Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Porod, výšlap do velehor, potápění: Co vám běžné cestovní pojištění nepokryje?

Autor: ula - 
2. června 2016
06:29

Polehávání na pláži zdravotníku Martinovi (29) nestačí, na dovolené chce zažít i dobrodružství. Jenže základní pojištění by ho u adrenalinových sportů nemuselo ochránit. Víte, jaké jsou výluky ze základního pojištění? Prozradí vám to Domácí ekonomka.

„Jedu na svatební cestu, vybírám mezi Egyptem nebo Řeckem,“ plánuje Martin a dodává: „Chci se na dovolené potápět a surfovat. Vím, že někde windsurfing považují za normální sport, někde ale ne.“

 „Každá pojišťovna má různá členění. Někde může být určitý sport považován za rizikový, jinde spadá do základního pojištění,“ řekl Jiří Kubík ze společnosti Partners. Pokud si hodláte na dovolené také dopřát adrenalin, zjistěte si, co pojišťovny považují za rizikové sporty. Ty si pak pojistěte zvlášť.

Dobrodruhy pojišťovny nemají rády

Pojišťovny nemají rády adrenalinové atrakce, které najdete v každé turistické destinaci. Zorbing nebo bungee jumping mají zahrnuté v základním pojištění jen některé z nich, jinde vám podobnou zábavu nepojistí vůbec.

I když potápění absolvujete jako zábavu s instruktorem nebo budete praktikovat vodní lyžování, jízdu na vodním skútru, kanoistiku nebo rafting na divoké řece, pojišťovny rozhodně nebudou nadšené.

„Hodláte se věnovat v zahraničí cyklistice? Žádný problém, ale vezměte si helmu, když spadnete z kola bez ní, řada pojišťoven vám úraz neproplatí,“ varují odborníci z portálu Ušetřeno.cz

Pokud nehodláte jezdit na rovném terénu, chcete si užít akční sjezdy, překážky a nebezpečný terén, opět sáhněte po připojištění. Downhill, fourcross, cyklokros či bikros už patří do kategorie nebezpečných sportů.

Chystáte se léto strávit v horách? Na vysokohorskou turistiku po vyznačených stezkách bez horolezeckého vybavení stačí základní pojištění. Pozor, abyste nepřekročili stanovenou nadmořskou výšku. Obvyklá mezní hodnota je 3 500 metrů, některé pojišťovny už považují za riziko pobyt nad 2 000 m. n. m.

Co dále patří do obecných výluk?

  • Zkontrolujte, zda se pojištění zavazadel vztahuje i na doklady, průkazy, CD, DVD, paměťové karty, léky, brýle, kontaktní čočky, potraviny nebo alkohol.
  • Cestujete v době termínu porodu? To patří do událostí, o kterých lze předpokládat, že nastanou, a proto patří do výluk.
  • Škodné události vzniklé v souvislosti s požíváním alkoholu a návykových látek.
  • Škodné události vzniklé v souvislosti s profesionálním sportem, činností vyžadující zvláštní způsobilost.
  • Do výluk patřily události spojené s terorismem, ale vzhledem k vývoji situace ve světě vás většina pojišťoven proti riziku terorismu pojistí.

Marmonaul ( 15. září 2016 16:56 )

ano, podle meho nazoru je to celkove i dobra pojistovna jsme u nich spokojeni, maji dobre benefity a programy a ta vitakarta je super

krabicak ( 14. června 2016 07:39 )

Z toho co jsem mel moznost vyzkouset se mi nejvice zamlouva cestovni pojisteni od oborove zdrav. pojistovny, online, do 26 let zdarma coz je bezva.

Zobrazit celou diskusi