Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ještě jste neodevzdali „daně“? Rychle to napravte, nebo vás čeká pokuta

Autor: ula - 
6. dubna 2016
21:50

Podání daňového přiznání lidé obvykle nechávají na poslední chvíli, termín pro odevzdání je vždy 1. dubna. Do této doby odevzdali poplatníci 1,7 milionu daňových přiznání daně z příjmu fyzických osob za loňský rok. To je zhruba o 100 tisíc více než ve stejném období loni, nicméně jich stále 400 tisíc chybí. Víte, co vám hrozí, pokud neodevzdáte daňové přiznání včas?

Neodevzdali jste ještě daňové přiznání? Nemusíte ihned zoufat. Pokud stihnete chybu napravit do pěti pracovních dní, žádné sankce vám nehrozí. Čas tedy máte do pátku, do 8. dubna. Co se týká placení daně z příjmů, začne nabíhat tzv. úrok z prodlení s placením daně právě osmého.

Pokuta až 300 tisíc korun

„Pokuta za opožděné podání činí 0,05 % z částky stanovené daně za každý den prodlení, nejvýše však 5 %. Pokud poplatník nepodá vůbec, počítá se sankce 5 % z částky stanovené daně,“ řekla Blesk.cz mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Sankce za pozdní platbu daně se také odvíjí od výše dlužné daně a doby prodlení. Výše úroku z prodlení odpovídá ročně výši repo sazby stanovené ČNB, zvýšené o 14 procentních bodů, což představuje zhruba 14,05 procenta z částky dlužné daně ročně. Maximální částka je zákonem stanovena na 300 tisíc korun.

„V případě, že poplatník zplnomocní k podání přiznání daňového poradce, je potřeba podat tuto plnou moc na finanční úřad do 1. dubna. Termín pro podání  je pak prodloužen až do 1. července. Prodloužené lhůty může využít i osoba, která má povinnost ověřit svou účetní závěrku auditorem,“ dodává Petlachová.

Platbu zadejte nejpozději den před splatností

Termín splatnosti daně je také 1. dubna. Ti, kteří mají daňové poradce, mají čas do 1. července. Jakmile daň nezaplatíte v den splatnosti, už jste v prodlení, ale i zde máte pět dní na nápravu, čas tedy máte také do 8. dubna.

„Lidé by si však měli dát pozor, protože úhrada je považována za provedenou až po připsání platby na účet správce daně a při bezhotovostní platbě může celá operace trvat až 24 hodin. Proto poplatníkům doporučujeme, aby platbu zadali nejpozději 7. dubna. U plateb ze zahraničí je vhodné provést platbu ještě dříve,“ upozorňuje Andrea Kleinová, daňová poradkyně ze společnosti Baker Tilly.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi