Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Marcelin syn jezdil načerno. „Po osmi letech po nás chtějí 74 tisíc“

Autor: ula - 
9. června 2016
06:25

Když Marcela otevřela dopis adresovaný jejímu synovi, hodně se divila. Chlapec rodičům zatajil, že před osmi lety jezdil s kamarády načerno a chytil je revizor. Původní částka se za tu dobu vyšplhala na tisíce. Se svým příběhem se Marcela svěřila Domácí ekonomce.

„Syn byl v osmé třídě a s kamarády se hecovali, kdo vydrží déle jezdit bez lístku,“ vypráví Marcela a dodává: „Samozřejmě že ho chytili. Mně a manželovi nic neřekl.“

Malý Luboš ještě dostal poštou od dopravního podniku upomínku, tu ale vyhodil. Rodičům se nepřiznal, protože jeho matka byla v té době bez práce a otec byl v invalidním důchodu. Chlapec si myslel, že se na vše zapomene. Jenže to se spletl.

Po osmi letech přišel dopis od exekutora, že z pokuty 1500 korun se stal dluh ve výši 74 tisíc korun. Dopravní podnik prodal pohledávku vymahačské firmě a ta dala případ k soudu.

„Nemám vůbec představu, jak to budeme platit,“ říká smutně žena a dodává: „Syn tvrdí, že žádné vyrozumění od soudu nedostal.“ Marcela se tedy vydala do právní poradny, kde jí poradili, že pokud by se prokázalo, že upozornění na dluh skutečně nepřišlo, mohlo by se k tomu přihlédnout. V opačném případě budou muset dluh zaplatit.

Za dluhy je zodpovědný sám dlužník

Za dluhy je především odpovědný sám dlužník, nikoli třetí osoby (např. rodiče). Jsou však i případy, kdy zákon určuje jako odpovědného přímo zákonného zástupce nezletilého (např. zákon o veřejném zdravotním pojištění).

Nezletilí, kteří nenabyli plné svéprávnosti, mají ze zákona způsobilost k právním jednáním
jen co do povahy přiměřeným rozumové a volní vyspělosti nezletilých jejich věku (například placení účtu za užívání mobilního telefonu či koupení jízdenky u 13letého nezletilého).

„Pokud tedy např. 13leté dítě jede načerno a nezaplatí pokutu, kterou od revizora dostane, jsou děti v tomto případě za své deliktní jednání zodpovědné,“ vysvětluje ředitel právního oddělení Providentu Martin Šváb.  Samostatně jednat před soudem o případném sporu ale nebude, soud jedná se zákonným zástupcem nezletilého. Marcelin syn už je ale v tuto chvíli plnoletý, takže se bude u případného soudu zodpovídat on sám.

Fikce doručení aneb nedělejte „mrtvého brouka

Doufat, že nedošel dopis upozorňující na dluh, není správná cesta. „U většiny soudních listin platí institut fikce doručení, což znamená, že zásilka se má za doručenou i v případě, že si ji adresát úmyslně nebo nevědomky na poště v určité lhůtě nevyzvedl,“ upozorňuje Šváb.

Fikce doručení přitom nastává dokonce i v případě nevyzvednutí některých důležitých rozhodnutí soudu. Ta potom i tak nabudou právní moci a stávají se vykonatelnými. Nepřevzetím pošty navíc dlužník může promeškat lhůtu např. k podání opravného prostředku a nedozví se ani důležité informace o svém případu. „Dělat mrtvého brouka a nepřebírat korespondenci tedy dlužníkům v žádném případě neprospívá. Vždy je lepší situaci řešit,“ radí Šváb.

Marcelin syn je momentálně na vysoké škole a jeho matka má jasno: „Pokud to budeme muset skutečně zaplatit, tak přeruší školu, najde si práci, splatí dluh a pak se bude moci vrátit zpět do školy.“