Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Do práce vlakem, nebo autobusem? Domácí ekonomka našla schované slevy na jízdné

Autor: ula - 
10. září 2015
12:12

Doprava je jednou z důležitých a nevyhnutelných položek v našem domácím rozpočtu. Všichni čeští dopravci mají státem nařízené slevy pro děti, studenty, držitele karet ZTP a ZTP/P. Řada z nich má ale vlastní věrnostní programy a slevy, o kterých málokdo ví, protože se ukrývají v dlouhém seznamu informací a většina z nás má problém je dohledat. Ty nejpopulárnější slevy jsme našli za vás.

Největší dopravce, nejvíce slev

České dráhy, a. s. mají základní věrnostní kartu s názvem In Karta.  „Cestující si může vybrat ze slevy IN 25, je to sleva 25 % na veškeré jízdné, nebo IN 50, nebo IN 100, kde zaplatí určitou částku a získá jízdenku, se kterou může celý rok jezdit už bezplatně, ve všech vlacích bezplatně a neomezeně po celé republice,“ vysvětluje Roman Šulc, vedoucí oddělení tarifů ČD.

Pokud chcete získat In Kartu, stačí vyplnit formulář na internetu nebo v pokladně na nádraží, kde odevzdáte i fotografii. Slevy můžete uplatnit ihned. „Od letošního září máme novinku pro žáky a studenty, pokud mají In Kartu, nohou si na ni nahrát žákovský průkaz a uplatňovat tak kombinaci slev,“ vysvětluje Šulc. 

Se slevou na adventní trhy nebo festivaly

Mezi další slevy patří Kilometrická banka, která už je u nás hitem několik desetiletí. Cestující dostane sešit, kde si předplatí 2 tisíce kilometrů. Když se rozhodnete, že jedete, nemusíte k pokladně, průvodčí vám ve vlaku odečte ujeté kilometry.

Pokud dojíždíte vlakem do zaměstnání, je pro vás určena „traťová jízdenka“.

Populární sleva pro skupiny platí už od dvou osob výše. Pokud je vás více než šest, nově bude mít vaše skupina slevu až 50 %.

Slevy pro rodiny platí o víkendech a ve svátcích. Skupinová víkendová jízdenka je určena pro dva dospělé a maximálně tři děti. Jízdenka platí při cestování po celé republice.

O dalších slevách a výhodných jízdenkách nejen u Českých drah se dozvíte v reportáži:

Video Domácí ekonomka - doprava - Blesk TV
Video se připravuje ...
Žluté vlaky a autobusy se vyplatí mimo špičku

Mladí lidé si v posledních letech oblíbili rychle expandujícího dopravce Student Agency, který kromě autobusové dopravy vypravuje i vlaky a nedávno rozjel i taxislužbu.

Žluté vlaky a autobusy kladou důraz na to, že pokud se budete přepravovat s nimi, ušetříte oproti ostatním dopravcům desítky korun, záleží na trase a typu spoje. Pořídit byste si měli Kreditovou jízdenku, která funguje jako elektronická peněženka pro nákupy jízdenek.

Pokud cestujete s RegioJetem, vyplatí se vám vybírat mimošpičkové spoje, např. v úterý nebo ve středu. Na trase RegioJetu Praha–Ostrava mimo špičku zaplatíte za STANDARD kupé 190 Kč, ve špičce už 325.

S Leo Express se slevou i o prázdninách

Jeden z konkurentů Českých drah nabízí za členství ve věrnostním programu Smile Club slevu 20 % do třídy Economy a další bonusy, jako nápoj k jízdence zdarma a sbírání bodů za ujeté kilometry. Seniorům poskytuje dopravce kromě zákonem nařízené slevy navíc slevu 25 %.

V kombinaci se žákovským průkazem a kartou Smile clubu během školního roku mohou mít studenti slevu až 40 %.

Sledujte pravidelně internetové stránky dopravců, kde průběžně zveřejňují časově omezené slevy.

In Karta (České dráhy a. s.)

Kreditová jízdenka (Student Agency a RegioJet)

S:)Mile Club (Leo Express)

Máte nějaký příběh, tip nebo nápad pro naši rubriku Domácí ekonomka? Napište nám na e-mail domaciekonomka@blesk.cz

PŘÍŠTĚ: Zdravotní pojišťovnu můžete nově změnit do konce září. Poradíme vám jak na to. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině