Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Finanční expert: Pozor, ať se hypotéka nestane vaší noční můrou

„Hypotéka nesmí být noční můrou,“ říká finanční expert.
„Hypotéka nesmí být noční můrou,“ říká finanční expert.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ula - 
18. června 2015
06:08

Po rekordně nízkých úrokových sazbách přišel obrat a některé banky zdražily hypotéky. Podle odborníků už máme zlaté časy nízkých úrokových sazeb za sebou, na druhou stranu ale prý nejde o žádné razantní zvýšení. I tak ale experti radí hypotéku pečlivě vybírat.

„To nejlepší máme už za sebou, nemůžeme čekat žádné lámání rekordů jako v posledních letech,“ odpověděl ve studiu Blesk.tv finanční poradce Vladimír Weiss na dotaz, zda se budou úrokové sazby i nadále zvedat. Zároveň dodal, že neočekává žádné výrazné zdražení, i když připustil, že ceny mohou růst, i když pozvolna. 

 

Komerční a Hypoteční banka se rozhodly navýšit úroky z hypoték na bydlení, protože se zdražily zdroje na mezibankovních trzích, kde banky čerpají peníze, které dál půjčují klientům. Jiné banky naopak na své úroky nesáhly nebo chystají zlevnění.

Podle Weisse by se hypotéka a její splátky neměly stát pro klienta noční můrou. „Je dobré si dělat rezervy, splátka by neměla ohrozit chod domácnosti po finanční stránce,“ řekl Weiss. Zároveň upozornil, že je dobré si nabídku bank řádně rozklíčovat a nenechat se zlákat nízkou úrokovou sazbou. Za tou se může skrývat mnoho „háčků“, jako je např. povinné pojištění.

Jak správně vybírat hypotéku a co dělat, když vám končí období fixace, se dozvíte v rozhovoru:

Video  Porostou i nadále úrokové sazby z hypoték?  - Andrea Ulagová, Daniela Pilařová
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi