Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zničení pověsti, krádež identity: Vyplatí se pojištění proti hrozbám internetu?

Na internetu číhá řada rizik. Pojistíte se?
Na internetu číhá řada rizik. Pojistíte se?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
6. května 2016
06:49

Internet už je delší dobu nedílnou součástí našeho života. I o něm však platí, že je „dobrý sluha, ale zlý pán“. Na internetu totiž číhá řada rizik, které si uživatelé často vůbec neuvědomují. Dvě české pojišťovny se proto rozhodly zavést pojištění proti internetovým rizikům a další budou zřejmě následovat. Analytici se k pojištění staví opatrněji. Co všechno si můžete pojistit? A vyplatí se vám to?

Jako první přivedla pojištění internetových rizik do Česka ČSOB Pojišťovna v lednu letošního roku. Poprvé bylo pojištění zavedeno před třemi lety ve Francii, Česko je první zemí v regionu střední a východní Evropy, kde byl produkt zaveden.  Pojištění Cyber risk pak představila AXA Assistance. Nabídky se v podstatě neliší. Pojistit se můžete proti nepovedeným nákupům na internetu, proti zneužití platební karty, identity a pověsti. A podle pojišťoven zájem je.

„V průměru nyní uzavřeme zhruba 40 pojistek denně,“ uvedl ředitel Odboru pojištění majetku a odpovědnosti ČSOB Pojišťovny Michael Neuwirth. O pojištění mají zájem muži i ženy ve věku 35–50 let, někteří klienti jsou na hranici 75 let a výše.

Naopak v AXA Assistance uvádí, že zájem je hlavně mezi rodiči dětí, které jsou ve virtuálním prostředí nejzranitelnější.

Další pojišťovny jsou na otázku, zda zavedou podobný produkt, opatrnější. „Do budoucna lze předpokládat, že internetová rizika a jejich případné krytí mohou být velkým tématem, obecně však záleží na definici pojmu internetové riziko či kybernetická hrozba,“ řekl Blesk.cz Jiří Cívka z Generali. „Dosud jsme nezaznamenali konkrétní poptávku, ale situaci monitorujeme,“ uvedl Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa. „Na určitých novinkách z této oblasti pracujeme, ale nemohu být konkrétnější,“ sdělila Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Analytik: Pozor na výluky a pojistné podmínky!

Analytik neživotního pojištění Zbyněk Kuběj ze společnosti Partners se staví k produktu opatrněji. Podle něj se jedná o rizika, která je možná eliminovat správným a zodpovědným chováním.Z mého pohledu je nejpřínosnější pojištění proti zneužití identity na internetu a poškození pověsti. Po nahlášení případu pojišťovna provede opatření k zamezení šíření negativních informací, pomůže vám odhalit zdroj šíření a domoci se omluvy,“ řekl Blesk.cz Kuběj.

Pojištění by analytik doporučil hlavně těm, kteří se v moderních technologiích příliš nevyznají nebo je nechtějí řešit.Je nutné však pamatovat na to, že pojištění má své hranice, a je nutné si skutečně přečíst i pojistné podmínky, zejména pak výluky a platnost pojištění,“ varuje Kuběj.

Pojišťovny vás například pojistí proti špatnému dodání nebo nedodání zboží zakoupeného na internetu a provedou reklamační řízení. „Není ale možné počítat s tím, že pojišťovna vyřídí reklamaci u objednaného zboží v Číně,“ upozorňuje analytik.

Pojištění proti zneužití platební karty je užitečné, analytik je ovšem nepovažuje na nic inovativního. „V této nebo obdobné podobě lze toto pojištění sjednat u banky, u které máte běžný účet nebo i jiný typ účtu,“ říká Kuběj.

Zneužití identity na internetu je největší problém a zde se pojištění může velmi vyplatit. Pojišťovna se zavazuje poskytnout právní ochranu, a pokud se jí nepodaří záležitost vyřešit do tří měsíců od obdržení všech podkladů, nahradí vám finanční ztrátu, maximálně ale sto tisíc korun.

Pojištění u ČSOB Pojišťovny pro jednotlivce vyjde na 900 Kč za rok. Pro celou rodinu pak na 1 188 Kč za rok. Za nejlevnější variantu analytik ale považuje zodpovědné chování a dodržování pravidel, jak se na internetu a při bezhotovostních platbách chovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi