Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Jsem líný vybírat z bankomatu.“ Lukáš už platí kartou i za záchodky

Lukáš platí bezkontaktní kartou všude.
Lukáš platí bezkontaktní kartou všude.  (Autor: Martin Pekárek)
Autor: ula - 
28. března 2016
06:10

Lukáš platí bezkontaktní kartou všude. Že by to mohlo být nebezpečné, si nepřipouští. „Nebuďte paranoidní,“ vzkazuje lidem. O tom, kde už všude platil kartou, vyprávěl Domácí ekonomce. 

„Jsem líný vybírat z bankomatu, tak tam, kde to jde, platím kartou,“ říká osmadvacetiletý Lukáš. Také přiznává, že nechce u sebe nosit příliš peněz v hotovosti.

Lukáš pracuje v médiích a díky své práci hodně cestuje. „Na Islandu jsem měl problém udat peníze v hotovosti. Všude se tam platí kartou, dokonce i na veřejných záchodcích,“ popisuje mladý muž a dodává: „Karty tam berou i v těch nejmenších vesničkách a obchodech.“ Na něco takového podle něj Češi ještě nejsou připraveni. Věří totiž zvěstem o nebezpečí, že jde karta například okopírovat na dálku. „Nesmysl, karta musí být od čtečky asi centimetr,“ směje se Lukáš.

Pravidlo č. 1: Neukazujte PIN

„Při bezkontaktních platbách, pokud člověk platí do 500 korun, není bezpečnost narušena, není co okoukat,“ říká František Jungr, manažer regionálního rozvoje Visa Europe. Jen přiložíte kartu a máte nakoupeno. Pokud PIN zadáváte, měli byste si zakrýt terminál jednou rukou – to je podle Jungra nejdůležitější bezpečnostní pravidlo.

„Lidi jsou moc paranoidní,“ myslí si Lukáš a libuje si: „Dnes je bezpečnost karet na úplně jiné úrovni. Přijde mi bezpečnější mít u sebe kartu než hotovost. Když mi někdo ukradne peníze, tak je má, u karty by ještě potřeboval PIN, ale není problém kartu ihned zablokovat.“

Víte, jak bezpečně platit kartou v obchodě? Podívejte se na video:

Video Víte, jak bezpečně platit kartou v obchodě? - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině