Musí být mimořádné sportovní výkony vykoupeny drsným přístupem, nebo je i jiná cesta? Ptejte se skupinové i osobní trenérky Denisy Balakovské, která byla hlavní tváří pořadu Blesk.cz Zhubni s úsměvem, na vše, co vás zajímá.

Na otázky o zákulisí sportu, zdravém cvičení a vyváženém jídelníčku či nejnovějších trendech ve fitness odpovídala na chatu v redakci Blesk.cz.

A jako bonus poradí: Dá se ještě zhubnout do léta a jak? 

Video
Video se připravuje ...

Zhubni s úsměvem: Holky po letech rozhýbaly špeky! Jak dopadly? Tereza Kühnelová, Lukáš Červený

Online chat
Ahoj Deniso, jako trenérka jsi opravdu skvělá. Mám dva dotazy: 1) Je mléko zabiják? Resp. je opravdu tak špatné? Každý den vypiju půl litru čerstvého mléka. 2) Šla by jsi na rande radši s holkou nebo s klukem :)(Aleš)
Hezký den Aleši, děkuji za kompliment! :) A teď k Tvým otázkám..1.Kravské mléko osobně nepiji vůbec, existuje však x jiných druhů jako mléko mandlové, sojové, ořechové, kokosové, které jsou tělu prospěšné. 0,5 l kravského mléka je za mě hodně, zbytečně zahleňuješ svůj organismus. 2.Ani jedno, přítel by mě " zabil " :)
Dobry den Deniso, kde je mozne si s Vami zacvicit?? Dekuji a pekny den(Marie)
Hezký den Marie, na mých webových stránkách denisabalakovska.cz naleznete rozvrh, kde je uvedeno kdy a kde cvičím komerční lekce. Pokud byste chtěla soukromý trénink, napište mi na email, který je též uveden na mých stránkách a já se s Vámi určitě ráda spojím.
Dobrý den, za měsíc a půl jedeme na dovolenou a stydím se ukázat se v plavkách. Mám ještě nějakou šanci, jak zpevnit tělo a zhubnout alespoň pár kilo? Co mám jíst a jak mám cvičit, abych to stihla? děkuji a mějte hezký den. (Veronika)
Hezký den, 6 týdnů je dlouhá doba, nebojte, s Vaším tělem se toho dá ještě zvládnout hodně! Navyšte počet tréninků, především cardia ( chůze, běh, kolo , brusle ) a formování problémových partií, jezte pravidelně, pijte dostatečné množství vody, přidejte " potící " aktivity jako sauna, doporučuji do režimu zasadit i ruční lymfodrenáž, která rozproudí proces těla a nastartuje ve spojení se cvičením Váš metabolismus. Na dovolené se hoďte do pohody, avšak stále se hýbejte! Po návratu zpět se na to ale nevyprdněte, byla by to škoda!
Hezký den Deniso, jste při spalování tuku zastáncem klasického kardia nebo HIIT tréninků? :)(Bratr)
Pěkný den, pro aktivnějšího cvičence jsem zastáncem HIIT tréninků, u méně zdatnějších klientů např. s vyšší váhou pak doporučuji klasickou chůzu, běh, kolo, atd.
Hezký den, Deniso, je dle Vás opravdu pravda, že strava hraje v cestě za vytouženou postavou (rozumějte úbytek váhy) 80 % úspěchu? Dostaví se úspěch v podobě úbytku centimetrů také v případě pravidelného cvičení, pestré stravy, ale občasného dopřávání si například sladkého či alkoholických nápojů? Nebo je třeba striktně jídelníček dodržovat a nikdy nepolevit? A také bych se chtěla zeptat, co bývá podle Vás nejčastější chybou při hubnutí? Moc děkuji.(Andrea)
Dobrý den, 100% je to o stravě i cvičení zároveň, avšak v běžné praxi chci po klientech především, aby byli tzv. v pohodě, vše je v hlavě. Tudíž si nelámat hlavu s tím, že jsem celý týden makala a na kávě s kamarádkou jsem zhřešila sladkým :) Můžu to jít totiž hned následující den vycvičit a najet opět na režim! Důležité je ale nevzdávat se po svém zhřešení, mnoho lidí to tak totiž má.Můžu dodržovat striktní režim jídelníčku a cvičení, avšak ne každý to z hlediska svého života a okolí zvládne, pak ale musím brát v potaz delší čas, během kterého se tělo začne měnit, sladké a alkohol je prostě stopující.
