Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hypotéky si mladí brát nechtějí. Téměř polovina se zadlužení bojí

Zájemci o studium na VŠ vidí jako lukrativní obory práva, IT a ekonomické obory. Hypotéky je ale nelákají.
Zájemci o studium na VŠ vidí jako lukrativní obory práva, IT a ekonomické obory. Hypotéky je ale nelákají.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, kle - 
29. září 2015
14:30

Uchazeči o studium na vysokých školách považují za nejlukrativnější právnické obory. Najít uplatnění je ale podle nich snazší pro absolventy oborů lékařských, technických a IT. I kdyby nicméně měli slušné platy, ani tak si mladí lidé nechtějí brát hypotéky. Ukázal to průzkum, který při národních srovnávacích zkouškách provedla společnost Scio. 

Šestadvacet procent dotázaných považuje právnické obory za nejlukrativnější. S 19 procenty za nimi skončily obory zaměřené na IT, 17 procent dotázaných vidí nejvyšší výdělky v ekonomických oborech.

Právnické obory ale podle mladých lidí zdaleka nejsou ty, kde se nejlépe hledá uplatnění. Nejvyšší šance v této skupině oborů vidí devět procent respondentů. Pro srovnání u oborů lékařských, technických a IT to bylo mezi 16 a 18 procenty dotázaných. „Na druhé straně spektra jsou obory společenskovědní, humanitní, zemědělské a zdravotně sociální,“ řekl Štěpán Pudlák ze společnosti Scio.

Dvě třetiny respondentů připustily, že existuje obor, který by rády studovaly, ale nemají na to dostatečné schopnosti. Bezmála čtvrtina z nich uvedla, že jde o obory lékařské. Relativně často si také uchazeči o VŠ nevěřili na právnické a technické obory.

Svatby neodmítají, hypotéky ano

Uzavření sňatku největší skupina respondentů plánovala mezi 28. až 30. rokem života. Šest procent dotázaných uvedlo, že se neplánují oženit nebo vdát nikdy.

Poměrně rezervovaný vztah mají mladí lidé k hypotéce. Bezmála polovina odpověděla, že si ji nechce vzít nikdy.

Naopak otevřenější jsou vůči dlouhodobému pobytu v zahraničí. Jen osm procent dotázaných neplánuje v nejbližších pěti letech strávit více než tři měsíce v zahraničí. Vycestovat chtějí především za prací a studiem.

Průzkum se uskutečnil ve třech termínech národních srovnávacích zkoušek letos na jaře. Na otázky odpovídalo 599 až 2275 respondentů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi