Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České e-shopy: Jeden nepoctivec vedle druhého, 4 z 5 obchodů porušují zákon

Autor: bud - 
21. června 2016
17:50

V Česku řádí nepoctivé internetové obchody. 4 z 5 e-shopů, které kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušily pravidla daná zákonem. Nejčastějším proviněním bylo využívání klamavých obchodních praktik a dále nedostatky v obchodních podmínkách nebo při reklamaci. Jeden z obchodů dokonce po zaplacení vůbec neposlal zboží. Celkem padly pokuty za téměř 1,6 milionu korun.

První tři měsíce letošního roku byly bohaté na nepoctivé praktiky českých e-shopů. Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) provedli celkem 308 kontrol a na problém narazili u 255 z nich, což představuje 83 procent případů. Celkem bylo v tomto období pravomocně uloženo 293 pokut v celkové výši 1,59 korun.

Klamavé praktiky, problematické reklamace

Největším problémem bylo používání nekalých a klamavých obchodních praktik. „Jednalo o neposkytnutí zákonem stanovených informací, případně poskytnutí neúplných či jinak zavádějících údajů, ať již o prodávajícím, o podmínkách uzavření smlouvy nebo o uplatnění práv z této smlouvy vyplývajících,“ uvedli inspektoři ve své zprávě. Problémové byly také reklamace, obchodníci rovněž často nedostatečně informovali o nabízených produktech.

Nejproblematičtější byly obchody sídlící v Moravskoslezském a Olomouckém kraji, kde bylo problematických 95 procent kontrol, nejlépe na tom byly e-shopy ve Středočeském kraji a v Praze, kde inspektoři narazili na problém jen u poloviny obchodů.

Pozor na podvodný obchod

Při kontrolách ČOI narazila i na jeden zcela podvodný obchod, který sídlí na adrese www.kompletvse.cz. Nabízí například elektroniku, výrobky pro domácnost, šperky a další zboží, ale po zaplacení objednaného zboží nic nedorazí. Zatím to vypadá, že někdo zneužil jména již existující firmy a založil pod ním falešný e-shop.

„Byla provedena kontrola a jednatel společnosti dle svého vyjádření nemá s e-shopem žádnou spojitost. Podniká v truhlářské výrobě a z důvodu zneužití firemních identifikačních údajů podal také oznámení na Policii ČR,“ uvedla ČOI.

jabadabadu ( 24. června 2016 16:00 )

Ty jsi si poctivě češtinu necvičil, co ? stimto vymitit KORUBCI, ufff, to je těžká dysgrafie.

jabadabadu ( 24. června 2016 15:57 )

asi kontrolovali obchodní podmínky kvůli mimosoudnímu řešení sporů- a holt maminy co prodávají po internetu trička pro děti, to nestihly paragrafově zapracovat do VOP, protože o téhle změněně neměly tušáka.

pajaad ( 21. června 2016 21:58 )

Jenže pokuty jsou třeba i za přehozená slova, nebo slovosled v obchodních podmínkách, nebo administrativě, když se neustále mění, ani právníci to nestihají pochytit a porozumět tomu, chtěla bych vás vidět chytrolíne, jen si to zkuste, pitomě kecat co není pravda a nic nedělat umí každý...

cqv1b ( 21. června 2016 19:19 )

a jak je, prosím Vás, podporuje? ten má úplně jiné starosti a povinnosti. také je to zatím nejpoctivější prezident, určitě mu také leží v žaludku. a mimochodem - za pana Havla tu vůůbec nikdo nekradl, nepodváděl,...

krtek. ( 21. června 2016 18:20 )

... podvodný obchod, který sídlí na adrese www.kompletvse.cz jak je mozne ze ty stranky jeste funguji? to coi ceka az si nabehne mnohem vic lidi ?

Zobrazit celou diskusi