Dobrý den, jsem žena, 46 let, aktivní sportovec (denně 16 km v minulosti po dva roky i 25 km na kole do práce již 10 let, 3.rok fitness lekce Body Pump průměrně 3 x týdně), výška 172, váha 61 kg,míry 95 /70/95 problémová partie břicho po mini abdominoplastice, stále tuk (špíček spodní břicho), kůže nevzhledně visí při planku a nebo klicích .Je řešitelné? Jak řešit? (a nemyslím stahovací spoďáry do pasu nebo plastickou operaci :-)) ) Předem díky za vzácné a smysluplné rady.(V letech 2010 - 2011 jsem zhubla 24 kg asi z 80 na 56kg, od té doby jsem 5 - 6 kg přibrala, doufám, že svaly, podle vel.oblečení a šířky pasu :-) ...která je nyní nižší než když mi bylo 20 neměla jsem děti a vážila jsem 55 - 58 kg.(Martina)
Prima den Martino , wow, jste sporťák tělem i duší! :) V prvé řadě Vám řeknu jedno, nebuďte na sebe tak přísná! Dle toho , co uvádíte, smekám a chválím Vás jako trenérka, ušla jste kus cesty sama se sebou! :) Oblast bříška je velmi problematická, je to jedno z největších úložišť tuku. Důležité je dbát na pravidelný, stravovací režim, posilování a formování břišních svalů, vysadit nadbytek pečiva a cukru a případně pozorovat, které potraviny Vás nadýmají, nedělají dobře a následně je vyřadit. Po takto velkém váhovém úbytku je jasné, že se kůže zcela nezatáhne, dá se ale zpevnit, jak jsem již zmiňovala.
Jak zjistím, při jaké tepové frekvenci dochází k efektivnímu spalování tuků?(Vašek)
Nejjednodušším pomocníkem je mluvení, pokud jste schopen reagovat slovem, jste ve spalovací frekvenci. Pro větší přesnost doporučuji pořídit sportester, který je vynikajícím pomocníkem.
Je mi 48 let, vždy jsem byla štíhlá a hodně jedla.... Ted užívám hormony a váha vyletěla nahoru a hodně břicho, typ jablko. Poradíte jak zhubnout? 2x týdně cvičím jogu. Mám sedavé zaměstnání. Děkuji moc. (Blanka)
Hezký den Blanko, bohužel v tomto věku je to " normální ", avšak věřím, že nepříjemné. Oblast bříška je především o životosprávě, jezte pravidelně a vyváženě, pijte dostatečné množství vody. Přidejte např. odvodňovací bylinné čaje jako kopřiva, to by mohlo pomoci. Joga je skvělá, ale vzhledem k sedavému zaměstnání nestačí! Přidejte chůzi, projděte se během dne několikrát, ať alespoň tělo prokrvíte a choďte pěšky , kde se dá :)
Také vás trenéři neustále vážili a přeměřovali? Je to běžná praxe, tenhle teror?(Snoop)
Ano, bohužel tomu tak bylo. Běžná praxe to snad není, ale setkávám se s tím. Je důležité o tématu jako výživa a dril hovořit, avšak citlivě s ohledem na věk a osobnost dotyčného.
Dobry den, bylo mi padesat :(. Ma jeste smysl zacinat s intenzivnim treninkem ? Treba s trenerem ? Da se jeste neco zachranit ? (Olivie)
Dobrý den, pozdě není v žádném věku! :) Určitě bych ale vyhledala pomoc trenéra, který Vám správně nastaví co a jak.
Dobrý den, Deniso, sledovala jsem váš pořad na Blesku. Bude další pokračování, dá se přihlásit do proměny? Jaká jsou kritéria výběru, abyste začala s klientem pracovat? Děkuji moc za odpověď. (Móňa)
Hezký den přeji, pokračování pořadu je v jednání :) čekujte stránky blesk.cz či můj web denisabalakovska.cz, kde se včas o všem dozvíte :) Během castingu je pro mě/ nás důležité odhodlání, časové možnosti a to, jestli budoucí účastnice nemá nějaké vážné zdravotní komplikace.
