Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vánocemi to začíná, exekutorem končí. Češi si na dárky půjčují za „krvavé“ úroky

Češi si často „užívají“ svátky na dluh.
Češi si často „užívají“ svátky na dluh.  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
25. listopadu 2015
19:10

Každý osmý Čech kupuje vánoční dárky na dluh. Nejčastěji si půjčujeme do 30 tisíc korun, ale splácíme dvakrát tolik. Lidé jsou před Vánoci pod tlakem a často podepisují nevýhodné smlouvy. Uvedla to společnost Vše pro insolvenci.

Nebankovní půjčky před Vánoci jednou využilo 12 % Čechů. Průměrná výše vánoční půjčky je 7 869 korun. Nejčastěji se Češi zadlužují částkou 30 tisíc korun, kterou splácejí průměrně 15 měsíců. Často si půjčují mimo bankovní sektor u společností, které se neřídí spotřebitelským zákonem. To pak často vede k dlouholetému zadlužení.

„Lidé si zpravidla půjčují nízké částky, ty bývají ovšem velmi často vysoce úročeny, především se k nim ale vážou skryté poplatky. Na první pohled mají spotřebitelé pocit, že zaplatí třeba i jen o málo více, než si půjčí, ale ve skutečnosti mohou zaplatit třeba i 50procentní úrok,“  popsal Jan Malý ze společnosti Vše pro insolvenci.

Stresující svátky

Lidé si na Vánoce více než kdy jindy uvědomují svoji finanční situaci, cítí se pod tlakem a snaží se sehnat peníze na dárky. Často nezvládnou vyhodnotit riziko půjčky a podepisují nevýhodné smlouvy. Na dárky si půjčují většinou lidé méně finančně vzdělaní. Často se snaží nahradit své nižší příjmy v očích přátel a rodiny dražšími dárky. Sváteční radost se ale rychle rozplyne a člověk upadá do dluhů.

Zamyslete se nad skutečnou cenou dárku

Než začnete nakupovat dárky, udělejte si rozpočet, kde si stanovíte, kolik chcete za své přátele nebo členy rodiny utratit. Dávejte si pozor na ekonomickou výhodnost dárku. Položte si otázku, zda ho obdarovaný upotřebí.

„V neposlední řadě by si měli lidé spočítat skutečnou cenu dárku, tedy nikoli jen kupní cenu v obchodě, ale celkovou cenu, kterou zaplatí s přihlédnutím k zaplaceným úrokům a poplatkům. Takový dárek se většinou značně prodraží,“ upozornil Jan Malý.

egyptanka ( 25. listopadu 2015 20:24 )

To si děláte srandu ne? Dárky na úvěr? Ještě větší hovadina než dovolená na splátky. To by mě tedy bralo!

nina73 ( 25. listopadu 2015 20:17 )

myslim,ze si pujcuji na vanoce ti co maji deti ,rekla bych,ze rodic je nestastny,ze pres rok nejsou penize a tak si pujci ,aby udelal diteti pekne vanoce .nerikam,ze je to spravne ,ale pochybuji ,ze vetsina si bude pujcovat ,aby udelali radost prostejskum anebo sobe

naidka ( 25. listopadu 2015 20:03 )

Nemá cenu nic propočítávat a rozpočítávat. Když na to nemám, tak si to prostě a jednoduše nekoupím a rodina to snad pochopí. Nikdy bych si peníze nepůjčila (ani s výhodným úrokem), i kdybych měla svátky strávit o chlebu a vodě.

nouzy ( 25. listopadu 2015 19:31 )

Jen pablb si může půjčovat na dárky..

Zobrazit celou diskusi