Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Vím, že by se půjčovat nemělo.“ Jirka na dluh vyrazil do Ameriky

Jirka si půjčil na dovolenou do Ameriky, zájezd z katalogu by tak ale nefinancoval.
Jirka si půjčil na dovolenou do Ameriky, zájezd z katalogu by tak ale nefinancoval.  (Autor: Profimedia, Archiv Jirky)
Autor: ula - 
12. května 2016
10:31

I když si Jirka (27) uvědomuje, že vzít si půjčku na dovolenou je riskantní a neměl by to dělat, přece jen se nechal zlákat a půjčil si na cestu do Ameriky. Kdy se vyplatí vzít si půjčku na dovolenou a kdy je to naopak problém? To zjišťovala Domácí ekonomka. 

„Už dlouho chci navštívit kamarádku v Americe a spojit to s výletem na motorce a poznáním, ale neměl jsem peníze,“ řekl Jirka. Předem musel zaplatit letenku, zálohu na motorku, a tak se rozhodl půjčit si pomocí P2P on-line platformy, kde lidé půjčují lidem. „Vím, že by se na dovolenou půjčovat nemělo,“ uznává Jirka a dodává: „Pokud je to ovšem cesta, která má nějakou přidanou hodnotu, třeba že se naučíte jazyk, tak si půjčíte. Rozhodně bych si nepůjčil na dovolenou z katalogu.“

S tím souhlasí i Ondřej Holoubek, tiskový mluvčí Provident Financial: „Půjčit si na studijní pobyt v zahraničí se pravděpodobně vyplatí, plážová dovolená vám vzdělání nezvýší. Vždy je třeba zvážit, jak drahý takový zájezd je a jak jsme schopni půjčku splácet.“ Jirka na vytouženou cestu do Ameriky teprve odjede, sám doufá, že mu tento výlet za rizika spojená s půjčkou bude stát.

Od moře k osobnímu bankrotu

Řada odborníků půjčku na dovolenou nedoporučuje. Pokud si koupíte na splátky např. televizi, v případě nouze ji můžete prodat. To ale u dovolené nejde. Stejně tak byste měli zvažovat, kam pojedete. „Dovolená by měla kopírovat náš životní standard. Je nesmysl vzít si úvěr na exotickou dovolenou a pak se kvůli pár dnům v ráji dostat do finančních problémů,“ varuje Dana Hakavcová z PROFI CREDIT.

„Setkal jsem se případem paní, která se cíleně zadlužovala s vidinou, že požádá o osobní bankrot, aby nemusela dluhy splácet,“ popisuje Pavel Staněk advokát z České asociace věřitelů. Poslední půjčku, kterou si vzala, použila právě na úhradu luxusní dovolené a hned po návratu požádala o oddlužení. „Takový přístup je nezodpovědný a může se dlužníkovi vymstít. Soud nemusí žádost schválit a dlužník přijde o majetek,“ varuje advokát.

Zvažujete půjčku na dovolenou? Odpovězte nejdřív na tyto otázky:

  • Je to dovolená, která mi za půjčku stojí?
  • Budu schopen takovou částku splatit?
  • Kolik si můžu půjčit?
  • Mám rezervu v případě finanční nouze?
  • Za jak dlouho dluh splatím?
  • Od koho si půjčím?
  • Jaký úvěr pro mě bude nejvhodnější?
  • Prostudoval jsem si pořádně smlouvu s poskytovatelem úvěru?

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi