Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fotky vaší chalupy na Facebooku? Zapomeňte na ně a chraňte se před zloději

Jak si zajistit chatu či chalupu před zloději?
Jak si zajistit chatu či chalupu před zloději?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
7. dubna 2016
06:30

Chaty a chalupy jsou lákadlem pro zloděje hlavně mimo sezonu. To ale neznamená, že se vám nemohou vloupat do objektu i na jaře nebo v létě. Zloději jsou stále vynalézavější, někteří se nebojí vykrádat ani v přítomnosti majitelů. I když jim v tom nemůžete zcela zabránit, přečtěte si, jak aspoň minimalizovat škody.

Základem všeho je samozřejmě pojištění vaší chaty nebo chalupy. Pak je třeba udělat pár základních opatření, abyste zlodějům práci ztížili:

  • Základem je mechanické zabezpečení obydlí, pečlivé uzavření oken a dveří a odstranění cenných věcí z teras a zahrad.
  • Dělejte si pravidelně fotky vaší nemovitosti, pokud by vám ji něco nebo někdo poškodil, budete mít dokumentaci, jak vypadal objekt předtím.
  • Uchovávejte si faktury a doklady od cenných věcí, které máte v chatě nebo chalupě, v případě odcizení je může některá pojišťovna požadovat.
  • „Cenné předměty je ale lepší uskladnit v místě trvalého bydliště,“ říká Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny, a dodává: „Pokud ale v chatě musí cenné věci zůstat, například sekačka na trávu, zapište si jejich výrobní čísla a pořiďte jejich fotodokumentaci, usnadní vám to řešení případné pojistné události.“

  • Zajistěte si pravidelnou kontrolu objektu alespoň jednou za měsíc, raději však častěji. Zloději nebudou riskovat, že je přistihnete při činu, a některé pojišťovny jsou navíc přísné a chtějí pojistnou události oznámit do 15 dnů.
  • Udržujte dobré sousedské vztahy a všímejte si pohybu neznámých lidí v okolí.
  • Nikde veřejně neprobírejte své majetkové poměry a ani vybavení chaty. Nedávejte fotky a informace o tom, kdy jste a nejste na chatě, na sociální sítě, jako je Facebook.

Někdy ovšem zloděje nezastaví vůbec nic a je jim jedno, co ukradnou. „Jednou jsme řešili vloupání do chalupy, při kterém zloděj ukradl pouze suchou toaletu,“ řekla Blesk.cz Buriánková.