Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vysoké úroky i poplatky. Jaké mají kreditní karty vůbec výhody?

Jaké jsou výhody a nevýhody kreditních karet?
Jaké jsou výhody a nevýhody kreditních karet?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
6. prosince 2015
19:58

Je vždy dobré mít v záloze nějakou finanční rezervu. Tou může být i kreditní karta, protože díky bezúročnému období nemusíte zaplatit navíc ani korunu. Ale stále jsou to půjčené peníze, které nejsou vaše. Musíte je splatit a pokud uděláte chybu, tak zaplatíte vysoké úroky. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody kreditních karet?

Nevýhody kreditních karet

Vysoké úroky

Ano, kreditní karty mají bezúročné období, ale zvládnete si jej ohlídat? Pokud to nedokážete, tak vám naskáčou vysoké úroky, které jsou 15–30 % ročně a to je víc, než už běžných spotřebitelských úvěrů. Právě díky vysokým úrokům na kreditních kartách se lidé často dostávají do dluhové spirály.

Vysoké poplatky

Vedení úvěrového účtu něco stojí, stejně tak jako vydání samotné karty. A nejsou to malé částky.

Výběr z bankomatu

S kreditní kartou můžete vybrat z bankomatu, ale opět zaplatíte poměrně vysoký poplatek, někdy i kolem stokoruny. Navíc si tím ukončíte bezúročné období. Takže raději se výběru z bankomatu s kreditkou vyhněte.

Kreditní pokušení

O každé půjčce se říká, že je to „dobrý sluha, ale zlý pán“. A u kreditních karet to platí dvojnásob. „Pokud mám hotovost v ruce, tak vím, kolik můžu utratit,“ vysvětluje Vladimír Weiss, finanční poradce ze společnosti Partners. „Ale pokud máte kreditní kartu a začnete bez rozvahy utrácet, nevidíte zůstatek a můžete snadno ztratit přehled, kolik jste utratili,“ dodává.

 

Výhody kreditních karet

Finanční rezerva

Pokud ke kartě přistoupíte jako k rezervě v případě nečekaných výdajů, které stihnete splatit v bezúročném období, máte vyhráno. Rozbila se vám pračka či lednička? Máte rezervu v podobě karty, použijte ji, ale pamatujte, že musíte částku splatit v bezúročném období.

Procenta z nákupu

Při nákupu s kreditní kartou nabízí banky 1 až 2 procenta z každé platby. Záleží na vás, co pak s penězi uděláte, můžete je převést na penzijní připojištění.

Slevy

Řada bank poskytuje seznam obchodů, kde můžete zaplatit kreditní kartou a získáte nadstandardní slevy nebo prodlouženou záruku na zboží.

Honza se svěřil Domácí ekonomce, jak zachází s kreditní kartou. Poučte se od něj:

Video „Kreditní karta je půjčka s vysokými úroky,“ říká Honza. - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině