ONLINE CHAT
Dobrý den, má na otcovskou dovolenou nárok i muž, který je ve služebním poměru? Manželovi, který je u armády, bylo řečeno, že na ni jít může, ale přijde o velkou část peněz, tudíž se mu to nevyplatí. (Marie)
Foto
Dobrý den, pro výplatu této dávky je příslušné Ministerstvo obrany. Tento dotaz, prosím, směřujte na toto ministerstvo.
Do jakého věku dítěte mám nárok na ošetřovačku? Mohu si ji vzít i na třínáctileté dítě?(Ilona)
Foto
Dobrý den, pokud ošetřující lékař uzná, že je nutná potřeba ošetřování a rozhodne o jejím vzniku, pak toto ošetřovné čerpat můžete bez ohledu na věk dítěte.
Dobrý den, jsem zaměstnanec a mám řádně placené nemocenské pojištění. Jak dlouho mohu zůstat na otcovské dovolené a kolik budu dostávat peněz? Musí mě zaměstnavatel přijmout zpět do práce?(Jiří K)
Foto
Dobrý den, otcovská je vyplácena po dobu 7 kalendářních dnů. Nástup si určíte sám v období šesti týdnů ode dne narození dítěte. Její výše výše je závislá na Vaší mzdě. Zaměstnavatel Vám musí čerpání této dávky umožnit.
Byla jsem velmi dlouho na neschopence (nádor), teď jsem otěhotněla a rovnou nastoupila na rizikové těhotenství. Z čeho se mi vypočítá mateřská? Z nemocenské, nebo platu, který jsem brala před nemocí? (Bálková)
Foto
Dobrý den, peněžitá pomoc v mateřství se vypočítá z příjmů, které uvede Váš zaměstnavatel na Přílohu k žádosti o dávku do tzv. rozhodného období (obvykle 12 kalendářních měsíců před nástupem).
V práci mi odmítli dát otcovskou dovolenou, že matka dítěte není má manželka. Syna mám ale zapsaného v rodném listě. Jak mám postupovat, abych otcovskou získal?(Denis)
Foto
Dobrý den, pokud jste uveden v rodném listu dítěte jako otec, pak na otcovskou budete mít nárok a zaměstnavatel Vám toto právo nemůže odepřít.
Žiju s přítelkyní a jejím synem. V jejím bytě nemám trvalé bydliště. Můžu si vzít na dítě (i když není moje) ošetřovačku? (Radim)
Foto
Dobrý den, pokud máte s přítelkyní a jejím synem společnou domácnost, pak po splnění ostatních zákonem stanovených podmínek budete mít nárok na ošetřovné.
Mám prosperující firmu a nyní jsem otěhotněla. Z čeho se mi bude vypočítávat mateřká nebo rodičovský příspěvek? (hanička)
Foto
Dobrý den, pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství musíte splnit podmínku účastni na nemocenském pojištění po dobu minimálně 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech před nástupem na tuto dávku. Pokud jste osoba samostatně výdělečně činná, pak kromě uvedené podmínky musíte splnit ještě podmínku účasti na nemocenském pojištění po dobu alespoň 180 kalendářch dnů v posledním roce přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství. Pro přesnější odpověď se, prosím, obraťte na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení.
Dobrý den, je možné využít ošetřovačku i v případě, že je žena na rodičovské dovolené? Může si ji vzít třeba otec, aby si maminka odpočinula? Ošetřovat bez ustání např. dítě s horečkami je velmi náročné. Děkuji. (Bohouš)
Foto
Dobrý den, pokud je matce dítěte vyplácen rodičovský příspěvek, máte nárok na ošetřovné pouze v případě, že ona sama onemocní a nebude moci pečovat o dítě. V ostatních případech Vám nárok na ošetřovné nevznikne.
Dobrý den, čekám druhé dítě a nevím zda budu mít nárok na mateřskou dovolenou, po ukončení rodičovské dovolené jsem se vrátila do původní práce, ale pouze na 3 měsíce, potom jsem musela přejít do jiné firmy, kde pracuji 3 měsíc, ale jako OSVČ a nyní mi byl nabídnutý od května pracovní poměr na smlouvu, ale pouze na dobu určitou, miminko by se mělo narodit koncem října 2018 a nevím zda budu mít nárok na mateřskou dovolenou, jako OSVČ si připlácím nemocenské připojištění. Děkuji(Vendula)
Foto
Dobrý den, bez zcela konkrétních údajů se na Váš dotaz nedá zcela korektně odpovědět. Obraťte se, prosím, na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení k dořešení Vaší situace.
Mám rizikové těhotenství. Od kdy mám nárok na mateřskou a musím pak neschopenku ukončit? (Ajša)
Foto
Dobrý den, pokud splňujete zákonem stanovené podmínky pro nástup na peněžitou pomoc v mateřství, budete na tuto dávku nastupovat v období 6 - 8 týdnů před očekávaným dnem porodu (datum nástupu si v tomto období můžete zvolit sama). Ošetřující lékař Vám tedy ukončí dočasnou pracovní neschopnost (neschopenku) dnem předcházejícím před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství.
V srpnu se mi narodí syn. Můj přítel je živnostník. Má také nárok na otcovskou dovolenoui a jestli ano, co má pro to udělat?(Žaneta)
Foto
Dobrý den, osoba samostatně výdělečně činná má nárok na otcovskou pouze pokud je dobrovolně nemocensky pojištěná po dobu alespoň 3 měsíců předcházejících dni nástupu na otcovskou.
Proč mají samoživitelky delší placenou dobu na ošetřování? Sousedka žije s přítelem, nejsou ale manželé a má nárok na delší ošetřovné. Přijde mi to nespravedlivé. (Kristýna)
Foto
Dobrý den, pokud Vaše sousedka žije s druhem, tedy není osamělá, má nárok na výplatu ošetřovného pouze v délce 9 kalendářních dnů. Na delší podpůrčí dobu (16 kalendářních dnů) mají nárok pouze pojištěnci, kteří jsou osamělí a mají v péči dítě do 16 let.
Dobrý den, paní Buraňová, syna (8) čeká zákrok v nemocnici s hospitalizací. Chtěla bych být v nemocnici s ním. Jakým dokladem se mám na tuto dobu omluvit v zaměstnání? Jsem samoživitelka. Děkuji(Veronika Kánská)
Foto
Dobrý den, jako průvodkyni dítěte v nemocnici Vám nemocnice, ve které bude Váš syn hospitalizován, vystaví Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti (neschopenku).
Dobrý den, chci se optat manžel byl v pátek v práci do 10h pak šel se synem k lékaři a ten mu vystavyl paragraf v práci mu jej chtějáí uznat jen na půl dne je to tak nebo musí uznat celí den a hodiny pak by měl do přesčasů.Děkuji Havlíková(Jiřina)
Foto
Dobrý den, pokud první den ošetřovného manžel odpracoval část směny, bude mu o tuto dobu kráceno ošetřovné. Zaměstnavatel v této situaci pravděpodobně postupoval správně.
Dobrý den.Jsem v procesu umělého oplodneni,z tohoto důvodu jsem vyčerpala rok nemocenské.Čeká mně další pokus IVF kdy bude nutné odejít po zavedení embrya na nemocenskou.Kdy mi prosím vzniká nárok čerpat nemocenské dávky?(Jana Frýdlová)
Foto
Dobrý den, podpůrčí doba u nemocenské činí maximálně 380 kalendářních dnů (započítávají se do ní za určitých podmínek i předchozí pracovní neschopnosti). Po uplynutí této doby existuje možnost požádat o prodloužení výplaty nemocenského, avšak na toto prodloužení není právní nárok, jelikož podléhá souhlasnému stanovisku lékaře okresní správy sociálního zabezpečení. Takto lze prodlužovat maximálně ještě o dalších 350 kalendářních dnů, kdy jednotlivé prodloužení činí maximálně 3 měsíce.
Mám nárok na mateřskou, když jsem byla jsem 6 let na rodičovské dovolené (dvě děti) a nyní pracuji teprve půl roku a jsem znovu těhotná? (Barbora)
Foto
Dobrý den, pokud Vám ke dni nástupu na peněžitou pomoc v mateřství bude trvat zaměstnání po dobu minimálně 270 kalendářních dnů, pak Vám na tuto dávku vznikne nárok.
Studuju a zároveň chodím už půl roku na brigádu, na půl úvazku. Vydělám si kolem 11 000 Kč čistého. Budu mít nárok na mateřskou?(Marika)
Foto
Dobrý den, nárok na peněžitou pomoc v mateřství budete mít, pokud splníte podmínku účasti na nemocenském pojištění po dobu minimáně 270 dní v posledních dvou letech před nástupem na peněžitou pomoc v mateřství. Na peněžitou pomoc v mateřství se nastupuje v období 6 - 8 týdnů před očekávaným dnem porodu.
Jsem na mateřské dovolené a nemám moc peněz. Můžu si najít brigádu, abych si přivydělala? Nepřijdu o peníze z mateřské? (Vlasta)
Foto
Dobrý den, ano, brigádu si najít můžete. Nemůžete však pracovat v zaměstnání, ze kterého čerpáte peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou).
Dobrý den, byl jsem týden na otcovské dovolené a zaměstnavateli mám sepsat čestné prohlášení, že moje přítelkyně žije se mnou ve společné domácnosti. Opravdu je to nutné? Myslel jsem, že rozhoduje rodný list? Děkuji(Danda)
Foto
Dobrý den, nárok na otcovskou má otec zapsaný v rodném listu dítěte. Společná domácnost s matkou dítěte se nevyžaduje.
Jsem živnostník. Můžu také využít otcovskou dovolenou, až partnerka porodí? (Dan Hnátek)
Foto
Dobrý den, na otcovskou mají nárok i osoby samostatně výdělečně činné, avšak musí být dobrovolně nemocensky pojištěni po dobu 3 měsíců před nástupem na otcovskou.
Může zaměstnavatel tatínka odmítnout na tu otcovskou dovolenou pustit? A jak je možné se bránit?(Drbalová)
Foto
Dobrý den, zaměstnavatel je povinnen umožnit zaměstnanci čerpat otcovskou dovolenou.
Dobrý den, když otec zůstane doma těch sedm dní, tak dostane zaplaceno za každý den nebo jen za ty pracovní? Děkuji.(Marcel)
Foto
Dobrý den, tatínek dostane zaplaceno za 7 kalendářních dnů.
Je nějak určené, kolik peněz může otec maximálně za těch 7 dní doma dostat? Když třeba bere měsíčně půl milionu? (Nováčková)
Foto
Dobrý den, pro letošní rok je maximální dávka na jeden kalendářní den 1.225 Kč. To odpovídá hrubému měsíčnímu příjmu ve výši 91.078 Kč.
Dobrý den, je nějak určené, do kolika dnů od narození dítěte může tatínek na tu otcovskou dovolenou nastoupit? Přišlo by mi nesmyslné, aby na ni šel, dokud je partnerka s mimčem v nemocnici. (Káča Malá)
Foto
Dobrý den, tatínek může nastoupit na otcovskou v průběhu 6ti týdnů od narození dítěte.
Manžel chce využít otcovskou dovolenou, ale nevíme, co si má vyřídit. Kam se kvůli tomu chodí? Hlasi se to „jen“ v praci nebo kde? Děkuji. (Bínová)
Foto
Dobrý den, tiskopis je k dispozici na webových stránkách České správy sociálního zabezpečení. Vyplníte přední stranu a předáte zaměstnavateli, který jej po skončení otcovské odešle spolu s dalšími doklady na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení.
Dcera má zápal plic. Už jsem s ní doma z práce druhý týden. Za kolik dní dostanu peníze za její ošetřování? (Blanka)
Foto
Dobrý den, na ošetřovném můžete zůstat s nemocným dítětem jak dlouho bude potřeba. Dostanete zaplaceno pouze za prvních 9 dnů ošetřování. Osamělí zaměstnanci mají nárok na ošetřovném po dobu 16 dnů.
Studuji a přítelkyně bude brzy rodit. Můžu s ní zůstat doma na otcovské dovolené? A kdo mi bude posílat peníze? (Martin)
Foto
Dobrý den, nárok na otcovskou má pouze pojištěnec (zaměstnanec). Pokud jste pouze student, nejste účasten nemocenského pojištění z nějakého titulu, např. ze zaměstnání. Nárok na dávku bohužel mít nebudete.