Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Daně 2015: Jak vyplnit přehled pro pojišťovnu?

Autor: ula - 
6. března 2016
13:30

Jste zaměstnanci a přivyděláváte si jako živnostníci. Daňové přiznání už máte podle návodu z našich minulých článků vyplněné, stejně jako přehled pro správu sociálního zabezpečení. Posledním dokumentem, který vám pro úplnost daňového přiznání chybí, je přehled OSVČ za rok 2015 pro pojišťovnu. Blesk.cz vám přináší podrobný návod, jak na něj.

Stáhněte si formulář zde. My jsme použili formulář v Excelu, jehož součástí jsou už i přehledy pro zdravotní pojišťovny a sociální správu. Daňové přiznání už máme vyplněné, přehled pro ČSSZ také. Zde také budeme vyplňovat další potřebné údaje.

Dokument, který je nutné vyplnit, najdeme pod záložkou Ostatní ZP v excelovém souboru, se kterým pro účely tohoto daňového přiznání pracujeme již od začátku. Vzhledem k tomu, že jsme již na začátku v záložce ZÁKL_DATA vyplnili všechny potřebné údaje, propsaly se nám přímo sem do formuláře a to nám výrazně ulehčilo práci. Aniž bychom do dokumentu cokoli vpisovali, vypadá takto:

obr. 1 obr. 1 | Zdroj: Měšec.cz

 

obr. 2 obr. 2 | Zdroj: Měšec.cz

Díky formuláři máme o poznání méně práce a pouze do druhého oddílu „Prohlášení pojištěnce“ uvedeme, v jakých měsících nám vznikla povinnost platit zálohy na pojistném. V našem modelovém příkladu to bylo po celý rok, takže zaškrtneme kolonku 1–12. Jako důvod uvedeme a) zaměstnání.

V oddíle 3 – Přiznání k dani z příjmů – uvedeme Ano – podávám daňové přiznání a Ne – Nemám daňového poradce.

V řádku 43 se nám zobrazuje přeplatek či naopak nedoplatek. V tomto případě záporná částka znamená, že vy dlužíte peníze pojišťovně. A naopak kladná, že dluží peníze pojišťovna vám. A protože v našem případě je zde částka -2025 Kč, znamená to, že musíte doplatit 2025 Kč své pojišťovně.

obr. 3 obr. 3 | Zdroj: Měšec.cz

V řádku 41 Je správně uvedená 0 jako výše záloh. Vy jako zaměstnanec totiž zálohy neplatíte.

Zároveň se vám spočítala i nová výše záloh, a to 1823 Kč.

obr. 4. obr. 4. | Zdroj: Měšec.cz

 

My jsme použili formulář v excelu, jehož součástí jsou už i přehledy pro zdravotní pojišťovny a sociální správu. Daňové přiznání už máme vyplněné, teď je třeba vyplnit přehled, který se nachází v záložce SP1. Zde také budeme vyplňovat potřebné údaje.

Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-domaci-ekonomka/377782/krok-za-krokem-jak-na-prehled-pro-spravu-socialniho-zabezpeceni.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy