Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dobírka, e-peněženka, zrychlený převod: Jak bezpečně platit za nákup online?

  • Autor: ula - 
    19. 2. 2016
    06:49

    Pokud platíte zboží přes internet, zcela jistě víte, co je platba online nebo dobírka. Vedle toho ale začínají e-shopy používat celou řadu dalších služeb, u kterých si nemusíte byt jisti, co jsou vlastně zač. Máme pro vás přehled těch nejběžnějších a také jejich výhody a nevýhody.

  • 1. Dobírka

    Objednáte si zboží na e-shopu a zaplatíte ho až ve chvíli, kdy k vám dorazí poštou či jinou zásilkovou službou. Platíte nejčastěji hotově. Některé společnosti sice už umožňují i platbu kartou při předání zboží, ale stále to není standard a je dobré se o této možnosti předem informovat.


    Výhodou je, že zaplatíte až ve chvíli, kdy k vám zboží fyzicky dorazí. Asi i proto patří dobírka stále mezi velmi populární způsoby plateb.

     

    Hlavní nevýhodou je nutnost mít u sebe připravenou hotovost na platbu při obdržení zásilky. Obzvlášť u větších objednávek to může být nepříjemné. Častý je také určitý příplatek za tuto službu, takže doručení vyjde celkově na vyšší částku.

    Dobírka umožňuje i platbu kartou při předání zboží, ale není to pravidlo. Dobírka umožňuje i platbu kartou při předání zboží, ale není to pravidlo. | Profimedia

     

  • 2.Běžný bankovní převod

    Objednáte zboží na e-shopu a v rámci potvrzení objednávky obdržíte také informaci o tom, kam máte platbu převést. To znamená, že dostanete číslo účtu, kód banky, částku, často také variabilní symbol. Vy pak ručně zadáte příkaz k převodu (ze svého elektronického bankovnictví nebo osobně na pobočce banky či složenkou). Po obdržení částky na účet provede e-shop odeslání zboží.

     

    Výhodou může být vysoká bezpečnost, jelikož příkaz zadáváte ve své bance, která ji garantuje.

     

    Nevýhodou je, že je celý proces je poměrně zdlouhavý, protože platbu musíte ručně zadat. Poté probíhá převod peněz a až poté dojde k přípravě zboží k odeslání. V praxi tak dojde k odeslání zboží i o 3–4 dny později než při okamžité platbě nebo nákupu na dobírku.

     

    „Dnes už ale neplatí, že by provedení platebního příkazu trvalo například týden. Lhůta pro provedení takové operace je přesně definována zákonem o platebním styku. Ten pro tento typ plateb stanovuje povinnost převést prostředky nejpozději do konce následujícího pracovního dne po okamžiku přijetí platebního příkazu. Pokud dojde ke zdržení, máte právo platbu u své banky reklamovat,” vysvětluje finanční specialistka Pavla Rýznarová z portálu Ušetřeno.cz.

    Platba převodem může odeslání zboží zdržet. Platba převodem může odeslání zboží zdržet. | Profimedia

     

  • 3.Platba kartou online

    Pokud se rozhodnete zaplatit kartou online, kliknete po provedení objednávky na dané tlačítko podle druhu vaší karty a následně budete přesměrováni na tzv. platební bránu společnosti, která platby pro daný e-shop zřizuje. Tam zadáte údaje o kartě, platbu potvrdíte a je zaplaceno. Právě přesměrování může ty, kteří nakupují poprvé, vyděsit, není k tomu ale důvod. Platební brány (v ČR jsou známé například platební brány ČS, GoPay, PayU, GBP webpay a další) jsou specializované a poskytují vysoké zabezpečení.

     

    Hlavní výhodou je určitě rychlost a jednoduchost celého provedení i vysoká bezpečnost. Vy zaplatíte hned v okamžiku nákupu, během pár minut. Obchodník má platbu okamžitě připsanou a může tedy zboží ihned chystat k odeslání.

     

    Nevýhodou může být nutnost mít zřízenou kartu, která platby po internetu umožňuje a nutnost mít údaje uvedené na kartě vždy po ruce nebo si je pamatovat.

