Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

I v mrazech topte s rozumem. Víme, jak se vyhnout nejčastějším chybám

  • Autor: ula - 
    22. 1. 2016
    18:45

    Teploty v noci klesají hluboko pod nulu a kohoutky u topení povolili i ti, co jinak hodně šetří. Při topení ale děláme chyby, které znamenají plýtvání a platíme navíc. Proto vám poradíme, jak topit s rozumem a zároveň se neklepat zimou.

  • 1.Pozor na topení naplno

    Jede vám doma topení stále naplno, i když jste pryč, abyste po příchodu domů nemuseli vytápět na plný výkon a šetřili tím energie? Chyba. Představa, že při topení naplno spotřebujete více energie, je mýtus. Platí to jen v případě, pokud topíte uhlím či dřevem. Kotle na plyn a elektřinu mají při plném naopak obvykle nejvyšší účinnost. Spotřebu tak zvyšuje časté spínání kotle, ke kterému bude nutně docházet, pokud bude po celý den nastaven například na 19 či 20 °C. I sebelépe zaizolovaný dům vždycky nějaké teplo ven propustí a bude se tedy po celý den zahřívat, ochlazovat, znovu zahřívat a tak dále.

     

    Co s tím? 

    Nastavte si na termostatu režimy podle toho, kdy jste doma a kdy v práci. „Například chcete-li mít doma po příchodu vytopeno na 21 °C, tak v době nepřítomnosti snižte teplotu klidně na 16 až 17 °C. Topení nechte zapnuté na vyšší stupeň třeba jen hodinu dvě před vaším příchodem z práce,” vysvětluje Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.cz. Vy přijdete do vyhřátého, ale během dne se zbytečně nepřetápělo.

     

    Nastavte termostat správně Nastavte termostat správně | Shutterstock

  • 2.Nábytek, závěsy i prádlo škodí

    Topíte hodně a pořád je vám zima? Tak si zkontrolujte, zda nemáte zakryté radiátory. Pokud jsou zastavěné nábytkem, není divu, že topení nemá ten správný efekt. I zakrytí závěsy, odloženým prádlem, časopisy a jinými věcmi snižuje účinnost topení. „U zakrytého topení se obvykle uvádí snížení účinnosti okolo 10 procent, i když samozřejmě záleží na míře zakrytí,” uvádí Suchý.


    Co s tím?


    I když budete asi muset přestavět byt, zkuste si to zařídit tak, aby byly všechny radiátory v domácnosti odkryté shora i zepředu. Závěsy se dají v době, kdy topíte, odtáhnout na stranu. Nábytek můžete jako rychlé řešení poodsunout a do budoucna zvážit jeho přestěhování na jiné místo. A nic jiného na topení neodkládejte.

     

    Na radiátory nic neodkládejte Na radiátory nic neodkládejte | Shutterstock.com

  • 3.Do různých místností jiné teploty

    Je vám pohodlné chodit doma v kraťasech, a tak vytápíte na 23 a více
    stupňů? Bohužel je to nesmysl. Je normální, že je v zimě doma chladněji. Nejen, že to je velké plýtvání energiemi, ale podle lékařů je to i velice nezdravé. S každým stupněm Celsia, na který vytápíme, zvyšuje spotřeba energie přibližně o šest procent.


    Co s tím?


    V zimě se i doma trochu přioblékněte. Také rozlišujte, na jakou teplotu vytápíte jednotlivé místnosti. Pokud v ložnici jen přespáváte, stačí vám teplota okolo 18 °C. V kuchyni se přitopí vařením, takže i tam stačí nižší teplota. Naopak v obývacím pokoji, kde trávíte večery, si zatopte třeba na 21 °C. V nevyužívaných místnostech i chodbách postačí, když je budete vytápět na nižší teplotu.

     

    Rozlišujte, jaké místnosti vytápíte Rozlišujte, jaké místnosti vytápíte | Shutterstock.com

  • 4.Větrejte krátce

    Přesně takovému chování naše babičky říkaly „topení pánu bohu do oken”. Model obvyklý v hodně českých domácnostech, hlavně těch panelákových: Topení naplno a k tomu okno na ventilačku, abychom měli čerstvý vzduch. Závan čerstvého vzduchu si takovým větráním stejně příliš neužijete, ale neustále pouštíte ven teplo a tím pádem plýtváte energii, která byla potřeba k jeho vytvoření.


    Co s tím? 

     

    Větrání v zimě musí být krátké a intenzivní, maximálně šest minut třikrát či čtyřikrát denně. Zkrátka rychle vyměnit vzduch a zase zavřít.

     

    Topíte? Tak nevětrejte příliš Topíte? Tak nevětrejte příliš | Shutterstock

tgbg ( 27. ledna 2016 08:51 )

Za komunistů nebylo čím topit, teď se aspoň můžeme ohřát.

Zobrazit celou diskusi