Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hypotéku půjde splatit kdykoliv. Ale jen tu, kterou uzavřete po schválení novely

Autor: ula - 
4. června 2016
06:55

Novelu o spotřebitelských úvěrech a hypotékách schválila ve třetím čtení Poslanecká sněmovna a nyní putuje na stůl senátorům. Podle ekonomů má řadu výhod, hlavně posílí práva spotřebitele a umožní například splatit hypotéku či úvěr dříve. Jak to bude ale se stávajícími hypotékami a úvěry?

V novele se uvádí, že všechny typy úvěrů včetně hypoték bude možné předčasně splatit a klient má právo na snížení celkových úroků a nákladů, které by byl nucen platit, pokud by k předčasnému splacení úvěru nedošlo.

„Jde rozhodně o pozitivní krok pro klienty. Nyní se zejména u úvěrů ze stavebního spoření stává, že stavební spořitelny nechtějí dovolit klientovi předčasně úvěr splatit a ten musí platit vysoké úroky, i přesto, že by úvěr splatit mohl. Nebo stavební spořitelny požadují vysoké sankce za předčasné splacení. Nově bude moci poskytovatel úvěru požadovat po klientovi pouze náhradu účelně vynaložených nákladů, které mu vzniknou s předčasným splacením,“ vysvětluje ředitel právního oddělení Partners Vít Mikolášek.

Splátka úvěru zdarma – za určitých podmínek

V některých případech půjde u úvěrů na bydlení splatit úvěr dokonce zdarma. Klient bude mít takovou možnost ve lhůtě tří měsíců poté, co banka klientovi oznámí novou výši výpůjční úrokové sazby.

Druhou možností je splatit zdarma až 20 % úvěru každý rok před výročím uzavření smlouvy. Šancí bude i situace, kdy dojde k výplatě pojistného plnění sloužícího k zajištění splácení spotřebitelského úvěru. 

V neposlední řadě půjde o případy úmrtí, dlouhodobé nemoci či invalidity dlužníka nebo jeho partnera, pokud by tato situace vedla k výraznému snížení schopnosti klienta splácet úvěr. Všechny tyto případy mají chránit klienta v situacích, kdy je z objektivních důvodů vhodné, aby klient mohl spotřebitelský úvěr zdarma splatit, a zároveň by nemělo docházet ke zneužívání tohoto práva.

A co „starší“ hypotéky?

Pokud už máte úvěr či hypotéku, tak změnou zákona se u již uzavřených smluv podmínky automaticky nemění.

U starých smluv dojde ke změně okamžikem uzavření smlouvy nové – bezplatně tedy u hypotečních úvěrů refinancováním v okamžiku vypršení doby fixace (při předčasném splacení platí poplatky/sankce dle sazebníků jednotlivých poskytovatelů), u spotřebitelských úvěrů jejich refinancováním či konsolidací. Podmínky stanovené v novém úvěrovém zákoně budou platné až pro smlouvy, které budou uzavřeny poté, co zákon vstoupí plně v platnost,“ popsala Pavla Rýznarová, finanční specialistka portálu Ušetřeno.cz

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi