Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Když vaše dítě plave v učení: Jak vybrat schopného doučujícího?

Plave vaše dítě v nějakém předmětu? Zkuste doučování.
Plave vaše dítě v nějakém předmětu? Zkuste doučování.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ula - 
4. září 2015
06:15

Se začátkem školního roku možná zjistíte, že váš potomek, nebo možná vy sami, potřebujete doučování. Není se zač stydět, kromě klasických předmětů, jako je matematika nebo cizí jazyky, se doučuje třeba i programování. Víte, kolik stojí hodina doučování nebo jak a kde si vybrat lektora? Blesk.cz vám přináší rady a tipy, jak na to.

Cena? Záleží na předmětu

Podle Juraje Svinčáka ze serveru Doučuji.eu se ceny za hodinu doučování pohybují okolo 180 korun. To ovšem platí u předmětů základních a středních škol. „Při odborných předmětech vysokých škol, kde není tak velký výběr lektorů, se cena může vyšplhat až na 450 korun za hodinu,“ řekl Blesk.cz Svinčák. „Příkladem mohou být zkoušky na medicíně, makroenomie, Photoshop nebo programování,“ dodal.

Nejvíce se plave v matematice

Mezi „TOP 5“ předmětů, ve kterých žáci nejvíce plavou a shánějí doučování, patří matematika, angličtina, němčina, čeština a chemie. Mezi jazyky je to kromě dvou zmíněných také italský a francouzský jazyk. Nejčastěji doučují studenti středních a vysokých škol, aby si přivydělali, a pak také učitelé a lektoři v jazykových školách, kteří poskytují soukromé hodiny.

Leden a září – největší poptávka

Podle Svinčáka lidé nejvíce hledají doučování v září a v lednu. „Rodiče se nejspíš snaží mít vše pod kontrolou od začátku roku nebo se na poslední chvíli snaží zlepšit známky před vysvědčením,“ vysvětlil. Poptávka ale neustává ani o prázdninách, kdy se děti učí jazyk nebo se připravují na reparáty.

„Je dobré sledovat známky dítěte průběžně během celého roku,“ radí Svinčák rodičům. „Tak se můžete vyhnout ‚hašení požáru‘ před vysvědčením a zajistit, aby doučování skutečně pomohlo v nedostatcích,“ upozorňuje.

Hledá se doučovatel

Pokud rodiče hledají doučovatele pro dítě, nejčastěji se obrací na známé nebo na rodinu. Současný trend je samozřejmě vyhledávání po internetu. Vyhněte se inzerci jednotlivců, zkuste spíše portály, které sdružují prověřené lektory. Na serverech najdete jejich specializaci, bydliště, ale i fotografie. Existují také doučovací centra, kde rodiče spojují doučování s hlídáním dětí, pokud jsou v práci.

Jak si vybírat doučovatele?

„S lektorem si od začátku snažte vybudovat pevný a otevřený vztah,“ radí Svinčák. „Otevřeně si hned na začátku promluvte o slabinách, očekáváních a cílech doučování, aby se předešlo mrhání času obou stran,“ popisuje.

Pokud si vybíráte doučovatele přes server, sledujte:

  • reference
  • jak rychle lektor odpovídá na zprávy
  • požadujte ukázkovou hodinu zdarma

Pokud si už doučovatele vyberete, nezapomeňte si ujasnit:

  • kolik budete platit za hodinu či za dvě
  • čas doučování
  • zda jsou lektor nebo vaše dítě ochotni dojíždět
  • kde bude doučování probíhat (doma nebo na veřejném místě nebo i přes chat)
  • jaká bude intenzita doučování (měsíc, půl roku atd.)

joudajoudovy ( 4. září 2015 09:34 )

bleskaci? vase sdeleni se tyka koho? cele ceske populace zaku skolou povinnych? ja mam z ceskych medii informace, ze nekteri slabi zaci dostanou asistenty, zdarma doucavani, a to za financniho prispeni statu. aby nevzniklo nedorozumneni a nezvedla se vlna vytek o diskriminaci, muzete blize specifikovat, ktera z rodin je povinna si sehnat schopneho doucujiciho za uplatu a ktere to uhradi stat? dekuji....

Zobrazit celou diskusi