zkontrolujte svůj bankovní výpis spolu s účtenkami, které jste si schovali.  V případě, že odhalíte jakoukoli podezřelou platbu, neprodleně informujte svou banku, která s vámi situaci bude řešit.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině