Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Na krku mají exekuci, kvůli Vánocům si ale Češi zase půjčí

Dluhy Čechům nebrání vzít si na Vánoce další půjčku.
Dluhy Čechům nebrání vzít si na Vánoce další půjčku.  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: ula - 
5. prosince 2015
18:41

Přes milion Čechů si letos hodlá vzít na Vánoce půjčku, z toho ale 265 tisíc má nebo mělo na krku exekuci. Alarmující statistiku uveřejnila Exekutorská komora ČR, která varuje dlužníky před dalšími půjčkami.

České Vánoce jsou svátky klidu a míru a zřejmě také dluhů. Lidé si chtějí většinou půjčit do deseti tisíc korun, nejčastěji si hodlají vzít půjčku studenti a senioři. Podle průzkumu Exekutorské komory si však půjčky berou i lidé s nadstandardně vysokými příjmy.

Mají deset exekucí, přesto chtějí půjčku

Z průzkumu také vyplývá, že si kupodivu na Vánoce půjčuje i velký podíl těch, kteří mají osobní zkušenost s exekučním řízením.

„Šokuje nás, že si půjčku chtějí brát i lidé, kteří nyní čelí exekuci, často i mnohočetné. V této souvislosti jsme zaznamenali dokonce osoby, proti kterým bylo nebo je vedeno více než deset exekucí!

Místo toho, aby nejdříve splatili své současné dluhy, si berou další,“ uvedla Pavla Fučíková, prezidentka Exekutorské komory. Dále upozornila na to, že lidem, kteří čelí exekuci, již nepůjčí žádná banka, ale spíše neseriózní společnosti. Tím se tak mohou dostat do ještě hlubší dluhové pasti.

Nepůjčujte si na dárky

Odborníci varují, že pokud nemáte dostatečně stabilní příjmy, neměli byste si na vánoční dárky vůbec půjčovat. Stačí totiž jedna nečekaná událost, která zapříčiní snížení příjmů, jako např. nemoc či ztráta zaměstnání, a dlužník tak může mít okamžitě problém splácet. Ještě horší je varianta, když si lidé berou půjčky, aby splatili jiný závazek.

Komu není rady...

V současné době na jednu exekuovanou osobu připadá v průměru 5,8 exekuce, před dvěma lety to bylo „jen“ 3, 3 exekuce.

V kontextu současných úvah ministra spravedlnosti, který hledá řešení pro lidi v dluhové pasti, Fučíková uvedla: „Souhlasím s tím nabídnout rozumné východisko lidem s tzv. věčnými dluhy, které nejsou schopni zaplatit za svého života. Je třeba ale rozlišovat v tom, kdo si takovou pomoc zaslouží. Pomoc musí být totiž vždy podmíněna nějakým rozumným chováním. A já chování, kdy si lidé v exekuci berou další půjčky na Vánoce, nepovažuji za signál zodpovědného a dostatečně kajícného přístupu. Kdyby se takovým lidem automaticky odpouštěla většina dluhů, jak by k tomu přišli lidé, kteří své závazky řádně plní?“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

scott bret ( 15. února 2020 12:01 )

Potřebuješ půjčku? Opravdu potřebujete nouzovou půjčku pro zahájení vlastního podnikání? Jste v dluhu? To je vaše příležitost k dosažení vašeho přání, nabízíme osobní půjčky, komerční půjčky a všechny typy úvěrů se zájmem
3%. Chcete-li získat mé informace, kontaktujte nás s našimi kontakty na květen:
Mrfr­ankpo­terlo­anof­fer@gm­ail.com

pastorosasben ( 23. ledna 2019 17:49 )

Naléhavě potřebujete peníze? Můžeme ti pomoct! Jste v současné situaci v potížích nebo vás ohrožuje? Tímto způsobem vám dáváme schopnost učinit nový vývoj. Jako bohatý člověk se cítím povinen pomáhat lidem, kteří se snaží dostat šanci. Všichni si zaslouží druhou šanci, a protože vláda selže, bude muset pocházet od ostatních. Žádná částka není pro nás příliš šílená a splatnost, kterou určíme vzájemnou dohodou. Žádné překvapení, žádné další náklady, ale jen dohodnuté částky a nic jiného. Už nečekejte a komentujte tento příspěvek. Uveďte částku, kterou chcete požádat, a my vás budeme kontaktovat všemi možnostmi. kontaktujte nás dnes na pastorosasben@outlook.com Naléhavě potřebujete peníze? Můžeme ti pomoct!

Garcia ( 21. září 2017 22:17 )

Ahoj             Jsme křesťanská organizace vytvořená tak, aby pomohla lidem, kteří potřebují pomoc, jako je finanční pomoc. Pokud tedy procházíte finančními potížemi nebo máte nějaký finanční potíže a potřebujete peníze na zahájení podnikání, nebo potřebujete půjčku na zaplacení dluhu nebo placení z vašeho účtu na začátku dobré dohody, nebo se snažíte získáte půjčky od domácích bank, kontaktujte nás dnes, e-mailem pastorwilliams1211@gmail.com, protože Bible říká: "Lukáš 11:10 Každý, kdo žádá, přijímá, hledá, a kdo klepá, dveře se otevírají. Nechte tuto příležitost vynechat, protože Ježíš je dnes včera stejný a navždy víc. Prosím to vážně a Bůh se bojí lidí.

johankadl ( 10. dubna 2016 23:28 )

 Achjo, to je strašný... Radši si půjčte na vyplacení exekuce (třeba http://www.pujckavexekuci.cz/ ) a Vánoce buďte rádi, že máte kde a s kým být... Z toho svátku se stala hrozně komerční záležitost. To sice není tak strašný, ale jenom v případě, že na to mám...

ivonik ( 6. prosince 2015 11:50 )

ladybug ,ale já chtěl říct něco jiného. To že vánoce nejsou o vůbec o penězích. Lidi už jsou zmanipulovaní systémem a reklamami. Někdy mi připadá,že spousta lidí už neumí o víkendech nic jiného než chodit po obchodních centrech.

Zobrazit celou diskusi