Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Chcete si pojistit chatu nebo chalupu? Rozmyslete si, co vše chcete ochránit

Chataři a chalupáři, jste si jistí, že máte vaši nemovitost pojištěnou správně?
Chataři a chalupáři, jste si jistí, že máte vaši nemovitost pojištěnou správně?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
10. dubna 2016
18:25

Uvažujete, že si pojistíte chatu nebo chalupu? Nebo už ji máte pojištěnou? Pak se ujistěte, že pojištění odpovídá reálné hodnotě vašeho rekreačního sídla. Víme, na co si dát pozor, pokud uzavíráte smlouvu.

„Pojišťovny rozlišují trvale obývanou a neobývanou nemovitost, nejčastěji aplikují devět měsíců v roce, tedy pokud trávíte v dané nemovitosti více než devět měsíců, jedná se o trvale obývanou nemovitost,“ řekl Blesk.cz Vladimír Weiss, finanční poradce společnosti Partners.

Hrozí vám spíš krádež nebo povodeň?

Zvažte, co chcete pojistit a co ne. Můžete si pojistit samotnou nemovitost, ale například vybavení už kryje pojištění domácnosti. Zvažte pojistné částky a tarify, projděte si nabídku pojišťoven a ujistěte se, že pojistí to, čeho se nejvíc obáváte.

Může to být různé, v některých oblastech hrozí spíše živelná pohroma než krádeže. Zároveň si zjistěte, v jaké povodňové oblasti vaše nemovitost stojí. Může se totiž stát, že vás pojištění vyjde dráž. Proto si také rozmyslete případnou spoluúčast na pojistných událostech a frekvenci placení. Pojištění stojí přibližně 1000 až 5000 korun ročně, závisí na objektu a připojištění.

Chata versus vila

Pojištění rekreačních nemovitostí je podobné jako u trvale obývané nemovitosti, jsou zde však rozdíly:

  • Pojišťovny jsou přísnější, co se týče zabezpečení chaty nebo chalupy. Požadují vyšší stupeň zabezpečení (například více zámků, bezpečnostní dveře, okenice, mříže, apod.). Pokud pojišťovna usoudí, že klient svoji chatu nebo chalupu nezabezpečil dostatečně, může v případě pojistné události, jako je krádež nebo vandalismus, zkrátit pojistné plnění.
  • U chaty a chalupy je třeba ve smlouvách specifikovat vedlejší objekty, jako je například skleník, garáž, altán, bazén, kůlna. Tyto objekty se pojišťují zvlášť.
  • K chalupaření patří například zahradní nábytek, sekačka, nářadí, jízdní kola apod. Toto vše se ale pojišťuje skrze pojištění domácnosti ve vedlejším objektu.
  • Pokud máte v chalupě např. dražší televizi a chcete ji pojistit, opět se vše řeší pomocí pojištění domácnosti.

Pozor na výši pojistné částky

„Nemovitost, stejně jako vedlejší objekty, pojistěte na reprodukční cenu, to znamená na cenu, za kterou byste rekreační objekt postavili od základů,“ radí Weiss. Řada chatařů a chalupářů má totiž svoje letní sídlo pojištěné, ale ne vždy nastaví výši pojistné částky v souladu s hodnotou jejich majetku.

„Lidé chalupy renovují, dostavují a opravují, ale na zvýšení pojistné částky po takové rekonstrukci zapomínají. Dobré pojištění, které odpovídá reálné hodnotě chaty, pomůže případné škody plně nahradit a vrátit chatu co nejrychleji do původního stavu,“ upozorňuje Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny. 

Kontrolujte alespoň jednou za dva roky své pojistné smlouvy a aktualizujte je tak, aby plně chránily vaši nemovitost i její vybavení.