Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo dojede na černo nejdál? Zábava školáků, která může přijít na tisíce

Autor: ula - 
12. června 2016
19:15

Děti a studenti mají od dopravních podniků různé druhy zvýhodněného jízdného. Přesto stále více narůstá počet mladých, kteří se vydávají na cestu městskou hromadnou dopravou na černo. Občas jde jen o hru nervů, kdo déle vydrží být černým pasažérem. Jenže tato zábava se může pěkně prodražit a jízdu na černo dopravní podnik jen tak neodpouští.

Dopravní podniky sice velmi často upozorňují, kam až může vést neplacení jízdného, přesto stále narůstá počet mladistvých dlužníků za jízdu na černo. Často ale děti pokutu nezaplatí, zapomenou na ni, nebo ji úmyslně zatají před rodiči, např. ze strachu z jejich reakce. Navíc si dítě neuvědomuje, že pohledávku lze vymáhat i po letech, nebo si myslí, že se na jejich prohřešek zapomene.

Dopravce nezapomíná ani po deseti letech

Dopravní podnik může dluh postoupit některé z vymahačských agentur. To, že původní dluh neúměrně naroste o penále, soudní poplatky apod., už ale dopravní podnik neovlivní a dlužník jej musí zaplatit.

Pohledávky za jízdu bez platné jízdenky může dopravní podnik vymáhat i po několika letech. „Obecně platí, že k promlčení pokuty za jízdu na černo v MHD dochází po třech letech,“ vysvětluje ředitel právního oddělení Providentu Martin Šváb.

„Pokud ale dopravní podnik ještě v této lhůtě zahájí kroky k vymáhání pokuty a soud vydá rozhodnutí, kterým nařídí dlužníkovi úhradu pokuty – a toto rozhodnutí nabude právní moci – začne běžet nová promlčecí doba k jejímu vymáhání – tentokrát desetiletá,“ upozorňuje dále Šváb.

I po promlčení dluhu se ale dopravní podnik nebo jím pověřená inkasní společnost může domáhat úhrady dluhu, a to v případě, že se obrátí na soud,
který zpravidla vydá platební rozkaz na úhradu dluhu. A pokud se dlužník včas nebude bránit podáním takzvaného odporu a namítat, že dluh je již promlčený, tak i v tomto případě může dojít k tomu, že bude po dlužníkovi požadována úhrada již promlčeného dluhu.

To znamená, že vaše dítě může jet na černo ještě školou povinné a exekutor může zaklepat na vaše dveře, když už bude váš potomek plnoletý. To už ale bývá pozdě. Odborníci proto radí, že je lepší dluh zaplatit, aby nenarůstaly úroky z prodlení. Nejlepší variantou je dohodnout se přímo s exekutorem na výši splátek a splátkový kalendář dodržovat. Předejít tomu můžete jen tak, že budete dohlížet na to, aby vaše dítě nosilo platnou jízdenku na městskou hromadnou dopravu.