     

    „V případě, že jste za zboží provedli platbu kartou po internetu a zboží vám nedorazilo, můžete vrácení peněz požadovat od banky. Platba kartou online s sebou totiž nese i garanci platby právě bankou, vysvětluje Rýznarová.

     

    U obchodů, kde nakupujete často a kde to umožňují, můžete využít tzv. zrychlenou platbu kartou. U obchodu povolíte uložení údajů o kartě (i adrese a způsobu doručení). Při všech dalších nákupech pak nakoupíte velice rychle jedním až dvěma kliknutími.

    Platba kartou online Platba kartou online | Profimedia

     

  • 4.Platba pomocí elektronické peněženky

    Tento způsob není u českých e-shopů příliš rozšířený. Pokud ale budete objednávat zboží ze zahraničí, určitě se s ním setkáte. V tomto případě platba probíhá přes třetí stranu, jakéhosi prostředníka transakce, u kterého vy máte přednabité peníze. Nejběžnějšími službami jsou PayPal a PaySec.

     

    Výhodou je opět rychlost a bezpečnost. Platba proběhne online a okamžitě je doručena prodejci. Bezpečnost je pak velmi vysoká, protože prodejce komunikuje pouze s vaší elektronickou peněženkou a ne přímo s vaším účtem.

     

    Jako nevýhodu řada lidí vnímá nutnost si u prostředníka zřídit svůj účet, který je buď potřeba při každé platbě dobíjet nebo na něm trvale držet část peněz. Rovněž se může stát, že některé služby elektronické peněženky budou zpoplatněny.

    Zahraniční obchody často nabízejí tento způsob platby. Zahraniční obchody často nabízejí tento způsob platby. | Profimedia

  • 5. Platební tlačítko

    V tomto případě jde o platbu, kterou provedete v rámci své banky přes elektronické bankovnictví své banky. Ne všechny banky ji umožňují, takže záleží, u které banky máte založený svůj účet. V praxi kliknete na platební tlačítko (s názvem své banky), poté dojde k přesměrování do vašeho elektronického bankovnictví. Jde vlastně o expresní bankovní převod, který obdržíte předvyplněný a stačí ho pouze odsouhlasit a autorizovat. Poté záleží na bance, zda platby provádí nonstop nebo v určité hodiny, jak je tomu u běžných bankovních převodů.

     

    Výhodou je rychlost a pohodlnost platby, která je pro vás předpřipravená. Bezpečnost je rovněž vysoká, jelikož vše probíhá přímo přes vaši banku.

     

    Nevýhodou může být zdržení v případě, že vaše banka neprovádí tyto platby nonstop.

    Zrychlený převod Zrychlený převod | Profimedia

     

  • 6. Další platby

    U některých e-shopů se můžete setkat ještě s dalšími možnostmi, jako je například nákup na splátky. V tomto případě probíhá transakce přes některou z úvěrových společností a podmínky se budou lišit podle dané společnosti. V praxi jde o to, že nepotřebujete mít po ruce celý obnos, ale jen jeho část. Zbytek pak podle podmínek doplácíte postupně v pravidelných splátkách. 

     

    „Zákazník tímto způsobem uzavírá smlouvu na úvěrový produkt, takže určitě doporučuji věnovat zvýšenou pozornost všem podmínkám,“ varuje Rýznarová z portálu Ušetřeno.cz.

     

    Další, zatím ne příliš rozšířenou, možností, se kterou se můžete setkat, je tzv. odložená platba. V takovém případě za vás v praxi nákup zaplatí třetí strana, ale vám je zboží odesláno ihned. Vy ho zaplatíte až za 14 dní právě třetí straně. Služba může být někdy zpoplatněna.

    Nákup na splátky Nákup na splátky | Profimedia

     

  • 7.Jak platit bezpečně po internetu?

     Víte, jak platit bezpečně po internetu, přes mobil nebo tablet? Podívejte se na video:

    Video Zdeněk ví, jak bezpečně platit po internetu. Umíte to i vy? - Andrea Ulagová, Jan Jedlička, Petr Soukup
    Video se připravuje ...