Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Češi se spojili proti bankám. Půjčují si mezi sebou přes internet

Půjčky přes internet jsou v Česku teprve „v plenkách“.
Půjčky přes internet jsou v Česku teprve „v plenkách“.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
7. ledna 2016
21:20

Systém P2P půjček, kdy si lidé půjčují peníze a prostředníkem je místo banky internetová platforma, je v Česku stále ještě „v plenkách“. Přesto se ale tento v zahraničí ověřený a běžný byznys začíná pomalu dostávat do povědomí i u nás. Portály, které tyto půjčky nabízejí, lákají hlavně na nižší úroky a možnost výhodných investic.

Peer-to-peer půjčky (v překladu „rovný s rovným“) jsou skutečně bez účasti banky, výhradně mezi lidmi. „Na jedné straně jsou ti, kteří investují do P2P platformy a půjčují peníze lidem na straně druhé,“ přibližuje proces půjčování Iva Tvarůžková z portálu Zonky.cz. 

V Česku zatím není příliš mnoho webů, které tyto služby nabízejí. Většinou lákají na nižší úrok, než dostanete v bance a také lákají ty, kteří chtějí svoje peníze investovat, ale nemají zrovna statisíce. Do P2P platformy můžete investovat třeba jen dva tisíce korun.

Jak to probíhá?

Pokud si chcete půjčit, vše probíhá jako v bance, jen online. Vyplníte žádost, dodáte doklad totožnosti a potvrzení o příjmech. „Platforma, nebo spíše lidé, kteří tam pracují, zhodnotí, zda je rozumné si půjčovat, jak jste spláceli v minulosti a podle toho stanoví i úrok, za který vám budou lidé ochotni půjčit a vy buď souhlasíte, nebo ne,“ popisuje Tvarůžková.

Pak váš požadavek putuje na portál, kde si ho prohlédnou investoři. Ti se rozhodují, kdo vám půjčí. Nutno dodat, že každá platforma funguje mírně odlišně.

Peníze vám odešle zprostředkovatel na účet a vy pak splácíte, ne přímo na účty těch, od kterých peníze přišly. Vše má na starosti právě platforma.

I když někteří poskytovatelé online půjček preferují lidský přístup, může se stát, že půjčku nedostanete. Navíc většina z nich pracuje s úvěrovými registry.

Možnost výhodné investice?

Ne každý si může dovolit investovat obří sumy na burzách. Pokud chcete investovat peníze a baví vás zkoušet něco nového, můžete zkusit právě P2P platformy. I jako věřitel musíte projít schvalovacím procesem. Vše se řídí zákonem o praní špinavých peněz. „Ověřujeme totožnost investorů a musí prokázat, že peníze, které investují, jdou z jednoho účtu, který je jejich,“ řekla Blesk.cz Tvarůžková.

Jako investor a zároveň věřitel samozřejmě nesete riziko, že vám dlužník nebude splácet.

Vše je anonymní

„Na platformě můžete vystupovat anonymně, nikdo tedy neví, že jste vy, kdo si peníze půjčil,“ uvedla Tvarůžková a dodala: „Kontakt mezi dlužníky a věřiteli je omezený, vše je přes zprostředkovatelský portál.“ Toho, kdo vám půjčil peníze, tedy nepoznáte osobně.

Nemusíte se tedy obávat, že vám bude věřitel ťukat na dveře a dožadovat se své splátky.

Co s dlužníky?

„Když se člověk zpozdí se splátkou, snažíme se v první fázi pochopit proč, snažíme se s ním nějak domluvit, zkrátka preferujeme lidský přístup,“ odpovídá Tvarůžková na otázku, co s dlužníky.

Podle Davida Šmejkala, ředitele Poradny při finanční tísni, jsou půjčky mezi lidmi relativně nová záležitosti a zatím neví o nikom, kdo by kvůli nim upadl do dluhové pasti.

Je to ovšem půjčka jako každá jiná, takže byste měli pečlivě zvážit, zda budete mít na splátky.

Tři bezpečnostní pravidla pro P2P půjčky

  • „Pokud se rozhodnete si takto půjčit, rozhodně si prověřte, kdo tuto   službu zprostředkovává,“ upozorňuje David Šmejkal. Projděte si ohlasy na internetu, čtěte komentáře, snažte se najít někoho, kdo si přes danou platformu půjčil.
  • Podívejte se, jaké úroky platforma nabízí a snažte se samozřejmě o co nejnižší. Zároveň si prostudujte podmínky, za kterých peníze půjčuje, dávejte si pozor na skryté pokuty a jiné poplatky. 
  • Vybírejte platformu, která spolupracuje s úvěrovými registry.

Podívejte se, jaké zkušenosti má s P2P půjčkami Pavel:

Video P2P půjčky: Když lidé půjčují lidem. - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...