Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor, za co platíte. Co by měli lidé zvážit u životních pojistek?

Co byste měli mít v životní pojistce?
Co byste měli mít v životní pojistce?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
15. ledna 2016
19:33

Pokud uvažujete o životním pojištění, měli byste dobře zvážit, co si vlastně hodláte pojistit. Ne všechno se vám totiž vyplatí. Stejně tak si musíte dávat pozor na výši pojistné částky, abyste neplatili zbytečně a v případě úrazu nedostali jen malou almužnu.

Odborníci doporučují uzavřít životní pojištění zejména lidem v produktivním věku a živitelům rodiny, tedy těm, na jejichž přijmu je celá domácnost závislá. Stejně tak byste se měli pojistit, pokud máte úvěr nebo hypotéku.

Rezerva nebo životní pojištění?

V životě mohou nastat různé komplikace, z hlediska pojištění by se daly rozdělit na krátkodobé a na dlouhodobé, které mohou na delší dobu ochromit celou domácnost. „Na události, které mají krátkodobý dopad, doporučuji rezervu na běžném nebo spořícím účtu,“ říká Vladimír Weiss, finanční poradce společnosti Partners. Mezi komplikace s krátkodobým dopadem patří např. zlomená ruka, krátkodobá pracovní neschopnost nebo i ztráta zaměstnání. Pro tyto případy byste měli mít tedy připravené rezervy, nejlépe dvojnásobek až trojnásobek měsíčního příjmu celé domácnosti. 

Pokud se zamyslíte nad komplikacemi, které by mohly mít dopad na dlouhá léta na celou domácnost, měli byste začít uvažovat o uzavření životní pojistky. Pojišťovny ale nabízí celou řadu připojištění.

Za co se vyplatí pojišťovně platit?

Každý z nás je jiný, proto byste si měli sami nebo s finančním poradcem stanovit „osobní rizikový plán“. Berte v úvahu svůj věk, povolání, blízké, kteří jsou na vás závislí, jaké máte koníčky a samozřejmě svůj zdravotní stav. Zároveň byste si měli udělat menší finační analýzu vašich příjmů a výdajů.

Pokud si vybíráte pojišťovnu a nejste si jisti svým zdravotním stavem, zajděte k lékaři a nechte si pak od pojišťovny přesně vysvětlit, nač vás může pojistit a na co ne.

Co si pojistit?

Ve vaší pojistné smlouvě by rozhodně nemělo chybět pojištění proti invaliditě, smrti a pracovní neschopnosti. Většina odborníků klade důraz právě na invaliditu a smrt. Pak můžete podle své situace uvažovat o dalším připojištění, mezi které patří např. trvalé následky úrazu, závažné nemoci, denní odškodné úrazu a hospitalizace.

Pozor na pojistnou částku a čekací doby

Zdravotní pojištění se pohybuje od 500 do 1000 Kč za měsíc. Pojistit se na sto tisíc v případě úrazu nic neřeší.

„Pokud vím, že jako invalida bych dostával od státu deset tisíc a že moje nutné výdaje jsou 20 tisíc měsíčně, tak bych měl dorovnat těch deset tisíc. Pokud je mi 30 let a chtěl bych se zabezpečit do 65 let, tak potřebuji takovou pojistnou částku, která mi zajistí rentu 10 tisíc na 35 let,“ vysvětluje Weiss. V tom případě se vyplatí uzavřít pojistnou částku na několik miliónů korun.

Rozhodně si také ohlídejte tzv. „čekací doby“. Pojišťovny se tak jistí proti pojistným podvodům a během stanovené doby peníze nevyplácí. Čekací doba může být třeba tři měsíce nebo i rok. Pokud by se vám během této doby něco stalo, nedostanete nic.


Podívejte se, jak životní pojistku uzavřel Jakub:

Video Fotbalista Jakub si chtěl pojistit kotník: Vyplatí se to víc než životní pojištění? - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...