Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hostesce Kristýně přestal zaměstnavatel platit. Jak si poradila?

„Agentura mi neproplácela to, na co jsem měla nárok,“ řekla Kristýna Domácí ekonomce.
„Agentura mi neproplácela to, na co jsem měla nárok,“ řekla Kristýna Domácí ekonomce.  (Autor: Martin Pekárek)
Autor: ula - 
15. října 2015
18:43

Kristýna pracovala jako hosteska. Měla platnou smlouvu, chodila včas, pracovala poctivě. Pak ale zjistila, že jí nepřišla část výplaty, a její šéf dělal „mrtvého brouka“. Domohla se nakonec svých nároků? 

Za úsměvy hostesek u ochutnávek v hypermarketech se často skrývá velká únava a rozčarování. Kristýna během studií podepsala dohodu o provedení práce v hostesingové agentuře. Slíbili jí až 110 korun za hodinu. „Vždycky nám zavolali, kde máme být a jaký dostaneme plat,“ vypráví.

Ze slibované částky 110 korun bylo najednou jen 90 korun. Projevilo se to hned na první výplatě. „Slibovali mi různé prémie, když dorazím o hodinu dřív, dostanu dvě stovky navíc, nebo když si vyzvednu šaty, dají mi tři stovky. Jenže na účtu jsem nic navíc neměla,“ říká. Místo píchaček musela posílat SMS, ze svého kreditu. Musela žádat o povolení, kdy jít na WC. A ani další měsíc nedostala všechny peníze.

Kristýna si začala vést záznamy o tom, kolik času v práci strávila. A to je důležitý moment! „Uschovávejte si veškerou dokumentaci. Vše je třeba doložit. Není nic smutnějšího, než když z vašeho pohledu vznikl nárok na mzdu a nemůžete to nijak doložit,“ radí lidem v takové situaci Pavel Staněk z České asociace věřitelů.

Dostala Kristýna nakonec to, na co měla nárok? A co radí lidem, kteří se ocitnou ve stejné situaci? Zjistíte v reportáži:

Video „Zaměstnavatel mi dlužil peníze,“ říká hosteska Kristýna. Jak se proti tomu bránit? - Andrea Ulagová, Lukáš Červený, Petr Soukup
Video se připravuje ...
Chcete se nám svěřit se svým příběhem? Potřebujete radu nebo máte tip, jak ušetřit? Piště na e-mail domaciekonomka@blesk.cz