Má smysl nutit dítě do sportu, nevzbudí se s v něm naopak odpor? V kolika letech se může začínat s aerobikem,? Dekuji(Marcela)
Pěkný den, nutit dítě do sportu je rozhodně špatně, avšak navést, ukázat, nenechat ho polevit v běžných situacích, kdy se mu prostě nechce, to je ta správná volba. Trénuji děti ve věku od 3 do 20 let, do 6 let věku jde o trénink všeho druhu, kdy se dítě seznamuje s atletikou, gymnastikou, baletem a vším, co vlastně k aerobiku patří, od 6 let si " vytahujeme " děti do závodního světa a dle schopnosti pak vpustíme na plochu :)
dobry den pani, da se zhubnout jen chuzi doma na pasu, rychlost chuze 6 km/h a usmernenym jidlem? Trening trikrat tydne, 45 min. Dekuju za odpoved(Pantoflicek)
Hezký den, chůze je skvělý, přirozený pohyb, pokud ale chcete zhubnout nějaký větší počet kg, zvedněte počet tréninků ze 3 na 5, jinak schvaluji! :)
Zdravím, právě řeším se svou dcerou (18 let) její váhu. Výška 158cm, váha 64kg.Chodí 3x týdně do fitka a ted jezdí i na bruslích. Se svou postavou není spokojená. Můžete mi poradit jaky by byl pro ní vhodný jídelníček, strava? Děkuji(Věra )
Hezký den přeji, je otázka, zda - li je její tělo osvalené z posilovny či 64 kg mám brát jen z hlediska tuku.. To by bylo na delší debatu, kde bychom Vaší dcerku změřili, zvážili a zjistili poměr tuku, svalu a vody v těle. Každopádně je důležitá pravidelnost, snížení příjmu sacharidů a navýšení cardia ( brusle, chůze, běh , kolo), možná má moc silového cvičení a proto tělo " stojí ".
Ahoj, dá se tedy do léta zhubnout ještě aspoň něco? co dělat když nemám dostatečnou vůli?(Kimi)
Ahoj Kimi, jestli nemáš dostatečnou vůli, obrať se na mě :)
Dobrý den, Deniso. Dá se k vám přihlásit? K jaké největší proměně - úbytku váhy - pod vaším tréninkem došlo? (Majka)
Hezký den, určitě se ke mně dá přihlásit, kontakt naleznete na mých webových stránkách www.denisabalakovska.cz. Největší úbytek byl doposud 40kg. Budu se těšit na případnou spolupráci :)
Při jakém sportu se spaluje nejvíce kalorií? Jaké je nejefektivnější cardio?(Petrák)
Dle schopnosti cvičence, nejvíce však přirozená chůze, běh ( střídání sprintu s " výklusovým " tempem ). " Hrajte " si s tepovkou v rámci jakéhokoliv pohybu.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je při redukci potřeba znát svoji tepovou frekvenci? (Petra)
Hezký den, určitě ano! Nejjednodušší pomůckou na změření tepové frekvence je mluvení při cvičení. Pokud jste schopna komunikovat, spalujete, pokud nemůžete popadnout dech, trénujete spíše na nějaký závod, rozhodně však nehubnete :)
Máte nějaký bleskový recept, jak se dostat do formy do léta, které je vlastně už tady?!! :O Zaručená dieta nebo neúčinnější cviky? Největší můj problém je břicho, a pak všechno :))(S.O.S.)
Břicho je především o jídle, takže se rychle začněte pravidelně stravovat, nasaďte trénink 5x v týdnu, převážně cardio ( běh, brusle, kolo ) a posilování problémových partií choďte pěšky, kde se dá, ať spálíte i přirozeně co nejvíce kalorií. To dáte!:)
Dobrý den,četla jsem na vašem facebooku že pořádáte fitbox maraton,můžu se zúčastnit když jsem začátečník?A zajímalo by mě na pro koho je fitbox vhodný děkuji(Lily)
Hezký den Lily, ano, je to tak, jedna z největších fitbox akcí tohoto jara se uskuteční 20.5.2018 od 11 do 13h ve Fitness Kotva. Tato akce je určena pro každého, kdo se nebojí dát si pořádně do těla , takže i pro začátečníka ( alespoň trochu aktivního, ať mi tam " neumřete " po prvních 15min ):) Fitbox je moje numero uno v rámci komerčních lekcí, takže doporučuji každému, kdo chce zažít pořádnou nálož cardio cvičení a posilování všeho druhu ! Vymlácení do totemu je velkým , když Vás někdo naštve!:)
Dobrý den, Deniso, co si myslíte o jídelníčcích bez cukru, bez mléka, bez lepku? Má to reálný základ, nebo se jedná dle vás jen o módní vlnu. Co doporučujete klientům? Děkuji za odpověď.(Janovská Petra)
Hezký den Petro, rozhodně si nedovoluji nikomu nic nakazovat, zakazovat, kritizovat, apod., určitě lidé, kteří nastolili jídelníček bez cukru, mléka či lepku, zvolili správně, protože jim to vyhovuje a cítí se lépe. Sama jsem však zastáncem jen druhé a třetí varianty. Cukr můžeme do těla dostat i zdravou formou a to např.ovocem, které nám dodá potřebnou energii a oživí jídelníček.Je samozřejmě důležité volit ovoce v ten správný čas ( ráno, dopoledne), odpoledne pak volit ovoce s nízkým glykemickým indexem , abychom tolik nerozkolísali cukr v krvi ( např. jablko, meruňky ), to ale neplatí v době tréninku, kdy si můžeme dovolit ovoce i v odpoledních hodinách, protože to tzv. vycvičíme :) Kravské mléko osobně nepiju od svých " závodních " let, lepku se snažím také ve většině případech vyhýbat, cítím se lépe.
Držíte diety? Jak se stravujete? Udržujete se pouze cvičením, nebo i jídelníčkem ? Můžete si jako trenérka dovolit nějakou neřest? :)(Petr )
Dietami a drastickým režimem jsem si prošla v době mého závodění v aerobiku a už NIKDY více! :) Byla to ale skvělá škola pro mou budoucí dráhu osobní trenérky a instruktorky skupinových lekcí, lépe dnes chápu, co mou klientku / klienta trápí a čím si prochází v rámci režimu, proto se snažím vše nastavit tak, aby klient nepočítal gramy, čísla a přistupoval k režimu " v klidu" . Hýbu se 6 dní v týdnu, každý den jiný pohyb, ať už v rámci mé skupinové lekce či vlastního tréninku ( posilovna, box, plavání, běh, strečink ), důležitá je pestrost, aby si tělo tzv. " nezvyklo". Celý týden jsem na sebe přísná, o víkendu si ale nebojím dovolit nějakou neřest , o to víc je pak důležité pohnout kostrou :)
Dobrý den, Deniso. Máte zkušenost se cvičením pro těhotné? Jaký druh sportu je vhodný? Co byste doporučila? Děkuji(Bára )
Hezký den Báro, ano, zkušenost se cvičením pro těhotné mám, dlouhou dobu jsem toto cvičení vedla a i nyní mám v " bandě " svých klientů " těhulky " :) Nevím, v jakém jste měsíci, zda nemáte nějaké zdravotní komplikace, co Vám nakázal či nenakázal lékař, ale obecně těhulkám vštěpuji, že těhotenství není nemoc! :) Takže ať už přirozený pohyb jakožto chůze či běh, doplňující cvičení pro těhotné, které najdete v různých fitness centrech, plavání, joga, není problém. Důležité je nepřestat se hýbat!!! Můžeme doplnit i speciální masáže, vhodné pro těhotné ženy.
Jaký je vhodný jídelníček při tréningu? (Šárka P.)
Hezký den, u každého člověka je potřeba vytvořit individuální nastavení tréninku a jídelníčku..Je tématem redukce, udržovací fáze, režim sportovce či nabírání svalové hmoty? Dle toho pak můžu konkrétněji odpovědět, ale budu to brát obecně..Při jakémkoliv režimu je třeba jíst pravidelně, vyváženě a hlídat si poměr živin. Nezbytně nutné je navýšení příjmu bílkoviny ( maso, tvaroh, vejce, soja, tempeh, atd. ), aby nedocházelo k hubnutí ve svalech, nýbrž v tucích.
Dobrý den, Deniso. Opravdu je výskyt anorexie či jiných poruch příjmu potravy tak běžné, jako nyní začíná vyplouvat na povrch? Jaká je vaše zkušenost? Musela jste se také řídit pokyny, co máte jíst, co ne? Zakazovali vám trenéři nějaké jídlo? Děkuji za odpověď.(Markéta)
Hezký den Markéto, ano, bohužel je to tak. Poruchy příjmu potravy jsou běžnější více, než bychom si mysleli , proto je velmi důležité nebát se vyjít s pravdou ven, pokud si tím někdo prošel a ovlivnit tím třeba dalšího člověka, který má k tomuto problému nakročeno. Sama jsem zažila na vlastní kůži, co to je být každý trénink měřena, vážena, jakmile byla odchylka třeba i jen pár gramů, byl nastolen " trest " ( běh, kliky navíc či zákaz určitého druhu potravin ). Je otázka, jak moc to závodnici v jakémkoliv sportu pomůže v její disciplíně či jí to naopak v jejím celkovém zlepšování " zastaví ".. Obecně by se mělo o tématu jako výživa hovořit otevřeně, avšak velmi opatrně i z hlediska věku závodníka či cvičence.