Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Toužíte po exotice, ale nemáte na ni? Jeďte raději k rybníku, půjčka je risk

Hodláte se zadlužit kvůli dovolené? Raději si to rozmyslete.
Hodláte se zadlužit kvůli dovolené? Raději si to rozmyslete.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
15. května 2016
05:48

Každá půjčka je dobrý sluha, ale i zlý pán. O půjčkách na dovolenou to platí dvojnásob. Pokud si vezmete úvěr na televizi, v případě nouze ji prodáte. U dovolené ale tato možnost odpadá a možná budete splácet 10 dní u moře další dva roky. Pokud se rozhodnete si půjčku na letní radovánky vzít, měli byste se pořádně zamyslet.

„Počet půjček na dovolenou se v průběhu let výrazně nemění,“ řekl Blesk.cz tiskový mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek a dodal: „Objem půjčených peněz u naší společnosti vzrůstá před létem asi o 2 procenta.“

Holoubek dále uvedl, že podle průzkumu čtvrtina lidí chce v létě utratit stejně jako předchozí rok. Dvacet procent lidí by naopak chtělo ušetřit, ale obvykle se jim to nepovede. Na dovolené je příliš mnoho lákadel v podobě výletů, suvenýrů a dobrého jídla. Málokdo tak odolá a podaří se mu vejít do původně plánovaného rozpočtu.

Experti radí, že k půjčce na dovolenou byste měli přistupovat stejně jako k jiným půjčkám. Měli byste zvážit, zda je pro vás skutečně tak nutná a zda budete schopni splácet půjčené peníze. Pokud už máte jiné úvěry, rozhodně byste si další půjčku brát neměli.

Pokud se i přes rizika rozhodnete do půjčky „jít“, tady jsou možnosti, jak si půjčit. Ovšem stále platí, že musíte mít jistotu, že zvládnete splácet.

Možnosti půjček?

„Velmi populární a zároveň i poměrně výhodnou variantou je tzv. dovolená na
splátky. Jedná se o službu, kterou nabízejí některé cestovní kanceláře ve spolupráci s předními nebankovními poskytovateli úvěrů,“ vysvětluje Pavel Staněk, advokát z České asociace věřitelů. Funguje obdobně jako klasický splátkový prodej s tím rozdílem, že úvěr je zpravidla nutné splatit maximálně v horizontu 12 měsíců.



Další možností dofinancování dovolené může být kontokorentní úvěr. Jedná se o úvěrový produkt vázaný na běžný účet v bance, kde klient může jít do minusu. Výhodný je především v případě, kdy je spotřebitel schopen vypůjčenou částku splatit ve velmi krátkém horizontu, např. pouze čeká na další výplatu. „Při delším horizontu splácení totiž může na úroku v porovnání s jinými možnostmi zbytečně přeplatit,“ varuje Staněk.

Podobně to funguje i s kreditní kartou, kterou lze rovněž využít při nákupu zájezdu nebo i placení dalších výdajů na cestách. Její výhodou je počáteční bezúročné období, které obvykle trvá po dobu jednoho až dvou měsíců. To znamená, že pokud uživatel kreditní karty splatí vypůjčenou částku v tomto časovém horizontu, nezaplatí na úrocích vůbec nic navíc. Pokud ovšem toto období překročí, může dlužná částka poměrně rychle narůstat.



Využít lze i půjčku přes P2P online platformu, kde lidé půjčují lidem. Tam ale můžete narazit na to, že vaše žádost nebude schválena.

„Zájem o půjčování na cestování je konstantní v průběhu roku. Lidé si totiž u nás půjčují spíše na dlouhé cesty, výpravy a expedice, a na ty se jezdí přes celý rok. Pokud přijde zákazník, který už má příliš mnoho půjček a další na dovolenou by ho nepřiměřeně zatížila, snažíme se mu to rozmluvit a obvykle nepůjčíme,“ říká Lucie Tvarůžková ze Zonky.cz.

Pozor, kde si půjčku berete

Některým společnostem stačí jen váš zájem o půjčku a ani si neprověří příjem. „Vždy je potřeba si předem prověřit, zda se jedná o férovou společnost, a detailně si pročíst smluvní podmínky. V opačném případě by se mohlo stát, že narazíte na společnost, která zneužívá nevědomosti a neopatrnosti svých klientů a cíleně se je snaží dostat do situace, kdy se ocitnou v prodlení se splácením, aby mohli dlužnou částku navýšit o vysoké poplatky a pokuty,“ varuje advokát.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi