Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tomáš se u daní „šidil“: Hlídejte si slevy a nepřeplácejte stát

Autor: ula - 
3. března 2016
05:51

Tomáš si už deset let vydělává jako živnostník. Daňové přiznání si vyplňuje sám, než se to ale naučil, udělal i několik chyb. Podle odborníka lidé běžně zapomínají na odečitatelné položky a různé slevy a pak stát přeplácejí. Domácí ekonomka přináší návod, jak vyplnit daňové přiznání. 

„Zapomínal jsem na odečitatelné položky, třeba na dary, vyplňoval jsem všechno metodou pokus omyl,“ přiznává Tomáš. Jako mladý podnikatel má rád snadná a rychlá řešení. „Nechce se mi do nákladů zaznamenávat každou tužku, tak uplatňuji výdajové paušály,“ řekl pro Blesk.cz mladý muž.

Odborník: Lidé se „okrádají“ běžně

Že se lidé při vyplňování daňového přiznání často okrádají o slevy a bonusy, je podle odborníka běžné. „Často zapomenou uplatnit např. slevu na manželku na mateřské dovolené,“ řekl Dalibor Z. Chvátal, šéfredaktor serveru Měšec.cz. Zrovna to ale Tomášův případ není, jako podnikatel uplatňující paušály si tyto slevy uplatňovat nemůže.

Přehled slev pro daňové přiznání za rok 2015

  • Slevy na dítě – 13 404, 15 804 a 17 004 korun
  • Sleva na manželku/manžela – 24 840 korun
  • Školkovné – do 9200 korun
  • Sleva na poplatníka – 24 840 korun

Pokud jako OSVČ uplatníte v daňovém přiznání k dani z příjmů výdajový paušál, nemůžete moci využít slevu na vyživovanou manželku či manžela ani slevu na dítě. Možnost odpočtů od základu daně naopak zůstane zachována.

Odčitatelné položky

  • Hypotéka
  • Splátka úvěru stavebního spoření
  • Penzijní připojištění
  • Dary

Zkuste elektronické daňové přiznání

Tomáš si pořídil elektronický podpis a nedá dopustit na elektronický formulář. „Nemusím nikam chodit, je to rychlejší, navíc to počítá za mě. Lidi by se neměli bát a zkusit si to,“ doporučuje Tomáš a dodává: „Hlavně se musí přiznání odevzdat včas a nenechávat to na poslední chvíli.“

Interaktivní daňové formuláře najdete na serveru Mesec.cz

Jak vyplnit daňové přiznání? Odborník vám poradí ve videonávodu:
Video Jak vyplnit daňové přiznání? - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...