Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Domácí ekonomka odkryla největší slevové triky obchodníků

Domácí ekonomka odkryla největší slevové triky obchodníků.
Domácí ekonomka odkryla největší slevové triky obchodníků.  (Autor: Profimedia, Blesk)
Autor: ula, van - 
24. září 2015
17:00

Sleva až 90 procent, totální likvidace, krach cen. Lákavé nabídky, za kterými se mnohdy skrývají jen triky obchodníků, jak vás dunutit přijít do prodejny a utratit peníze za něco, co jste si možná ani koupit nechtěli. Domácí ekonomka pro vás odkrývá ty nejčastější slevové hry a triky.

Trik první: Zaklínadlo „až“

Sleva až 70 procent, ušetříte až polovinu… Jsou vám tyhle věty povědomé? Aby ne, patří mezi nejčastější klam, jak vám dostat do obchodu a vytáhnout z vás peníze. A slůvko „až“ je mezi obchodníky velmi oblíbené.

„Ta sleva až 90 % se vztahuje třeba na jeden druh zboží a na ostatní je sleva nižší 20–30 % nebo vůbec žádná,“ varuje Lukáš Zelený z dTestu. Prodejci se tímhle trikem snaží udat málo atraktivní zboží nebo takové, ke kterému není příslušenství.

„Pokud vidíme slovo až, tak bychom si měli říct, ano, nějaká sleva být může, ale určitě nebude taková, jak je slibovaná,“ radí Zelený. „Pokud už jdeme do prodejny, musíme počítat s tím, že nedostaneme slevu na vše, ale že budeme muset vybírat,“ dodává.

Trik druhý: Falešné likvidace prodejen

Krach cen, totální likvidace zboží nebo prodejny. Tohle na nás také často křičí barevné nápisy z výloh. „Pokud nám někdo slibuje krach cen nebo totální výprodeje nebo také likvidaci prodejny, tak bychom si měli ověřit, zda ta prodejna skutečně končí, anebo jsme jen klamáni tím, abychom si něco koupili,“ říká Zelený.

 Trik třetí: Zázračné slevy, peníze na ruku

„Pokud nakoupíte hned teď, dostanete slevu“ – další trik, za kterým se může skrývat nějaké to „ale“. Často se tím ohánějí prodejci aut, kteří slibují za rychlý nákup peníze na ruku, ale v případě, že si auto pořídíte na úvěr. To ale znamená, že v budoucnu auto mnohonásobně přeplatíte, takže neušetříte vůbec nic.

Trik čtvrtý: „Zdražení“ před akčním výprodejem

„To jsou velmi časté případy, že ještě předtím, než je poskytuta sleva, tak jeho cena je zvýšena, někdy i o sto procent,“ uvádí Zelený. V tom případě je dobré si ověřit, kolik vlastně nabízené zboží stálo před slevou. Nebo se může stát, že se obchod „tváří“, že má zboží zlevněné, a ve skutečni to tak není nebo je zlevněná pouze jedna položka.  

Trik pátý: Sleva za odmítnuté záruky

„Tady je častý mýtus jak u spotřebitelů, tak u prodejců. Prodejci často spotřebitelům tvrdí, že na zlevněné zboží není záruka nebo je záruka jeden měsíc, půl roku… To ovšem není pravda, na zlevněné zboží se vztahuje stejná záruka jako na nezlevněné zboží tedy dva roky,“ říká Zelený z dTestu.

Pozor: Jedinou výjimkou, která by mohla nastat, je sleva, která byla poskytnuta pro konkrétní vadu zboží. U zboží ale musí být jasně uvedeno, že se jedná o vadný kus. 

Jak má vypadat sleva? 

Podle pravidel a zákona by každý štítek, regál nebo plakát se slevou měl obsahovat informaci o původní ceně, výši slevy a nové ceně. Jinak lze považoval slevu za podvod. „Mnozí obchodníci s těmi cenami manipulují. Uvedou jen procentuální výši slevy anebo tu cenu špatně spočítají, dají tam původní slevu a potom to nějak vypočítají a vyjde jim jiná částka, než by tam měla být,“ doplňuje Lukáš Zelený.

Jak nakupovat ve slevách?

Pokud chcete ušetřit, naučte se porovnávat ceny, nejen pomocí internetových srovnávačů. Najděte si na internetu i recenze na obchodníky, pátrejte na diskusních fórech, kde si lidé sdílejí svoje zkušenosti. Projděte si nabídku kamenných obchodů, porovnejte ceny a teprve pak se rozhodněte, kde zboží koupíte.

Pokud máte pocit, že jste byli obchodníkem oklamáni, obraťte se na Českou obchodní inspekci, která případ prošetří. Pokud zjistí, že došlo ke klamání spotřebitele, může udělit obchodníkovi velmi vysokou pokutu.

Podívejte se na příběh Zbyňka, který vám přiblíží ty nejčastější slevové podvody:

Video Domácí ekonomka odhalila největší slevové triky. - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Chcete se nám také svěřit se svým příběhem? Potřebujete radu, nebo máte tip, jak ušetřit? Napište nám svůj příběh na domaciekonomka@blesk.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

y1xcvbnm ( 24. září 2015 18:48 )

Příkůadem čkoláda MILKA , Kaufland - AKCE, není snad ani rok co stála 21,90kč a v akci 11,90kč, pomaločku po korunce se cena zvyšuje a nyní je v akci za 17,90 kč po slevě 47 % z ceny 33,90 kč. takže opravdu se nezdražuje??? Dnes po slevě 47 % se cena přiblížila ceně před rokem bez akce.

pepan11111 ( 24. září 2015 17:59 )

Tyhle triky znám uz víc jak deset let. Rád se chodím koukat na elektroniku , tv atd. Měl jsem přehled o cenách, nejdříve zboží zdraží a pak dají slevu a i tak je to dražší než předtím. Teď třeba elektroprodejna ve Varech u Tesca nabízí televizi o 20 procent levněji , já mám přesně tu samou doma a koupil jsem jí levněji než jí teď po slevě prodávají. Jsou to ***.

Zobrazit celou diskusi