Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vánoce na splátky? Expert radí: Jen s rozvahou a dostatkem informací

Chcete se kvůli vánočním dárkům zadlužit? Předem si zjistěte všechny možnosti.
Chcete se kvůli vánočním dárkům zadlužit? Předem si zjistěte všechny možnosti.  (Autor: Profimedia)
Autor: sou - 
1. prosince 2015
21:15

Impulzivní a splátkové nákupy vás můžou snadno dostat do dluhové pasti. Podle odborníka by jim lidé měli zkusit odolat a raději si pořádně spočítat, kolik v konečném součtu za dárek zaplatí. Nejvhodnější je pak nákup takových věcí, o kterých jsou přesvědčeni, že je budou používat po celou dobu splácení.

„Rozhodování je na klientovi. Důležité je dobře zvážit, do jaké míry půjčka na Vánoce zatíží rodinný rozpočet v budoucnu,“ uvedl pro Blesk.cz ředitel odboru řízení retailových segmentů České spořitelny Lukáš Vynikal. Půjčku je vhodné využít zejména na věci, které budeme užívat po dobu splácení úvěru.

Pokud už se pro nákup vánočních dárků „na dluh“ lidé rozhodnou, měli by zvážit, od koho si půjčku vezmou, kolik celkově zaplatí, a sledovat také smluvní podmínky, za kterých si peníze půjčují.

„Rozdíl mezi bankovní spotřebitelskou půjčkou a splátkovým prodejem nebankovní společnosti bývá v konstrukci ceny. Nejde jen o úrokovou sazbu, ale o to, kolik celkově zaplatíte za celou dobu splácení půjčky. Sledujte hodnotu RPSN, roční procentní míru nákladů, která v sobě zahrnuje úroky i poplatky spojené s půjčkou,“ vysvětluje Vynikal.

Zákazník by měl myslet i na úrokovou sazbu

Z pohledu kupujících je při impulzivním nákupu přímo v prodejně nejjednodušší využít splátkového prodeje. V obchodě vyplní s prodavačem žádost o úvěr a v případě kladného výsledku si dané zboží odnesete obratem domů.

Častým produktem, který klienti volí v takové situaci, je například tzv. Desetina 10/10. To znamená, že klient zaplatí na místě 10 % z ceny kupovaného zboží a následně splácí v 10 měsíčních splátkách.

„Pokud máte možnost odložit nákup o den, pak je na místě porovnat nabídku půjčky od nebankovní společnosti s podmínkami spotřebitelské půjčky, kterou můžete získat u banky, i s ní je možno sjednat půjčku během několika desítek minut a peníze banka okamžitě převádí na účet klienta,“ dodává Vynikal. Porovnáním úrokových sazeb a RPSN můžete podle něj objevit zásadní rozdíly.

U spotřebitelských úvěrů nebankovních společností se sazby pohybují v průměru kolem 22,8 procenta ročně, zatímco aktuální průměr českého trhu, který je prezentovaný ČNB, je u nově poskytnutých bankovních hotovostních úvěrech cca 12,88 procenta ročně.

„Klienti by měli zvážit důvěryhodnost poskytovatele úvěru a volit zodpovědné věřitele. I banky umí nabídnout zajímavé akce. My teď například klienty odměňujeme za řádné splácení a odpouštíme až 12 měsíčních splátek při konsolidaci úvěrů nebo až 10 měsíčních splátek u půjčky,“ informuje Vynikal.

Rozdílů mezi bankovní a nebankovní půjčkou je ale více. Některé nebankovní instituce využívají doložky, které klienty znevýhodňují, nebo požadují zástavu oproti vypůjčeným finančním prostředkům.

„Banky navíc klientům nabízí možnost stanovit si výši měsíční splátky, datum, ke kterému budou splátku hradit, nebo umožňují půjčku částečně či zcela splatit i před termínem řádného doplacení, což klienti velice oceňují,“ míní Vynikal.

Rizika kreditní karty

Další možností, jak nakoupit dárky, pokud zrovna nedisponujete dostatečnou hotovostí, je platba nákupu kreditní kartou. Klient platí penězi poskytovatele kreditní karty. Tento nákup se vyplatí lidem, kteří mají své finance pod kontrolou.

„Kreditní karty jsou primárně určené na opakované menší nákupy kartou u obchodníků a lidé by si pak měli dobře pohlídat tzv. bezúročné období,“ upozorňuje Vynikal. Bezúročné období je obvykle 40–60 dnů, liší se podle poskytovatele kreditní karty. Úročení kreditních karet může dosáhnout až 26 % p.a., což může být pro klienta dosti nevýhodné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi