Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

7 finančních předsevzetí na rok 2016: Žádné půjčky, spoření a pojištění

  • Autor: ula - 
    26. 12. 2015
    21:01

    Chcete se mít příští rok lépe? Tak si kromě cíle zhubnout či přestat kouřit dejte i předsevzetí, které se bude týkat vašeho rodinného rozpočtu. Pokud si chcete půjčit peníze, zkuste si to nejdříve několikrát promyslet a pokud jste se ještě nepojistili, je na čase to začít zvažovat. Máme pro vás 7 tipů pro bohatší rok 2016.

  • 1.Nejlepší půjčka = žádná půjčka

    Půjčili jste si na Vánoce? Tak si řekněte, že tahle půjčka už je vážně poslední. Exekutorská komora nedávno zveřejnila statistku, podle které si na dárky půjčují i lidé, kteří už mají zkušenost s exekucí, nebo měli v minulosti problémy se splácením. V současné době připadá na jednu exekuovanou osobu průměrně 5, 8 exekuce, před dvěma lety to bylo jen 3, 3 exekuce. Pokud uvažujete o půjčce, zkuste si pořádně promyslet, zda ji potřebujete a na co si ji berete. Akutně potřebujete novou pračku, protože se vám stará rozbila? Pak si půjčku vezměte, ale rozhodně si ji už znovu neberte na vánoční dárky, případně na dovolenou. 

    Nejlepší půjčka = žádná půjčka. Nejlepší půjčka = žádná půjčka. | Profimedia

  • 2.Pojistím se!

    V současné době na jednu exekuovanou osobu připadá v průměru 5,8 exekuce, před dvěma lety to bylo „jen“ 3, 3 exekuce.

    Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-domaci-ekonomka/359369/na-krku-maji-exekuci-kvuli-vanocum-si-ale-cesi-zase-pujci.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy
    V současné době na jednu exekuovanou osobu připadá v průměru 5,8 exekuce, před dvěma lety to bylo „jen“ 3, 3 exekuce.

    Více na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-domaci-ekonomka/359369/na-krku-maji-exekuci-kvuli-vanocum-si-ale-cesi-zase-pujci.html?utm_source=blesk.cz&utm_medium=copy

    Než platit pojistku, je lepší si na případnou událost spořit. Podobný názor má podle ČSOB 51 % lidí bez pojistky. Jenže nikdy nevíte, co se může stát. Přijdou povodně, náhlá nemoc nebo budete na dovolené a vytopíte sousedy. Pojistit si můžete zdraví, domácnost, uzavřít lze havarijní pojištění, nezapomínejte ani na pojištění na dovolenou. Pojišťovny jsou tu od toho, aby vám škody proplatily.

    Pojistím se! Pojistím se! | Profimedia

  • 3.Zkusím spořící účet

    Pokud si strkáte peníze do matrace, případně šetříte do prasátka, příliš nezbohatnete. Hodnota peněz kvůli inflaci klesá a peníze nezhodnotíte ani na běžném účtu. Zkuste alespoň spořící účet, jehož úrok minimálně inflaci pokryje.

    Zkusím spořící účet. Zkusím spořící účet. | Profimedia

  • 4.Zkusím investovat!

    Češi se bojí investovat a věří spíš nemovitostem, než fondům. Nemovitost je zkrátka hmatatelnější než fond. Nízké úrokové sazby nahrávají tomu, pořídit si druhý byt na pronájem jako investici. Při dnešních cenách bytů ve velkých městech ale není lehké dosáhnout zajímavého výnosu,“ upozorňuje Aleš Tůma, investiční analytik Partners. Přesto už lidé zkouší do fondů investovat. Nejvíce peněz přiteklo do smíšených fondů. Objem majetku ve fondech na českém trhu stoupl jen za první tři kvartály o 44 miliard korun na 367 miliard. Zkuste se poradit s odborníky, kteří vám poradí, jak svoje úspory zhodnotit a doporučí vám fond, který je pro vás nejvhodnější.

    Zkusím investovat! Zkusím investovat! | Profimedia

  • 5.Přestanu googlit a poradím se s odborníkem

    Všechno dnes najdete na internetu, díky kalkulačkám si i leccos spočítáte. Pokud jste ale laik, nebo vám není něco jasné, zajděte si za finančním poradcem, případně si zajděte do banky nebo pojišťovny osobně, všude vám ochotně poradí.

    Přestanu googlit a poradím se s odborníkem. Přestanu googlit a poradím se s odborníkem. | Profimedia

  • 6.Začnu spořit na důchod

    Ve třiceti máte do důchodu daleko, ale je to ten správný čas, kdy na něj začít spořit. Nebo spíše – začněte na něj spořit co nejdříve. Díky příspěvkům státu i zaměstnavatele je ideální doplňkové penzijní spoření. Přesto si podle České bankovní asociace skoro čtyři pětiny obyvatel stále myslí, že se o ně v důchodu postará stát.

    Začnu spořit na důchod. Začnu spořit na důchod. | Profimedia

  • 7. Rada na závěr: Začněte hned

    Chtít začít šetřit není jako skoncovat se zlozvykem. Vaše snaha nesmí ztroskotat hned v počátcích. Sice se vaše šetření neprojeví hned v lednu, ale v prosinci 2016 zjistíte, že díky vaší snaze máte nějakou tu korunu navíc.

    Rada na závěr: Začněte hned. Rada na závěr: Začněte hned. | Profimedia