Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kudy vám utíkají peníze? Známe pět hlavních mýtů o šetření elektřinou

  • Autor: ula - 
    13. 12. 2015
    07:30

    Ceny neustále rostou a domácnosti hledají další a další způsoby, jak ušetřit. Každý nejspíš zná rady jako zhasínejte, neplýtvejte vodou a zbytečně netopte. Jenže peníze často utíkají i tam, kde bychom to čekali nejméně. Blesk.cz vám prozradí pět nejčastějších mýtů o šetření elektřinou v domácnosti.

  • 1.Stolní počítač tolik nežere?

    Chyba. Pokud chcete ušetřit, pořiďte si notebook, ten je šetrnější. Klasické stolní počítače s obrazovkami však spotřebovávají elektřinu více, a proto není dobré nechávat ho zapnutý. Pokud ho nechcete vypínat, uveďte ho alespoň do režimu spánku. „Běžný úsporný režim nestačí. Počítač v něm stále spotřebovává až 70 % elektrické energie oproti plnému provozu,“ varuje Tomáš Suchý z portálu Ušetřeno.cz.

     

    Stolní počítače vypínejte. Stolní počítače vypínejte. | Profimedia


  • 2.Nabíječka bez mobilu v zásuvce nevadí?

    Bohužel vadí. Nabíječka stále píchnutá do zásuvky dál spotřebovává energii, zahřívá se a vás to stojí peníze. Může vás to stát i 10x více energie, než je potřeba na jedno nabití telefonu. Stejně to platí pro nabíječky tabletů, foťáků i všechny další. Netopte si doma nabíječkou a radši ji po nabití ze zásuvky vytáhněte nebo používejte vypínací zásuvky.

     

    Prázdná nabíječka v zásuvce stejně saje energii. Prázdná nabíječka v zásuvce stejně saje energii. | Profimedia


  • 3.Poloprázdná lednice a chlazení na max?



    Nacpaná lednice není dobrý nápad, stejně jako prázdná. Ideální je lednici
    rovnoměrně zaplnit zhruba ze dvou třetin. Velikost lednice byste měli volit uvážlivě, zejména podle počtu lidí v domácnosti. Je vaše lednice moc velká? Prodejte ji a pořiďte si menší. Větší lednice vás stojí více peněz.

     

    Nemusíte ani nastavovat maximální chlazení. Ideální teplota je okolo 6 °C a obvykle na ni stačí základní stupeň chlazení. Že to u vás nestačí? Možná máte doma moc teplo či vlhko nebo stojí lednice u topení. A není v ní moc námrazy? To vše totiž snižuje účinnost chlazení lednice.

     

    Nepřecpávejte lednici. Nepřecpávejte lednici. | Profimedia


  • 4.Když spotřebič vypnu, nic mě nestojí?



    DVD, televize, mikrovlnka… Naprostá většina spotřebičů je i po vypnutí v tzv. pohotovostním režimu, kdy stále cucají elektřinu. Po troškách, ale vytrvale každou minutu ve dne i v noci a po celý rok. „Je to neuvěřitelné, ale provoz spotřebičů ve standby režimu nás v domácnosti vyjde i na tisíce korun ročně,“ říká Suchý z Ušetřeno.cz.

     

    Obzvlášť u starších spotřebičů je pohotovostní režim energeticky náročnější a může být i 20 wattů. U nově pořizovaných by pak měl být maximálně okolo 1–2 wattů. Pro stávající spotřebiče si pořiďte vypínací zásuvky.


    Standby režim? Pořiďte si raději vypínací zásuvky. Standby režim? Pořiďte si raději vypínací zásuvky. | Profimedia


  • 5.Nová televize je nesmysl?



    Nemusíte mít nejnovější a největší televizi na trhu, ale pokud jste „televizní typy“, co ji mají zapnutou celý den, a třeba jich máte víc než jednu, může se vám to pěkně prodražit. Proč? Staré obrazovky (CRT) jsou o 70 % hladovější než LCD se stejnou úhlopříčkou. Proto zauvažujte, zda neinvestovat do nové televize, když ji máte tak rádi.

     

    Pořiďte si modernější televizi, ušetříte. Pořiďte si modernější televizi, ušetříte. | Profimedia

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mandat ( 15. prosince 2015 07:48 )

Proc neoznamite, ze i zapla lampa v zasuvce,ktera nesviti ,tak bere ellektrinu.U nas to stoji za rok 15,--EU.

kartona ( 13. prosince 2015 12:34 )

Problém je v tom, že doposud není známa cena elektřiny na píští rok. Uváděné ceny neobsahují platby na výkup ele,třiny z OZ a neví se, co bude

Zobrazit celou diskusi